Akibat dari paresis pengangkat kaki | Latihan untuk paresis pengangkat kaki

Akibat dari paresis pengangkat kaki

Kerosakan kekal pada saraf mengakibatkan kelumpuhan otot yang lengkap, yang menyebabkan atrofi yang disebut di bahagian bawah kaki. Atrofi disertai dengan penurunan sel otot dan penampilan bahagian bawah yang berubah kaki kerana ketiadaan otot perut. Jurang di bahagian sisi depan bahagian bawah kaki sangat mengagumkan.

Kelemahan dorsiflexion kaki sangat bermasalah dalam berjalan. Mekanisme mengelak digunakan untuk mengangkat kaki di atas tanah dan membimbingnya ke hadapan dengan selamat. Mereka yang terjejas berusaha mengimbangi defisit ini, misalnya, dengan langkah yang disebut stepper gait.

Ini melibatkan menaikkan lutut untuk membuat jarak yang cukup antara tanah dan kaki untuk meletakkan kaki dengan selamat ke hadapan. Pesakit dengan kelemahan dorsiflexion kaki mempunyai peningkatan risiko kecenderungan jatuh dan jatuh! Kesalahan kedudukan buku lali sendi juga boleh berlaku.

Otot betis yang kuat sekarang melebihi otot pengangkat kaki, yang terletak di bahagian depan kaki bawah. Hasilnya adalah apa yang disebut ketidakseimbangan otot. Kaki sentiasa dipegang dalam keadaan lenturan (tumit ditarik ke arah betis), selalunya ia juga menyimpang ke dalam. Kedudukan sendi ini juga boleh mengeras.

Ini dipanggil kontrak. Paresis pengangkut kaki boleh lengkap atau tidak lengkap, serta boleh terbalik atau tidak dapat dipulihkan, bergantung kepada penyebab kerosakan dan keparahan lesi. dan buku lali ketidakstabilan.

Saraf mana yang terjejas?