Akibat dan kerosakan alkohol semasa penyusuan | Alkohol menyusu

Akibat dan kerosakan alkohol semasa penyusuan

Pengambilan alkohol semasa menyusu memberi kesan kepada ibu dan bayi dan boleh membawa banyak akibat. Di sisi ibu, alkohol mengganggu hormon mengimbangi dan mengurangkan tahap oxytocin, hormon yang bertanggungjawab untuk refleks penderma susu. Aliran susu yang berkurang menyebabkan a kesesakan susu, yang boleh membuat payudara kelihatan lebih kenyang.

Bertentangan dengan kepercayaan lama bahawa alkohol merangsang pengeluaran susu, sebaliknya adalah benar. Terutama dalam empat jam pertama setelah minum minuman beralkohol, jumlah susu yang dihasilkan berkurang. Di samping itu, bayi yang baru lahir kurang minum susu yang mengandungi alkohol dan keseluruhan hubungan penyusuan susu ibu dapat terjejas.

Tekstur dan bau of susu ibu juga berubah, yang boleh menjadi sebab pengurangan pengambilan bayi atau penolakan susu ibu sepenuhnya. Interaksi ibu-anak semasa menyusu juga boleh terganggu. Dalam kes ini, alkohol mempengaruhi jiwa ibu, di mana kerengsaan dan ketidaksabaran dapat meningkat dan menjadi lebih sukar bagi bayi untuk melekatkan payudara dengan betul.

Ibu yang menyusu juga diperhatikan mempunyai pengaruh negatif alkohol yang lebih kuat terhadap tingkah laku mereka, menjadikan mereka lebih mudah marah, melambatkan dan mabuk. Akibatnya, pada gilirannya, dapat mengurangkan jangkauan perhatian ibu, menjadikannya kurang menerima isyarat bayi dan menjadikannya lebih sukar untuk bertindak dengan baik. Pada bayi, sebaliknya, alkohol sering mempengaruhi tingkah laku tidur mereka dan secara berkala memendekkan waktu tidur mereka.

Selain itu, tidur kurang nyenyak dan bayi bangun dengan lebih senang. Di samping itu, kanak-kanak lebih mudah marah dan gelisah setelah minum susu yang mengandungi alkohol. Fasa menangis menjadi lebih lama.

Kesan ini amat ketara pada bayi yang baru lahir dan menurun seiring dengan meningkatnya usia anak. Sekiranya ibu mengambil banyak alkohol, pertumbuhan anak mungkin terganggu. Selanjutnya, pengaruh negatif alkohol terhadap perkembangan motor kanak-kanak dibincangkan. Tidak banyak kajian yang dilakukan secara langsung akibat alkohol pada bayi. Walaupun begitu, di banyak negara, saranan umum adalah untuk menghindari alkohol sama sekali semasa penyusuan atau memastikan penggunaannya sangat rendah, dengan selang waktu yang sesuai antara pemberian makan dan pemberian makanan berikutnya susu ibu.

Alkohol dalam makanan

Walaupun coklat dengan alkohol kalis kebanyakan dimakan hanya dalam jumlah kecil, jumlah alkohol ini juga masuk ke dalam susu ibu. Kandungan alkohol susu sangat mirip dengan kepekatan alkohol pada ibu darah. Walaupun seseorang cenderung menganggap sebilangan kecil alkohol ini hanya dalam sebilangan coklat yang dimakan sebagai tidak signifikan, pada masa ini tidak ada jumlah alkohol yang dapat diklasifikasikan sebagai tidak berbahaya bagi bayi yang baru lahir.

Oleh itu, untuk memastikan keselamatan, pengambilan coklat yang mengandungi alkohol harus dielakkan ketika menyusu. Sekiranya ibu menyusu ingin makan coklat alkohol, penjagaan harus diambil untuk memastikan bahawa terdapat selang waktu yang cukup lama antara penggunaan dan unit penyusuan seterusnya sehingga bayi yang baru lahir tidak terdedah kepada risiko yang berkaitan dengan alkohol. Seperti coklat yang mengandungi alkohol, pengambilan kek yang mengandungi alkohol dalam tempoh menyusui mungkin kelihatan tidak berbahaya kerana jumlah perangsang yang sedikit.

Walaupun begitu, penggunaan tidak boleh diklasifikasikan sebagai tidak berbahaya. Oleh kerana sebilangan kecil alkohol masuk susu ibu, ia boleh memberi kesan kepada anak dan mempunyai akibat. Tingkah laku tidur bayi sangat terjejas, yang boleh terganggu walaupun dengan jumlah alkohol yang paling sedikit.

Untuk berada di sisi yang selamat, yang terbaik adalah sama ada menahan diri daripada tidak menggunakan perangsang sama sekali atau memastikan bahawa ada selang waktu yang cukup antara penggunaan kek alkohol dan unit penyusuan seterusnya atau mengepam. Oleh kerana alkohol boleh memberi kesan pada bayi selama tempoh penyusuan, alkohol harus dihindari jika mungkin. Walaupun alkohol sering "terlalu matang" kerana titik didihnya yang rendah sekitar 70 darjah Celsius, mengambil masa hingga tiga jam untuk membuang semua alkohol yang ditambahkan sepenuhnya.

Sekiranya masa memasak lebih pendek, hanya sebahagian alkohol yang dikurangkan dan sebahagian besarnya tetap ada di dalam sajian yang disediakan. Oleh kerana sebilangan besar alkohol yang diserap oleh ibu menyusu masuk ke dalam susu ibu, lebih baik tidak menggunakannya. Malah jumlah alkohol terkecil boleh memberi kesan kepada bayi, terutama pada pola tidur.

Tidur bayi yang baru lahir sangat rentan terhadap faktor yang mengganggu. Namun, jika alkohol digunakan untuk memasak, disarankan untuk menjaga selang waktu antara penggunaan makanan yang mengandung alkohol dan unit makan berikutnya. Dengan cara ini tubuh dapat memecah alkohol pada tahap yang mencukupi dan susu ibu dapat diberikan semula dengan selamat.