Akibat | Aggregatibacter actinomycetemcomitans

Akibat

Sekiranya bakteria Agregatibacter actinomycetemcomitans terdapat dalam flora oral, gingivitis or periodontitis tidak semestinya berlaku. The bakteria terkumpul di plak (plak gigi) pada gigi. The plak terdiri daripada bukan sahaja Agregatibacter actinomycetemcomitans, tetapi juga pelbagai patogen yang mula memetabolismekan produk yang terdapat dari makanan.

Sekiranya keadaan menguntungkan dan flora mulut beralih ke bakteria ini, gingivitis or periodontitis boleh berkembang. Tanda-tanda pertama adalah kemerahan garis gusi dan pendarahan gusi setelah menggosok gigi. Menyikat gigi juga boleh menyakitkan dan perubahan warna gelap pada pinggiran gusi boleh berlaku.

Pada tahap ini seseorang sudah bercakap gingivitis. Sekiranya ini tidak dirawat, maka bakteria boleh terus berusaha ke arah mereka ke hadapan. Poket gusi berkembang di mana semua bakteria terkumpul.

Agregatibacter actinomycetemcomitans kini mula menyerang periodontium. Ini terdiri daripada gusi, tulang alveolar, Desmodont dan simen akar. Periodontium mengikat gigi di soketnya dan memberikannya sokongan dan kestabilan. Sekiranya struktur ini diserang, struktur penstabil menarik kembali dan gigi kehilangan pegangannya, yang akhirnya boleh menyebabkan kehilangan gigi. Proses yang disebutkan di atas tidak terbatas hanya pada satu gigi, tetapi boleh berlaku di pelbagai tempat di seluruh kaviti oral.

Terapi

Rawatan radang gusi atau periodontitis berbeza dari pesakit ke pesakit dan bergantung pada tahap penyakit. Rawatan bermula dengan penyingkiran plak dan kotorannya. Ini membuang semua bakteria, termasuk Aggregatibacter actinomycetemcomitans, untuk mencegah perkembangan bakteria lebih lanjut.

Sekiranya periodontitis masih di peringkat awal, ini juga boleh dilakukan di rumah, dengan menyikat harian secara menyeluruh. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, pembersihan gigi profesional dilakukan di doktor gigi. Poket gigi yang ada juga dikeluarkan, kerana ini mengandungi banyak patogen sebagai takungan.

Untuk menghilangkan sisa bakteria terakhir, a mulut bilas, biasanya berdasarkan chlorhexidine, digunakan. Setelah rawatan ini berjaya diselesaikan, gigi yang rosak atau bahan tulang yang rosak akan dirawat untuk memastikan perawatan yang terbaik untuk gigi. Terutama jika bahan tulang telah terkena, pemulihan sepenuhnya dari keadaan awal biasanya tidak mungkin.

Antibiotik boleh digunakan untuk menyokong terapi periodontitis. Sekiranya seseorang ingin menentang Aggregatibacter actinomycetemcomitans, penyingkiran plak, juga di bawah gingiva (SRP, juga disebut skala dalam atau pengkuretan), biasanya tidak mencukupi kerana pencerobohan tisu, sehingga amoksisilin diberikan sebagai antibiotik spektrum luas sebagai tambahan. Pentadbiran metronidazole, clindamycin, tetrasiklin tidak mungkin kerana Aggregatibacter actinomycetemcomitans tahan terhadapnya.

Profilaksis

Walaupun patogen sudah ada dalam flora mulut, penyakit tidak semestinya berlaku. Walau bagaimanapun, penting untuk menjaga anda kaviti oral untuk mengurangkan risiko radang gusi atau periodontitis. Ini termasuk menyikat gigi setiap hari (sekurang-kurangnya 2x) untuk menghilangkan plak.

Benang gigi, ubat kumur dan lidah pengikis boleh digunakan sebagai menambah. Penting juga untuk mengambil makanan dengan kandungan gula rendah agar bakteria tidak diberi nutrien tambahan. Lawatan berkala ke doktor gigi juga merupakan bagian dari langkah pencegahan, kerana dia dapat mengesan dan mengobati kemungkinan penyakit pada tahap awal. Kunjungan ini juga dapat digunakan untuk menunjukkan kemungkinan kesalahan perawatan gigi.