Pemuliharaan | Terapi keradangan akut telinga tengah

Pemuliharaan

Rawatan panas telinga juga dapat meningkatkan kesakitan dalam keadaan akut telinga tengah keradangan, misalnya dengan menggunakan botol air panas, pad pemanasan atau penyinaran dengan lampu merah. Walau bagaimanapun, ini tidak boleh dilakukan sekiranya komplikasi telah berlaku. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian saintifik untuk membuktikan keberkesanannya.

Menurut laporan pengalaman, penerapan bawang or chamomile sachet juga memberikan kelegaan, walaupun tidak ada bukti berdasarkan kajian ini. Sekiranya berlaku akut berulang telinga tengah dijangkiti, penjelasan khusus oleh doktor disyorkan. Di samping itu, vaksinasi terhadap tertentu bakteria, seperti pneumokokus, boleh berjaya.

Penyingkiran amandel faring yang membesar atau profilaksis antibiotik, yang kontroversial kerana perkembangan kemungkinan rintangan, juga dapat mencegah lebih lanjut telinga tengah jangkitan. Kira-kira 3 hingga 4 minggu selepas diagnosis pertengahan akut jangkitan telinga, pemeriksaan susulan harus dilakukan, kecuali jika sebelumnya lawatan ke doktor diperlukan kerana gejala yang berterusan, untuk menilai gegendang telinga dan prestasi pendengaran dan untuk menentukan sama ada jangkitan telinga tengah telah sembuh. Perlu juga diingat bahawa setelah radang telinga tengah yang parah, radang mungkin tidak sembuh sepenuhnya setelah gejala reda.

Oleh itu, anda tetap harus menenangkan diri - walaupun anda berasa lebih baik - dan meluangkan masa untuk menjadi sihat. Kami juga sangat menyarankan agar tidak pergi ke berenang kolam pada hari-hari selepas pertengahan yang teruk jangkitan telinga untuk mengelakkan keradangan daripada memicu lagi.