Kontraindikasi | Perencat alpha-glukosidase

Kontraindikasi

Sekiranya anda sudah menderita penyakit usus seperti Penyakit Crohn, ulser kolitis, alpha-glukosidase perencat tidak boleh diambil untuk mengelakkan ketegangan pada struktur usus. Oleh kerana peningkatan pembentukan gas di dalam usus juga meningkatkan tekanan umum di perut, alpha-glukosidase perencat tidak boleh diambil dalam kes hernia (hernia inguinal, hernia hub, hernia diafragma). Heart aduan juga boleh melarang penggunaan alpha-glukosidase perencat.

Doktor anda akan membincangkan analisis kos-manfaat dengan anda. Sekiranya teruk buah pinggang disfungsi, penghambat alpha-glukosidase mesti dielakkan dengan segala cara untuk mengelakkan kemerosotan fungsi organ. Sekiranya anda ingin mengelakkan pengeluaran gas usus yang berlebihan dan pelepasan angin yang kadang-kadang tidak disengaja untuk tujuan profesional atau peribadi, penggunaan perencat alpha-glukosidase tidak digalakkan.

Kemungkinan interaksi

Sekiranya anda mengambil perencat alpha-glukosidase dan lain-lain darah ubat penurun gula, risiko hipoglikemia meningkat. The insulin keperluan berkurang apabila perencat alpha-glukosidase juga diambil, kerana kenaikan mendadak darah gula ditekan sejak awal lagi. Interaksi khusus antara alkohol dan perencat alpha-glukosidase tidak diketahui.

Walaupun begitu, pesakit dengan jenis 2 kencing manis harus berhati-hati dengan alkohol! Alkohol menghalang bekalan glukosa dalam hati, yang menurunkan darah tahap gula. Ini boleh menyebabkan hipoglikemia beberapa jam selepas minum alkohol.

Ini tidak bermakna pesakit diabetes harus melepaskan alkohol sepenuhnya. Jumlah sederhana (sehingga 10g / hari untuk wanita dan 20g / hari untuk lelaki; bersamaan dengan 0.33l bir atau segelas wain) kadang-kadang boleh dimakan bersama dengan makanan kaya karbohidrat. Ini hampir tidak memberi kesan yang ketara gula darah.

kos

Inhibitor Alpha-glukosidase hanya boleh didapati di Jerman berdasarkan preskripsi. Kedua-dua miglitol dan acarbose boleh dibeli dalam bungkusan besar dan kecil. Acarbose kini tersedia dalam pek 21 dan 105, Miglitol dalam pek 30 dan 120. Harganya serupa, tetapi dalam kebanyakan kes, kosnya ditanggung oleh kesihatan insurans kecuali potongan 10% atau sekurang-kurangnya 5 €.

Alternatif untuk perencat alpha-glukosidase

Sebagai tambahan kepada perencat alpha-glukosidase, terdapat sejumlah ubat lain untuk memerangi kencing manis dan lebih rendah gula darah. Pilihan paling mudah adalah insulin, yang disuntik di bawah kulit dan bertindak sebagai hormon yang secara langsung menurunkan gula darah. Insulin memudahkan penyerapan gula ke dalam hati sel dan juga menghalang bekalan gula baru ke hati.

Sulphonylureas, yang merangkumi metformin, sebagai contoh, merangsang sel B penghasil insulin di pankreas dan juga menurunkan kadar gula dalam darah. Dengan bantuan yang disebut perencat SGLT2, penyerapan semula gula di buah pinggang juga dapat dihambat, sehingga meningkatkan perkumuhan melalui air kencing. Anda boleh membaca lebih banyak maklumat mengenai insulin di sini.