Pilihan terapi konservatif untuk peregangan ligamen | Ketegangan ligamen pada sendi pergelangan kaki

Pilihan terapi konservatif untuk peregangan ligamen

Penstabilan alat ligamen dan keseluruhan sendi sangat penting untuk penyembuhan ligamen lanjutan. Kelebihan pita ialah fungsi sendi tetap terjaga. Pita sukan kini tersedia di setiap farmasi, tetapi penggunaan yang tidak betul bahkan boleh memperburuk kecederaan.

Oleh itu, orang yang terjejas harus selalu berjumpa doktor, ahli fisioterapi atau pakar lain yang menunjukkan penggunaan pita yang betul. Fungsi a pembalut pita adalah bahawa jalur pita pada kulit memindahkan daya yang berlaku sedemikian rupa sehingga alat ligamen dan dengan itu kestabilan keseluruhan sendi disokong. Di samping itu, pembengkakan tisu yang berkaitan dengan kecederaan dapat dikurangkan.

. gejala regangan ligamen sering boleh dirawat dengan ubat-ubatan tanpa preskripsi. Ini termasuk salap yang digunakan secara tempatan ke kawasan yang terjejas. Ini menghilangkan kesan sampingan seperti perut kesakitan, yang boleh berlaku semasa mengambil ubat penahan sakit dalam bentuk tablet, misalnya.

Kesakitan salap seperti Voltarengel yang terkenal mengandungi ubat anti-reumatik bukan steroid (NSAID) seperti ibuprofen or diclofenak, yang mempunyai kesan analgesik dan anti-radang. Diterapkan secara berkala dan awal, mereka membantu mengurangkan gejala regangan ligamen. Salap sukan khas juga disediakan.

Selalunya mengandungi bahan semula jadi seperti mentol, yang dikatakan mempunyai kesan penyejukan dan penyahtinjaan. Penggunaan pembalut salap penyejuk sangat disarankan. Untuk tujuan ini, salap boleh disimpan di dalam peti sejuk terlebih dahulu dan kaki kemudian boleh dibalut dengan pembalut setelah menggunakan salap.

Salap tertentu juga boleh digunakan untuk memerangi perubahan warna kebiruan yang disebabkan oleh pendarahan kecil darah kapal ke dalam tisu. Krim dengan bahan semula jadi atau heparin salap boleh digunakan untuk tujuan ini. Maklumat lebih lanjut mengenai topik: Rawatan peregangan ligamen

Tempoh pemanjangan ligamen

Ligament regangan atau juga ketegangan ligamen adalah salah satu kecederaan ligamen yang lebih mudah. Ligamen regangan biasanya hanya dikaitkan dengan gangguan fungsi sementara dan aduan. Walaupun begitu, disarankan untuk berjumpa dengan pakar bedah ortopedik sekiranya disyaki kecederaan ligamen.

Ini dapat menghilangkan kecederaan yang lebih serius seperti ligamen koyak atau patah tulang. Komplikasi jarang berlaku, sehingga peregangan ligamen biasanya sembuh tanpa masalah. Kesakitan dan bengkak akan reda selepas beberapa hari.

Selama ini, ketegangan dan sukan yang berlebihan harus dielakkan, tetapi imobilisasi mutlak tidak diperlukan. Kesakitan dan pembengkakan, yang biasanya berlaku sejurus selepas kecederaan, serta lebam yang sering dikaitkan, akan hilang dengan ketara setelah 1 hingga 2 minggu. Sekiranya ini tidak berlaku, doktor harus berunding (sekali lagi).

Sebaik sahaja simptomnya sembuh sepenuhnya, kaki boleh dimuat seperti biasa. Berapa lama masa ligamen untuk sembuh? Baca mengenainya di sini.