Kanta lekap: Aplikasi & Faedah Kesihatan

Kanta kenalan, seperti cermin mata, tergolong dalam visual bantuan dan membetulkan kecacatan penglihatan. Mereka diletakkan dengan bantuan hujung jari pada mata atau pada filem air mata di atasnya dan dengan itu dapat mengimbangi semua kesalahan biasan yang biasa. Memakai gelas dapat dielakkan dengan cara ini, yang juga memberi kanta lekap aspek praktikal dan bergaya.

Apakah kanta lekap?

Tidak seperti gelas, kanta lekap dipakai terus pada mata dan oleh itu hampir tidak kelihatan dari luar. Kanta lekap, seperti cermin mata, adalah antara optik bantuan yang bertujuan untuk meningkatkan penglihatan manusia dan mengimbangi kecacatan penglihatan seperti pandangan dekat atau rabun jauh. Tidak seperti gelas, bagaimanapun, kanta lekap dipakai secara langsung pada mata dan oleh itu hampir tidak dapat dilihat dari luar. Atas sebab ini, mereka sangat popular dengan atlet dan orang yang berfesyen. Untuk yang terakhir, ada juga yang disebut lensa kontak kosmetik di pasar, misalnya, dalam bentuk reptilia atau kucing, yang kurang berfungsi untuk tujuan perubatan, tetapi sebagai "eye-catcher". Kos kanta lekap di Jerman biasanya tidak dilindungi oleh kesihatan insurans.

Bentuk, jenis dan jenis

Siapa yang mahu memakai kanta lekap, boleh memilih antara model yang stabil ("keras") atau model lembut. Bekasnya diperbuat daripada plastik yang tidak fleksibel dan diletakkan di atas lapisan air mata nipis di kornea mata. Mereka mempunyai diameter kira-kira 10 mm. Selepas masa pemakaian maksimum, mereka mesti dikeluarkan dari mata dan dibersihkan dengan bantuan cecair khas atau diletakkan di dalamnya. Kanta sentuh lembut fleksibel dan dapat menyesuaikan diri dengan lebih baik pada mata; atas sebab ini, dengan ukuran 12 - 16 mm, ukurannya jauh lebih besar daripada model dimensi yang stabil. Mereka tidak memerlukan pembersihan, tetapi dibuang setelah dipakai. Sementara itu, ada lensa sentuh lembut yang boleh dipakai di mata selama beberapa bulan hingga setahun.

Struktur, fungsi dan cara tindakan

Kanta lekap diperbuat daripada plastik dan karenanya boleh telap oksigen, tanpa mengira model tertentu. Mereka didasarkan pada kesalahan biasan yang harus diperbaiki dan dengan demikian dapat memperoleh nilai dioptrik yang berbeza. Dalam kebanyakan kes, sama ada pandangan dekat atau rabun jauh dibetulkan dengan penggunaan kanta lekap. Model kanta plastik nipis yang sangat kompleks kini sudah boleh dilakukan. Contohnya, kanta lekap bergantian yang dipanggil boleh digunakan, yang menggabungkan dua zon optik yang berbeza. Kanta multifokal membolehkan pemakainya melihat dengan tajam dekat dan jauh. Ini sama mungkin dengan lensa keras dan lembut. Kanta malam khas, dipakai semalaman, dapat membetulkan penglihatan selama beberapa hari. Berbanding dengan penggunaan cermin mata, kanta lekap memberikan pandangan yang lebih kecil atau lebih besar daripada objek kerana ia dipakai secara langsung pada mata. Juga, bidang penglihatan tidak terhad, tidak seperti penglihatan melalui lensa kaca mata. Untuk memastikan fungsi kanta lekap yang betul dan mengelakkan kerosakan pada mata, kanta lekap harus selalu dipasang oleh pakar mata atau ahli optik.

Faedah perubatan dan kesihatan

Tujuan utama kanta lekap adalah untuk mengimbangi kecacatan penglihatan pada satu atau kedua mata. Kecacatan penglihatan yang paling biasa dapat diperbaiki dengan pertolongannya. Tidak seperti cermin mata, pembetulan ini berlaku secara visual dan tidak dapat dilihat oleh rakan sejawat. Ini amat praktikal bagi orang yang aktif dalam sukan. Kanta lekap juga boleh digunakan di tempat kerja tertentu di mana memakai kacamata dilarang untuk keselamatan. Orang yang mementingkan fesyen juga melihat kelebihan yang jelas dalam memakai kanta lekap, kerana cermin mata sering dianggap menjengkelkan. Walau bagaimanapun, berbeza dengan model pembetulan, kanta lekap kosmetik hampir tidak memenuhi syarat perubatan atau kesihatan tugas, tetapi terutama digunakan untuk menarik perhatian dengan mengubah warna atau bahkan bentuk mata. Walau bagaimanapun, memakai kanta lekap juga boleh menyebabkan masalah bagi orang yang sensitif, kerana benda asing di mata dianggap menjengkelkan atau tergores. Kelalaian dalam kebersihan atau memakainya terlalu lama boleh menyebabkan konjunktivitisantara lain.Pengguna lensa hubungan harus selalu mengikuti arahan yang tepat.