Akibat tahap antitrypsin yang diubah | Alpha-1-antitrypsin

Akibat dari tahap antitrypsin yang diubah

Peningkatan dalam alpha-1-antitrypsin ia sendiri tidak mempunyai akibat negatif bagi tubuh dan merupakan reaksi normal terhadap proses yang tidak normal dalam badan. Oleh itu, perubahan nilai merupakan petunjuk kemungkinan proses patologi dalam badan, yang seterusnya menimbulkan gejala penyakit. Dalam kes ini, diagnostik lebih lanjut harus dibuat untuk mencari alasan kenaikannya.

Alpha-2-antitrypsin

Alpha-2-antitrypsin tidak wujud dalam bentuk ini. Walau bagaimanapun, dalam elektroforesis gel, yang memberi alpha-1-antitrypsin namanya, terdapat juga pecahan alpha-2. Protein terdapat dalam pecahan ini meningkat semasa pelbagai reaksi keradangan di dalam badan.

Sebahagian daripada ini protein tergolong dalam protein fasa akut. Penyebab peningkatan boleh menjadi tisu nekrosis, jangkitan akut, penyakit autoimun, penyakit radang usus dan tumor. Oleh itu, kenaikan ini sering kali serupa dengan kenaikan pecahan alpha-1.

Kenaikan ini amat ketara dalam kes sindrom nefrotik, kerana ini adalah nilai relatif dan yang lain protein hilang melalui orang berpenyakit buah pinggang. Nilai yang lebih rendah dijumpai dengan hati kerosakan dan meningkat darah rosak.