Pembersih Lensa Hubungi: Aplikasi & Faedah Kesihatan

Pembersih kanta lekap, seperti namanya, digunakan untuk membersihkan dan merawat kanta lekap. Oleh kerana terdapat pelbagai jenis kanta lekap, kini terdapat juga pelbagai jenis pembersih, di mana lensa dan pembersih dipadankan. Selain itu, pembersih kini boleh didapati dalam pelbagai saiz pengisian.

Apakah pembersih kanta lekap?

Pembersihan penyelesaian memastikan kanta lekap dibersihkan dengan sempurna bakteria, kotoran dan serpihan sebelum dan selepas setiap pemakaian. Pembersih kanta lekap diperlukan untuk membersihkan dan memelihara kanta lekap. Oleh kerana kanta lekap kini terdapat dalam pelbagai variasi, pemilihan pelbagai jenis pembersih juga kini cukup besar. Penyelesaian pembersihan yang betul memastikan bahawa kanta lekap dibersihkan dengan sempurna bakteria, kotoran dan serpihan sebelum dan selepas setiap memakai; dan dengan itu mencegah, antara lain, keradangan, kerengsaan dan penyakit mata. Oleh kerana pembersih kanta lekap dapat kehilangan keberkesanannya dari masa ke masa, bergantung pada komposisinya, kebanyakan pengeluar mengesyorkan menggunakannya dalam masa enam minggu setelah membuka bungkusan atau menggantinya selewat-lewatnya. Pengecualian adalah sistem penjagaan dalam bentuk tablet - tetapi ini juga biasanya digunakan bersama pembersihan dan penjagaan penyelesaian.

Bentuk, jenis dan gaya

Sejak hari ini tidak hanya terdapat lensa lembut dan keras, tetapi juga lensa harian, lensa bulanan, lensa tahunan dan lensa kekal, pilihan pembersihan penyelesaian ditawarkan sekarang juga besar. Terdapat pembersih permukaan khas untuk kanta lekap keras, penyelesaian pembersih untuk lensa lembut dan, sebagai tambahan, sistem all-in-one yang mudah digunakan, penyelesaian penyimpanan tulen (seperti larutan garam) dan pembersih enzim khas, antara lain. Hari ini, penyelesaian all-in-one lebih baik digunakan untuk lensa bulanan atau tahunan, misalnya - walaupun pembersihan enzim mesti dilakukan secara berkala untuk lensa tahunan dan tetap. Pengilang mengesyorkan agar pembersihan menyeluruh ini dilakukan secara purata seminggu sekali. Ini kerana, sementara penyelesaian pembersih biasa dan penyelesaian all-in-one membuang sebahagian besar deposit dan bakteria dari lensa, mereka tidak mengeluarkan semuanya. Dengan syarat lensa hanya dipakai untuk jangka waktu yang pendek dan kemudian diganti, ini tidak kesihatan risiko. Sekiranya lensa tahunan atau tetap, lensa mesti dikendalikan dengan teliti. Selain itu, simpanan yang degil, seperti biasanya terjadi setelah jangka waktu pemakaian yang lebih lama, mempengaruhi keselesaan memakai.

Struktur dan cara operasi

Semasa memakai kanta lekap, pelbagai jenis deposit terbentuk di permukaannya, termasuk oleh pengaruh luaran, tetapi juga oleh badan - seperti kotoran, habuk, solek, cecair air mata dan bakteria. Oleh itu, lensa harus dibersihkan sekurang-kurangnya sekali sehari, tetapi juga sebelum setiap sisipan baru. Bergantung pada penyelesaian yang ada, lensa mesti dibilas sebentar untuk tujuan ini atau diletakkan di dalam bekas kanta lekap selama beberapa jam. Selama ini, komposisi yang disesuaikan dengan keperluan kanta lekap di tangan bertindak secara khusus terhadap kemungkinan deposit dengan melarutkannya, membuangnya dan membunuh bakteria. Di samping itu, bahan pembersih juga menjaga permukaan dan bahan lensa, sehingga terpelihara lebih lama dan tetap selesa dipakai. Atas sebab ini, sangat mustahak untuk bergantung pada sistem pembersihan yang betul. Kanta lembut mempunyai komposisi yang berbeza daripada kanta keras. Oleh itu, pembersih yang dimaksudkan untuk lensa lembut tidak boleh dan tidak boleh digunakan dengan lensa keras. Di samping itu, pembersih juga mesti dipertimbangkan sama ada menjengkelkan mata atau tidak. Yang pertama terutama berlaku dengan sistem pembersih dan pembasmian kuman yang sangat teliti dan agresif. Penyelesaian yang sangat kuat, seperti yang mesti digunakan selepas radang dan penyakit mata, misalnya, tidak tersedia secara bebas di kedai khusus. Oleh itu, pembersihan yang sesuai hanya boleh dilakukan oleh pakar optik dan memerlukan sekurang-kurangnya satu hari. Penyelesaian yang tersedia secara komersial menjengkelkan mata dalam keadaan terburuk apabila mereka bersentuhan dengan mereka. Ini dapat dicegah dengan meneutralkan larutan setelah membersihkan dengan khas tabletPilihan lain adalah membilas lensa dengan menggunakan peneutral atau larutan lain (seperti garam) sebelum memasukkannya. Namun, sekali lagi, ia bergantung pada pembersih: Sebilangan penyelesaian perlu dinetralkan, sementara yang lain cukup membilas lensa dengan garam sebelum dimasukkan.

Faedah perubatan dan kesihatan

Pembersih kanta lekap menghilangkan serpihan, mencegah bakteria dan kuman dari merebak di permukaan lensa - dan dengan itu menjangkau mata apabila dimasukkan. Kanta bulanan atau, dalam beberapa kes, lensa tahunan harus diganti sepenuhnya jika bakteria telah terbentuk atau terkumpul di atasnya. Manfaat lain dari membersihkan lensa adalah menjaga keselesaan dan penglihatan yang jelas. Deposit, seperti yang berlaku semasa pemakaian, akan setelah beberapa hari semakin merosot penglihatan dan pengalaman memakai. Dan: Deposit boleh menjengkelkan atau bahkan merosakkan permukaan mata dalam jangka masa panjang. Ini adalah sebab lain mengapa pembersihan atau penggantian lensa secara berkala, jika terlalu kotor atau rosak, sangat mustahak.