Kontraksi | Fisioterapi untuk kesakitan coccyx semasa kehamilan

Pengecutan

  • Pengecutan adalah pengecutan otot yang menyiapkan uterus untuk kelahiran. Lakukan pengecutan berlaku pada awal minggu ke-20 hingga ke-25 mengandung (SSW) dan juga dikenali sebagai kontraksi Braxton-Hicks. Wanita hamil dapat memperhatikan ini dengan fakta bahawa perut tiba-tiba menjadi keras.

    Jika tidak, yang senaman pengecutan biasanya agak tidak menyakitkan dan mereda setelah beberapa lama.

  • Dari minggu ke-36 mengandung seterusnya, pra-sakit boleh berlaku, yang kadang-kadang dikaitkan dengan teruk sakit perut dan sakit di punggung bawah dan tulang ekor kawasan. Mereka berlaku pada selang waktu yang tidak teratur dan reda lagi setelah beberapa waktu. Walaupun mereka adalah tanda kelahiran akan segera berlangsung, beberapa hari hingga beberapa minggu mungkin berlalu sebelum ia berlaku.

    Peringkat seterusnya adalah sink yang dipanggil pengecutan, di mana kanak-kanak itu kepala tenggelam ke pelvis. Ini biasanya tidak berlaku sebelum minggu ke-36 mengandung. Mereka boleh menyakitkan, tetapi bagi banyak wanita hamil mereka juga melegakan bernafas dan makan menjadi lebih mudah lagi.

  • Fasa kelahiran sebenarnya kemudian bermula dengan pembukaan pengecutan.

    Ini datang secara berkala, pertama pada selang waktu yang lebih besar dan kemudian hampir setiap 2 minit. Sekiranya pengecutan yang disebut berlaku pada bahagian terakhir proses kelahiran, anak yang belum lahir mendorong ke arah keluar dari faraj. Kelahiran sekarang hampir selesai. Selepas itu masih ada jalan keluar untuk menolak plasenta. Semasa proses kelahiran, bayi boleh menekan terlalu kuat pada struktur pelvis, yang juga boleh menyebabkannya tulang ekor kecederaan, yang akan disedari oleh wanita hamil terutamanya selepas kelahiran.

Kesakitan simfisis

Simfisis (simfisis kemaluan) bersama-sama dengan sacroiliac sendi pegang tali pinggang pelvis bersama-sama. The sendi diperbuat daripada firma rawan and tisu penghubung dan biarkan pelvis yang bertulang seperti tahap pergerakan tertentu, menjadikan aktiviti seperti duduk, berbaring, berjalan dan berdiri mungkin. Seperti yang telah disebutkan, perubahan hormon semasa kehamilan dan perubahan anatomi dalam persiapan kelahiran menyebabkan tisu di kawasan pelvis melonggarkan dan melebar.

Semasa mengandung, mineral penting seperti kalsium and fosforus juga dikeluarkan dari tulang. Semua ini boleh menyebabkan hilangnya simfisis, yang mana banyak wanita hamil boleh dikaitkan dengannya kesakitan di punggung bawah, tulang kemaluan, pangkal paha dan pinggul. Melonggarkan simfisis juga menjadikan pelvis lebih tidak stabil, yang dapat dikenali oleh gaya berjalan beberapa wanita hamil. Sekiranya simfisis kesakitan berlaku semasa kehamilan, disarankan untuk menjaga rehat fizikal dan mengelakkan aktiviti yang menyebabkan kesakitan.

Sekiranya simfisis kesakitan teruk, fisioterapeutik atau langkah-langkah terapi lain dapat diputuskan. Kesakitan simfisis biasanya bukan merupakan kontraindikasi untuk melahirkan anak secara semula jadi. Hanya sekiranya berlaku komplikasi, doktor akan memilih pembedahan caesar.

Sebagai peraturan, rasa sakit hilang sepenuhnya dengan sendirinya beberapa minggu selepas kelahiran selewat-lewatnya. Artikel tersebut Lantai pelvik latihan dan latihan lantai pelvis mungkin masih menarik minat anda dalam hal ini. Artikel tersebut lantai pelvik latihan dan latihan lantai pelvis mungkin masih menarik minat anda.