Kekuatan Kontraktor: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Kontraktilitas jantung adalah kekuatan dengan mana jantung berkontraksi dan menyebabkan darah untuk bergerak. Ia bergantung pada beberapa faktor dan boleh dipengaruhi oleh ubat-ubatan.

Apakah daya penguncupan?

Kekuatan kontraktil dari jantung adalah kekuatan dengan mana jantung berkontraksi dan menyebabkan darah untuk bergerak. Kekuatan kontraktil fisiologi jantung adalah prasyarat untuk jantung mengepam cukup darah ke dalam sistemik peredaran untuk membekalkan seluruh badan dengan darah yang mencukupi. Pada waktu rehat, jantung manusia mengepam keseluruhannya jumlah darah melalui sistem peredaran darah kira-kira sekali seminit. Dengan setiap tindakan mengepam, setiap ruang jantung mengangkut sekitar 50 hingga 100 mililiter darah. Semenit, jantung mengecut sekitar 50 hingga 80 kali. Semakin tinggi daya penguncupan jantung, semakin banyak darah dapat dikeluarkan. Kekuatan pengecutan dikendalikan, antara lain, oleh pengaruh gentian saraf simpatik. Kekuatan pengecutan juga boleh dipengaruhi oleh ubat.

Fungsi dan tugas

Denyutan jantung dipicu oleh potensi tindakan. Ini merebak melalui tisu otot jantung yang khusus. Semasa kitaran mengepam, yang pertama diisi adalah atria jantung. Pada masa yang sama, ventrikel mengeluarkan darah ke dalam sistemik peredaran. Kemudian otot jantung ventrikel kembali relaks dan darah dapat mengalir dari atria ke ventrikel. Fasa ini dipanggil ventrikel diastole. Pengisian ventrikel disokong oleh pengecutan atrium (sistol atrium). Apabila ventrikel diisi dengan mencukupi, otot ventrikel berkontrak. Injap poket ventrikel terbuka dan darah dapat mengalir ke arteri. Fasa ini dipanggil sistol ventrikel. Berapa banyak kontrak ventrikel, dan berapa banyak darah yang dikeluarkan, dipengaruhi oleh beberapa faktor. Semasa latihan fizikal, tindakan jantung dirangsang oleh pengaruh gentian saraf simpatik sistem saraf. Yang neurotransmitter norepinephrine dilepaskan pada sel-sel otot jantung. Adrenalin juga sampai ke jantung melalui darah. Kesan pemancar dan hormon pada otot jantung dimediasi melalui apa yang disebut β1-adrenoceptors. Melalui pelbagai mekanisme, kalsium saluran terbuka di dalam sel sehingga peningkatan kalsium dapat mengalir ke dalam sel. Ini menyebabkan peningkatan pengecutan otot jantung. Norepinephrine dan epinefrin mempengaruhi daya penguncupan jantung. Mereka mempunyai kesan inotropik positif. Kekuatan jantung yang kontraktil biasanya menyesuaikan secara automatik dengan tuntutan fizikal. Darah tambahan jumlah meregangkan otot jantung. Ini juga meningkatkan fungsi sel otot. Mekanisme ini dipanggil mekanisme Frank-Starling. Ia menyatakan bahawa ada hubungan antara pengisian dan keupayaan mengeluarkan jantung. Semakin besar jumlah darah yang memasuki jantung semasa diastole, semakin besar jumlah darah yang dikeluarkan semasa sistol. Oleh itu, peningkatan pengisian atrium menyebabkan pengecutan jantung yang lebih kuat dengan peningkatan strok isi padu. Oleh itu, dapat dikatakan bahawa kekuatan kontraktil jantung bergantung pada pramuat. Mekanisme Frank-Starling digunakan untuk menyesuaikan aktiviti jantung dengan variasi tekanan dan isipadu. Tujuannya adalah agar ventrikel kanan dan kiri sentiasa mengepam isipadu yang sama. Sekiranya ini tidak berfungsi, komplikasi akan timbul dalam waktu yang sangat singkat. Akibatnya akan berlaku edema pulmonari, Sebagai contoh.

Penyakit dan keluhan

A keadaan di mana daya penguncupan jantung dikurangkan adalah kegagalan jantung. Kegagalan jantung juga dipanggil kekurangan jantung or kelemahan otot jantung. Ia boleh disebabkan oleh hampir semua penyakit jantung. Sebab biasa termasuk koronari arteri penyakit (CAD), keradangan otot jantung (miokarditis), penyakit jantung valvular, penyakit jantung valvular atau perikarditis. Kronik paru-paru penyakit juga boleh menyebabkan kegagalan jantung. Faktor-faktor risiko juga termasuk bertingkat kolesterol, kencing manis mellitus (kencing manis), rokok, ketagihan alkohol, dan teruk obesiti. Dalam kegagalan jantung, output jantung berkurang kerana penurunan dalam strok isi padu. Kekuatan jantung yang kontraktil tidak lagi mencukupi untuk membekalkan tubuh dengan darah yang mencukupi. Badan bertindak balas dengan melepaskan adrenalin and norepinephrineDi satu pihak, ini menyebabkan darah kapal untuk menyempitkan, dan di sisi lain, ia meningkatkan daya penguncupan jantung. Namun, kerana otot jantung tidak mencukupi, maka hormon dan pemancar pada reseptor jantung tidak lagi berfungsi. The kapal, sebaliknya, kontrak. Ini menyebabkan tekanan darah untuk bangkit. Jantung sekarang harus mengepam tekanan tinggi di kapal walaupun berkurang daya kontraktil. Akibatnya, keadaan jantung semakin teruk (lingkaran setan). Digitalis dadah sering digunakan untuk merawat kegagalan jantung. Ini adalah glikosida jantung yang biasanya diekstrak dari foxglove. Digitalis mempunyai kesan inotropik positif. Kekuatan kontraksi jantung meningkat, yang juga meningkatkan strok isi padu. Mengancam nyawa keadaan yang berkaitan dengan penurunan kontraktilasi jantung adalah tamponade jantung. Dalam tamponade jantung, jantung dimampatkan. Penyebabnya biasanya adalah pengumpulan cecair di perikardium. Ini boleh disebabkan oleh perikardial keradangan, pendarahan, aneurisma aorta, dan serangan jantung. Kerana mampatan yang disebabkan oleh bendalir di perikardium, jantung tidak dapat lagi bersantai diastole. Akibatnya, pengisian yang mencukupi tidak dapat dilakukan lagi. Menurut mekanisme Frank-Starling, daya penguncupan jantung berkurang apabila pengisian atrium berkurang. Akibatnya, terdapat jumlah pukulan yang lebih rendah. Hasilnya adalah tunggakan darah di hadapan jantung. Di samping itu, badan tidak dibekalkan dengan darah arteri dengan secukupnya. Gejala khas tamponade jantung rendah tekanan darah, degupan jantung yang cepat, cepat bernafas dan perubahan warna biru dari kulit. Tamponade jantung adalah kecemasan perubatan. Terdapat ancaman kardiogenik kejutan.