Tisu Penghubung: Struktur, Fungsi & Penyakit

Kepentingan tisu penghubung bagi kulit menjadi jelas bagi kebanyakan orang apabila perubahan struktur kulit menjadi ketara. Ini biasanya berdasarkan penuaan semula jadi tisu penghubung dan buat kulit kelihatan lebih lembap dan kusam. Walau bagaimanapun, tisu penghubung tidak hanya bertanggungjawab terhadap estetika kulit.

Apa itu tisu penghubung?

Pada dasarnya, pakar dermatologi dan doktor, serta pakar kecantikan, memahami nama tisu penghubung sebagai ringkasan dari pelbagai jenis tisu. Selain itu, tisu penghubung tidak hanya terdapat di kulit luar badan. Tisu penghubung mempunyai fungsi yang sangat penting di dalam organisma dan ia merangkumi organ yang sangat berbeza. Oleh itu, bergantung pada konsistensi komponen berserat, tisu penghubung dikategorikan sebagai penyokong, tulang atau rawan tisu. Semua badan manusia dan haiwan tidak dapat melakukan tanpa tisu penghubung, menjadikan tisu penghubung adalah jenis kulit yang sangat penting dan biasa.

Anatomi dan struktur

Mengikut sifatnya, tisu penghubung dibahagikan kepada struktur longgar, ketat, kolagen dan retikular. Asas sitologi untuk tisu penghubung selalu sel tisu penghubung, zat antara sel individu dan komponen serat yang berbeza. Bahagian organik, yang berada di antara sel-sel dalam tisu penghubung, juga disebut zat sel (inter = between) sel. Sel-sel tisu penghubung dapat disebut dengan jelas sehingga tertanam dengan kuat atau dapat meninggalkan kedudukannya. Dalam anatomi pada tisu penghubung, struktur protein terutama terdapat, yang terbuat dari kolagen. Kolagen mempunyai bentuk spiral dan memberikan sifat kasar, sebahagian daripada elastik serta ketangguhan pada daging. Beberapa sel tisu penghubung juga mempunyai bentuk bulat.

Fungsi dan tugas

Fungsi dalam tisu penghubung cukup luas. Ini juga merupakan sebab mengapa sel-sel tisu penghubung mempunyai struktur yang berbeza. Pertama sekali, tisu penghubung berfungsi sebagai media gelongsor dan anjakan dan hadir sebagai pembatasan antara organ yang berbeza. Fungsi lain dari tisu penghubung adalah untuk menyokong dan menstabilkan badan. Keupayaan ini merujuk kepada tisu penghubung yang terdapat pada otot, darah and limfa kapal, dan saraf. Tisu penghubung juga terlibat dalam pembinaan histologi banyak organ. Oleh kerana tidak semua tisu penghubung terdiri daripada satu jenis sel yang sama, ia juga dapat menyimpan produk metabolik khas. Tisu penghubung juga mampu menghasilkan bahan endogen khas. Tisu penghubung adalah struktur kompleks yang menyediakan nutrien dan oksigen ke sel tisu lain. Tisu penghubung mampu menyerap sejumlah besar air dan lemak dan menutup luka terbuka kawasan apabila kulit cedera. Proses ini sebahagiannya tercermin dalam pembentukan parut oleh tisu penghubung. Kerana kesatuan komponen individu dalam tisu penghubung, patogen tidak dapat menembusi penghalang kulit.

Penyakit

Penyakit yang agak biasa, yang boleh berlaku dengan tisu penghubung, adalah kelemahan tisu penghubung. Ciri-ciri tisu penghubung sebahagian besarnya telah ditentukan secara genetik. Beberapa pencetus penyakit pada tisu penghubung juga diperoleh. Ini benar, misalnya, skurvi dan reumatoid artritis. Kemerosotan tisu penghubung disebabkan oleh kelaparan dalam jangka masa yang panjang dan kurang bersenam (ruang tanpa berat). Tumor itu berkembang dalam tisu penghubung dipanggil fibromas atau lipoma. Tumor pada tisu penghubung, yang dicirikan oleh kursus ganas, adalah fibro-, lipo- atau rhabdosarcomas. Penyakit keturunan tisu penghubung adalah penyakit tulang vitreous, Sindrom Ehlers-Danlos and Sindrom Marfan. Secara keseluruhan, penyakit tisu penghubung diringkaskan di bawah istilah kolagenosa, kerana dalam hampir setiap kes, kerosakan struktur kolagen pada tisu penghubung adalah pencetus penyebabnya. Dalam kes penyakit tulang rapuh, terdapat penurunan pembentukan bahan kolagen akibat perubahan maklumat genetik. Ini menyebabkan kestabilan dan keanjalan tisu penghubung tidak mencukupi, sehingga tulang boleh pecah di bawah pengaruh mekanikal sedikit pun. Penyakit lain yang sangat spesifik dari tisu penghubung termasuk polymyalgia rheumatica, kelemahan ligamen, sindrom hipermobiliti dengan keradangan daripada darah kapal, dan Sindrom Sjögren.

Penyakit biasa dan biasa

  • Tanda regangkan
  • Skleroderma sistemik progresif
  • Tanda regangkan
  • Selulit (kulit kulit oren)