Akibat gigitan kuku | Kuku dikunyah

Akibat gigitan kuku

Akibat dari menggigit kuku sangat kompleks dan boleh mencapai dimensi yang tidak diinginkan. Akibat gigitan yang paling jelas adalah kecederaan pada jari. Mereka yang terkena berdarah di hujung jari dan sering mengalami parut.

Di samping itu, tempat tidur kuku sering diserang dan dengan itu terdedah kepada jangkitan bakteria atau jangkitan yang disebabkan oleh kulat. Selain akibat fizikal, akibat psikologi dari gigitan kuku tidak boleh dipandang rendah. Sebahagian besar komunikasi interpersonal berlaku melalui isyarat dengan tangan.

Mereka yang terkena malu dengan kuku mereka dan menarik diri secara sosial. Selain itu, tangan yang rapi adalah penting dalam pelbagai profesion hari ini, termasuk menata rambut dan memasak. Dengan kuku yang selalu dikunyah, pilihan profesion dapat dibatasi.

Bagi orang yang mempunyai gangguan kompulsif, menggigit kuku boleh memakan masa beberapa jam sehari. Dengan cara yang sama, pelbagai aktiviti seharian dengan jari yang cedera kronik tidak dapat dijalankan. Ini termasuk, misalnya, menyediakan makanan dengan tangan kosong atau membersihkan dengan detergen. Hobi, seperti bermain gitar, tidak dapat dikejar kerana sangat teruk kuku yang dikunyah.

Apa yang perlu saya perhatikan ketika kuku jari saya tumbuh semula?

Menggigit kuku sering merupakan ungkapan tingkah laku kompulsif, yang bukan sahaja boleh mengakibatkan akibat fizikal tetapi juga psikologi bagi orang yang bersangkutan. Bergantung pada seberapa jelas kuku dikunyah, ada ciri yang berbeza yang harus dipertimbangkan ketika kuku tumbuh kembali. Pada prinsipnya, peluang terbaik untuk pertumbuhan kuku yang baik adalah dengan penghentian awal menggigit kuku.

Sekiranya kuku digigit secara kekal, pemendekan dan ubah bentuk kuku secara kekal dan kerosakan pada kuku boleh berlaku. Pertumbuhan kuku yang berjaya hanya dapat dicapai dengan keputusan sedar untuk menggigit kuku. Untuk tujuan ini, penyebab gigitan kuku, misalnya tekanan atau beban psikologi yang lain, sering kali harus dihilangkan atau sekurang-kurangnya bertambah baik.

Kaedah psikoterapeutik dapat membantu mengurangkan faktor-faktor ini. Langkah-langkah tempatan, seperti menggunakan cat kuku dengan pahit rasa atau pembalut dan sarung tangan, juga dapat memberi masa dan rehat kuku untuk tumbuh. Penting juga untuk mengatasi akibat menggigit kuku, seperti jangkitan atau radang jamur, kerana ini juga dapat menghambat pertumbuhan kuku. Membasmi kuman salap dan krim membantu melindungi daripada jangkitan dan merawat kuku yang terkena dan kulit di sekitarnya.