Alergi Hubungi (Dermatitis Kontak): Punca, Gejala & Rawatan

Hubungi alahan juga dikenali dalam perubatan sebagai alahan hubungi dermatitis atau menghubungi dermatitis. Semua istilah bermaksud sama keadaan.

Apakah alahan hubungan?

Hubungi alahan, alahan hubungi dermatitis, atau dermatitis kontak adalah alahan kulit reaksi yang berlaku apabila kulit bersentuhan langsung dengan alergen. Biasanya, alergen adalah bahan yang selalu ditangani oleh orang yang terkena. Hal ini dapat dilakukan dalam bidang swasta dan juga dalam kehidupan profesional. Bahan buatan dan bahan semula jadi seperti tumbuhan atau bahagian tanaman boleh dianggap sebagai alergen. The hubungi dermatitis tidak berlaku pada kontak pertama dengan alergen. Pembentukan ekzema berlaku sebagai tindak balas tertunda dari sistem imun hanya beberapa ketika selepas menghubungi. Di dalam terapi dermatitis kontak, penghindaran hubungan dengan bahan pencetus adalah faktor penentu. Ini tidak jarang membawa kepada fakta bahawa profesion sebelumnya atau hobi lama tidak lagi dapat diamalkan.

Punca

Sebab-sebab a hubungi alahan didapati dalam keadaan hipersensitiviti terhadap bahan yang boleh menyebabkan reaksi alahan melalui hubungan fizikal langsung. Dalam konteks ini, alahan-bahan pencetus berbeza bagi setiap orang. Walau bagaimanapun, kebanyakannya adalah bahan seperti perasa dalam solekan atau kosmetik, rambut pewarna dan agen penyamakan. Tetapi juga kobalt klorida, nikel sulfat, pengawet, detergen, ubat, pelarut dan pemplastik boleh mencetuskan sentuhan alahan. Tetapi bukan hanya bahan kimia yang menyebabkan dermatitis kontak pada sesetengah orang. Tumbuhan, seperti Arnica dan marigolds, juga boleh membawa kepada reaksi alahan, sama dengan jerami demam. Pada wanita, perhiasan kostum dengan nikel kandungan sering membawa kepada dermatitis hubungan alahan. Ini kemudian digambarkan secara berasingan sebagai nikel alahan dengan lebih terperinci. Selanjutnya, pelbagai kumpulan pekerjaan mungkin lebih kerap menderita alergi kontak. Jurusolek: pelarut, solekan, barang kosmetik, minyak wangi

Pendandan rambut: pewarna rambut, penyembur rambut, syampu rambut

Pembakar roti dan gula-gula: hipersensitiviti terhadap tepung

Pengrajin: simen, cat, resin sintetik, pelekat, silikon

Pembersih atau profesional pembersih: produk pembersih, cecair pembersih, semburan bilik

Gejala, keluhan dan tanda

Alergi kontak pada awalnya menyebabkan perubahan kulit. Dalam satu hingga tiga hari setelah bersentuhan dengan alergen, kulit bertukar menjadi merah dan membengkak di kawasan yang terjejas. Dalam kebanyakan kes, lepuh menangis atau paus terbentuk, yang seterusnya membentuk kerak dan kerak. Ini disertai dengan peningkatan gatal dan membakar. Sekiranya terdapat kontak dengan alergen yang berpanjangan, dermatitis kontak kronik mungkin timbul. Dalam kes ini, a kalus bentuk, yang menyakitkan apabila disentuh dan boleh pecah setelah beberapa lama. Akhirnya, kronik kulit penyakit muncul, di mana orang yang terkena menderita secara kekal kesakitan, gatal dan rasa tidak selesa yang kuat. Dalam kes yang jarang berlaku, membran mukus juga terjejas. Dalam kes seperti itu, kemerahan, bengkak dan jarang bisul berlaku di kawasan selaput lendir. Sekiranya saluran pernafasan terlibat, bernafas kesukaran, kesukaran menelan dan akut kesakitan reaksi mungkin. Kadang-kadang, alergi kontak boleh menyebabkan asma serang. Gejala alahan sentuhan boleh berlaku di seluruh badan. Biasanya, tangan, muka, dada kawasan, leher, tekak, dan pergelangan kaki terjejas. Reaksi kulit boleh merebak dan kadang-kadang mempengaruhi kawasan kulit yang besar. Sekiranya alergi dirawat lebih awal dan alergen dapat dielakkan, gejala biasanya akan reda dalam beberapa hari.

Diagnosis dan kursus

Gambarajah skematik yang menunjukkan anatomi kulit dan sebab dan gejala kulit alergi ekzema. Klik untuk membesarkan. Perkembangan alergi kontak berlaku dalam dua peringkat. Tahap pertama disebut fasa pemekaan. Pada fasa ini tubuh bersentuhan berulang dengan alergen. Proses yang tepat dan faktor yang mempengaruhi belum diteliti sepenuhnya. Walau bagaimanapun, sudah pasti bahawa proses pemekaan sesuai dengan proses semasa pertahanan terhadap jangkitan dan dengan itu asasnya ada pada setiap orang. Semasa pemekaan, sel khas diaktifkan di limfa simpul, yang kemudian berlipat ganda. Pada fasa kedua, fasa pencetus, hubungan baru dengan alergen membawa kepada gejala yang sesuai. Reaksi kulit yang khas dari dermatitis kontak biasanya berlaku dua hingga tiga hari selepas hubungan baru dengan pencetus. Pergeseran temporal ini sering menyukarkan pengalihan penyakit kepada bahan tertentu. Pada dermatitis kontak, gejala yang sama berkembang seperti yang lain ekzema penyakit. Pada awal penyakit ini, terdapat kemerahan dan pembengkakan pada kawasan kulit yang terjejas. Dalam perjalanan selanjutnya, lepuh dan nodul, yang disebut papula, terbentuk. Kemudian, kawasan tersebut menjadi kering dan menjadi bersisik. Sekiranya hubungan dengan bahan alergenik tidak dapat dielakkan, alergi sentuhan juga boleh menyebabkan eksim kronik. Di sini, tekstur kulit menjadi lebih kasar dan kornifikasi, yang disebut hyperkeratoses, dan fisura.

Komplikasi

Pelbagai reaksi atau gejala boleh berlaku dengan alahan sentuhan. Secara amnya, komplikasi dapat dielakkan sekiranya orang yang terkena itu benar-benar menghindari kontak dengan bahan yang dimaksudkan. Walau bagaimanapun, ini dapat menghadkan kehidupan pesakit dengan ketara dan juga tidak dapat dilakukan sepenuhnya. Atas sebab ini, alergi kontak sering mengurangkan kualiti hidup orang yang terjejas. Dalam prosesnya, kemerahan pada kulit berlaku dan rangsangan gatal muncul di pelbagai bahagian badan. Sebagai peraturan, gatal bertambah apabila pesakit menggaru kawasan masing-masing. Papula juga boleh terbentuk, yang juga membawa untuk mengurangkan estetika. Dalam banyak kes, terdapat kompleks rendah diri atau penurunan harga diri kerana adanya gejala. Sebilangan besar pesakit malu dengan keluhan tersebut dan oleh itu tidak lagi aktif dalam kehidupan. Mengelakkan bahan tertentu juga boleh membawa kepada kemurungan dan aduan psikologi yang lain. Alergi hubungan dapat dibatasi dengan bantuan ubat. Walau bagaimanapun, penyembuhan lengkap tidak mungkin dilakukan. Komplikasi tidak berlaku semasa rawatan dan jangka hayat orang yang terjejas tidak dikurangkan oleh alergi sentuhan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya simptom khas alergi kontak membatasi kualiti hidup, doktor harus berjumpa. Selalunya rasa tidak selesa dapat dielakkan dengan mengelakkan kontak dengan bahan pencetus. Nasihat perubatan diperlukan jika penyebab alergi kontak tidak diketahui atau jika terdapat gejala dan ketidakselesaan yang tidak biasa. Terutama kemerahan dan gatal adalah tanda amaran yang memerlukan penjelasan oleh doktor. Begitu juga pustula dan lain-lain perubahan kulit serta sesak nafas, demam dan masalah peredaran darah dari semua jenis. Orang yang merasakan sebarang pustula atau kemerahan sebagai cela kosmetik harus berjumpa dengan doktor keluarga mereka. Kenalan lain adalah pakar dermatologi atau pakar internis. Seorang pakar alahan juga boleh mendapatkan nasihat. Dengan kanak-kanak, lebih baik berjumpa dengan pakar pediatrik untuk gejala di atas. Sesak nafas yang teruk dan gejala kardiovaskular yang serius adalah keadaan kecemasan perubatan. Orang yang terjejas harus segera menghubungi 911 atau pergi ke hospital terdekat. Sekiranya terdapat kehilangan kesedaran, perkhidmatan perubatan kecemasan mesti dimaklumkan. Alergi sentuhan kemudian dirawat di hospital dan pesakit dibekalkan dengan pasport alahan dan ubat kecemasan.

Rawatan dan terapi

Alahan kontak biasanya dirawat salap yang mengandungi glucocorticoids ketika akut. Sebagai alternatif, UV terapi mungkin juga memberikan kelegaan. Ini kebanyakan digunakan apabila terdapat keadaan lain pada pesakit yang menggunakan glucocorticoids mustahil. Rawatan dermatitis kontak hanya menjanjikan sekiranya bahan penyebab alergi dapat dihindari pada masa yang sama. Oleh itu, perkara yang paling penting dalam terapi dermatitis kontak adalah untuk mencari pencetus. Dalam beberapa kes, walaupun terdapat rawatan dan penghindaran hubungan dengan alergen yang disyaki menjadi penyebabnya, eksim tidak bertambah baik walaupun setelah beberapa waktu. The ujian tusukan merupakan ujian alergi untuk memeriksa reaksi alahan terhadap debunga atau haiwan rambut, sebagai contoh. Dalam ujian ini, kemungkinan bahan alergi menetes ke kulit, yang kemudian ditusuk dengan lancet. Selepas 20 minit, kemerahan pada kulit dan ukuran paus dinilai. Ia mesti diasumsikan bahawa ada bahan lain yang mencetuskan alergi. Dalam kes ini, mesti disiasat bahan-bahan lain yang boleh terlibat. Sekiranya terdapat alahan sentuhan berulang, penyebabnya adalah kegagalan untuk mengelakkan hubungan dengan alergen. Dalam kes individu, selalunya sukar untuk mengelakkan alergen sekiranya bersentuhan dengannya hampir setiap hari, misalnya, untuk alasan profesional atau swasta. Ada juga kemungkinan bahawa aduan tersebut bukan disebabkan oleh alahan sentuhan yang murni. Kadang kala kontak alergi dan reaksi alahan lain atau bentuk eksim lain berlaku pada masa yang sama, menjadikan diagnosis dan rawatan lebih sukar.

Prospek dan prognosis

Prospek untuk mencari penawar lengkap untuk alergi kontak (dermatitis kontak) berbeza-beza. Prospek untuk penyembuhan mungkin ada jika penyebab alergi kontak dapat ditentukan. Sekiranya ini berlaku, rawatan profesional boleh berlaku. Dalam usaha ini, usaha mesti dilakukan untuk mengelakkan atau menghilangkan agen penyebab dermatitis kontak. Ini selalunya tidak mungkin, atau hanya mungkin untuk tahap terhad. Dalam kebanyakan kes, dermatitis kontak berterusan sepanjang hayat. Ekzema dapat dikawal selewat-lewatnya pentadbiran kortikosteroid. Dalam alahan sentuhan kronik, penyinaran dengan sinar UV dapat membantu. Terutama di tangan, ini boleh memulakan peningkatan. Walau bagaimanapun, kerana dermatitis kontak melibatkan sistem imun, prognosis biasanya tidak positif. Sentuhan dengan alergen sering tidak dapat dielakkan sepenuhnya. Kemungkinan penyembuhan bergantung pada beberapa parameter. Sekiranya bahan pencetus dapat dihilangkan sepenuhnya, penyembuhan dermatitis kontak adalah mungkin. Alergi kontak bergantung kepada kehadiran alergen. Dalam kes dermatitis kontak pekerjaan, perubahan pekerjaan mungkin disarankan atau wajib dilakukan. Untuk ringan gejala alergi, kortison salap mungkin mencukupi. Dalam kes dermatosis kulit yang teruk dan kronik, kulit yang terkena boleh menjadi lebih rentan terhadap serangan bakteria atau kulat. Ia lebih kerap terkena jangkitan daripada kulit yang sihat.

pencegahan

Mengikut keadaan semasa penyelidikan, tidak mungkin untuk mencegah perkembangan alahan sentuhan. Tidak pernah dapat diramalkan orang mana yang akan bertindak balas terhadap bahan tersebut dengan mengembangkan dermatitis kontak. Mereka yang terdedah kepada alergi harus berusaha melindungi kulit mereka dengan sarung tangan dan pakaian pelindung, terutama ketika mengendalikan agen pembersih atau disinfektan. Di samping itu, disyorkan penggunaan produk neutral pH. Banyak produk yang kaya dengan alergen dari kehidupan seharian, seperti sabun, deodoran dan pelembut kain boleh diganti dengan produk lain. Walau bagaimanapun, perkembangan alergi kontak tidak dapat dikesampingkan sepenuhnya.

Penjagaan selepas itu

Doktor yang hadir memberitahu pesakit mengenai tingkah laku berorientasikan matlamat dalam konteks diagnosis awal. Namun, di luar itu, dia hanya bertindak sekiranya terdapat masalah akut. Pesakit memikul tanggungjawab peribadi yang tinggi untuk bebas dari gejala. Pemeriksaan susulan yang dijadualkan, seperti yang diketahui dari penyakit ketumbuhan, jarang berlaku dan berkaitan dengan aduan berulang yang teruk. Terutama pada awalnya, boleh memakan masa untuk menentukan semua pencetus dengan betul. Komplikasi timbul apabila kulit terjejas dalam jangka masa yang panjang. Selalunya, hanya rawatan akut dengan antibiotik boleh tolong. Pemindahan pengetahuan adalah bahagian penting dalam sokongan setiap hari. Orang yang terjejas belajar bagaimana berkelakuan sekiranya berlaku reaksi alahan. Ointments and tablet hendaklah disimpan dalam stok. Kaedah terbaik untuk mengelakkan simptom adalah dengan mencegahnya daripada berlaku terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, pesakit mesti mengelakkan pencetus biasa atau membuangnya dari persekitarannya. AIDS seperti sarung tangan dan pakaian mencegah jangkitan. Tindakan pesakit sangat menentukan kejayaan langkah-langkah.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Bentuk pertolongan diri yang terbaik untuk alergi sentuhan adalah mengenal pasti alergen dan menjauhinya sebanyak mungkin. Sekiranya pencarian pencetus terbukti sukar, buku harian alergi dapat membantu. Dalam buku harian ini, orang yang terlibat mencatatkan aktiviti dan gejala yang diperhatikan. Rekod mesti disimpan selama beberapa minggu dan kemudian sering mendedahkan hubungan statistik antara aktiviti tertentu dan aktiviti reaksi alahan. Penilaian ini membantu doktor yang merawat untuk mengurangkan kemungkinan alergen. Reaksi alergi terhadap wangian dan bahan tambahan lain dalam produk kosmetik dan pembersih isi rumah semakin berleluasa. Dalam kes ini, hanya produk penjagaan yang berlabel "hypoallergenic" yang harus digunakan. Kini terdapat pelbagai produk penjagaan dan hiasan kosmetik yang telah dirumuskan dengan mempertimbangkan keperluan khas penghidap alergi. Sekiranya alergi terhadap agen pembersih, biasanya cukup memakai sarung tangan ketika melakukan tugas rumah tangga. Sekiranya alergi kontak menunjukkan bahawa terdapat risiko bahawa pesakit tidak lagi dapat melakukan pekerjaannya sekarang, adalah sangat penting bahawa pesakit tidak hanya mendapatkan nasihat perubatan tetapi juga nasihat undang-undang. Orang yang terjejas harus segera menghubungi kesatuan sekerja atau peguam pakar undang-undang sosial. Di bandar-bandar besar, institusi amal sering menawarkan nasihat undang-undang percuma untuk orang dalam situasi seperti itu.