Kontraktor: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Kontrak istilah perubatan kembali ke kata Latin "contrahere" dan bermaksud "kontrak". Kontraktur berlaku apabila tisu, seperti otot, ligamen dan tendon, kontrak. Mengecut kulit dari terbakar dan parut dekat sendi juga boleh mempengaruhi pergerakan sendi. Keadaan ini mungkin tidak dapat dipulihkan (tidak dapat disembuhkan) atau dapat dipulihkan (dapat disembuhkan).

Apa itu kontrak?

Kontrak adalah pemendekan dari tendon, otot, ligamen, dan fasia (sarung tisu lembut) yang berlaku sebagai sebahagian daripada penyembuhan luka. Kontrak adalah pemendekan tendon, otot, ligamen, dan fasia (sarung tisu lembut) yang berlaku sebagai sebahagian daripada penyembuhan luka. Kawasan tisu individu berhampiran sendi, seperti mengecut kulit selepas terbakar dan parut, mungkin terjejas oleh kontrak. Orang yang mengalami kontraktur mungkin mengalami kesukaran untuk memindahkan mereka yang terjejas sendi. Pergerakan mungkin terhad, baik secara pasif dan aktif, dan kadang-kadang menyebabkan kesakitan. Dalam kes terburuk, sekatan dan ketidakselesaan ini boleh berlaku membawa untuk menguatkan sendi. Kontraktur dikelaskan mengikut kedudukan sendi dan kerosakan tisu. Postur pengekangan kompulsif kerana berterusan kesakitan juga mungkin.

Fungsi dan tugas

Kontraksi berlaku apabila sendi dibatasi secara kekal dalam jangkauan pergerakannya kerana otot, tendon, ligamen, sendi yang dipendekkan atau mengecut kapsul, dan lekatan berhampiran permukaan sendi. Gejala boleh ringan hingga teruk. Sekiranya penguncupan ditindas pada peringkat awal, ia boleh dibalikkan (dapat disembuhkan) dengan terapi yang sesuai langkah-langkah, Sebagai contoh fisioterapi. Dalam keadaan terburuk, bagaimanapun, ia tidak dapat dipulihkan, iaitu tidak dapat diterbalikkan. Sendi yang terjejas tetap kaku. Penyebab yang paling biasa adalah rehat tempat tidur yang berpanjangan pada penyakit jangka panjang, kedudukan yang tidak betul, postur pelindung neurotik (kompulsif) pada kronik kesakitan, sendi keradangan, rematik dan penyakit saraf. Keluhan utama adalah rasa sakit, tidak bergerak, pergerakan tidak harmoni dan ketidakupayaan umum untuk menggerakkan bahagian badan yang mengecut. Selalunya, kontraksi sendi berlaku pada "posisi paksa" yang tidak dapat dikawal oleh pesakit. Keadaan ini berlaku dalam banyak kes semasa imobilitas berpanjangan dalam penyakit jangka panjang yang menyebabkan kelumpuhan (contohnya, strok) atau selepas pembedahan. Kesalahan kejururawatan yang paling biasa adalah kedudukan pesakit yang salah semasa dia diperbaiki. Orang tua juga dipengaruhi oleh pengecutan apabila mereka tidak dapat bergerak cukup di hospital selepas pembedahan atau di rumah jagaan dan menghabiskan masa yang lama di tempat tidur. Tisu mengecut, misalnya luas kulit terbakar dan parut seterusnya, juga boleh menyebabkan pengecutan. Ramai pesakit mengalami kontraksi fleksi. Salah satu contohnya ialah kontraksi lenturan lutut. Pada orang yang sihat, otot flexor dan extensor berada dalam hubungan yang harmoni. Pada pesakit dengan kontraktur lenturan, otot fleksor menguasai otot ekstensor. Ia tidak lagi dapat mengatasi otot fleksor secara kompensasi. Sendi tetap sebahagian atau sepenuhnya dalam kedudukan lentur. Camptodactyly (hiperkrip a jari) adalah contoh biasa dari kontraksi lenturan. Gejala juga boleh berlaku sebaliknya, ketika otot ekstensor menguasai otot flexor. Ia kekal kejang dan menyebabkan kehilangan pergerakan atau kekakuan sendi yang dikontrak kerana postur ekstensor yang berterusan. Penambahan kontraktur sering berlaku sebagai kecederaan sukan. Pesakit tidak dapat mendekatkan bahagian badan yang dikontrak ke badannya. Dengan sebuah penculikan kontraktur, pesakit tidak lagi dapat menggerakkan bahagian badan yang terjejas secara lateral dari badan.

Penyakit dan keadaan

Penampilan klinikal kontraktur disertai dengan aduan dan gejala khas. Oleh itu, diagnosisnya mudah dan melalui sekatan pergerakan aktif dan pasif, yang sering menyebabkan kesakitan dan membataskan fungsi sendi. Selalunya semua bidang pergerakan sendi terjejas, dan keseluruhan gambar berfungsi kelihatan tidak harmoni. Keluhan dan gejala boleh berbeza-beza. Sebilangan pesakit hanya mengalami sedikit gangguan fungsi, yang lain dipengaruhi oleh sendi kaku dengan postur paksa yang berkaitan. Kontraksi boleh mempengaruhi semua sendi, tetapi terutamanya berlaku pada kumpulan sendi besar seperti bahu, pinggul, sendi lutut dan siku. Selepas diagnosis, riwayat kejururawatan diambil dan profilaksis kontraktur diarahkan sesuai. Amat diperlukan bagi pesakit yang tidak bergerak di ranjang untuk jangka masa yang panjang, misalnya dalam kes a strok atau selepas kemalangan. Mereka mesti diposisikan dalam keadaan fisiologi untuk mengelakkan penyakit baring, ulser tekanan dan kulit keradangan. Sekiranya pesakit diposisikan terlalu lembut, ini akan menghalang pergerakan pesakit itu sendiri agar tidak berjalan dengan teratur. Dalam kes ini, tambahan dekubitus profilaksis adalah perlu. Mobilisasi segera juga diperlukan bagi pesakit selepas pembedahan untuk mencegahnya pengecutan. Selain kakitangan kejururawatan, saudara-mara juga dapat membantu pergerakan sendi aktif atau pasif. Postur lembut dapat dielakkan dengan ubat sakit. Bagi pesakit dengan gejala kontraktur ringan, terapi fizikal sangat membantu.