Kontraindikasi | Amitriptyline

Kontraindikasi

Ammitriptyline tidak boleh diberikan sekiranya pesakit menunjukkan gejala akut jantung menyerang, jika koronari arteri penyakit berlaku, jika kekurangan jantung (jantung kegagalan) didiagnosis, jika pesakit secara bersamaan menunjukkan gangguan konduksi jantung atau jika paha sekatan berlaku. Sebagai tambahan, amitriptyline tidak boleh diberikan sekiranya terdapat gangguan neurologi seperti epilepsi, kerana ubat ini menurunkan ambang kejang, kemungkinan penyitaan lebih besar. Sekiranya pesakit mengidap, antidepresan tidak boleh diberikan, kerana ini dapat meningkatkan keadaan mengigau.

Ammitriptyline juga tidak ditunjukkan untuk pesakit manik. Perhatian khusus harus diberikan pada pesakit dengan glaukoma, kerana bahan aktif tersebut dapat meningkatkan tekanan mata. Sekiranya pembesaran jinak prostat (hiperplasia prostat) dan penyempitan perut saluran keluar (stenosis pilorik), ubat juga tidak boleh diberikan.

Gabungan dengan kumpulan ubat perencat MAO hanya boleh diberikan dengan petunjuk yang ketat. Ubat ini juga tidak boleh diberikan kepada pesakit dengan hati disfungsi. Ini juga berlaku untuk pesakit dengan kekurangan buah pinggang.

Semasa mengandung, amitriptyline harus dielakkan jika boleh. Walaupun kesan teratogenik yang telah lama disyaki dan yang boleh menyebabkan kecacatan pada anak belum dapat dipastikan, amitriptyline menyebabkan gangguan penyesuaian pada bayi baru lahir. Oleh itu, wanita hamil yang mengambil ubat ini harus melahirkan di klinik khas dengan neonatologi gabungan.

Dos

Untuk merawat kemurungan, amitriptyline harus diberikan 3 kali sehari dalam dos 20-25 mg. Dos ambulatori maksimum 150 mg / hari tidak boleh melebihi. Di kawasan pesakit yang dipantau pesakit, dos harian maksimum boleh dinaikkan menjadi 300 mg sehari. Selain pemberian dalam bentuk tablet, terapi juga dapat diberikan melalui infus melalui vena.

Dos lain mesti diambil kira. Infus harus diberikan 1-3 kali 50 mg sehari (larut dalam natrium larutan klorida). Harus diingat bahawa pentadbiran harus berlangsung selama 2-3 jam.

Amitriptyline juga boleh disuntik ke otot dengan picagari. Dos tunggal 25 mg tidak boleh melebihi. Amitriptyline hanya boleh diberikan kepada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 16 tahun selepas petunjuk yang ketat.

Dos 4-5 mg / kg sehari tidak boleh melebihi. Pada pesakit dengan hati disfungsi atau kekurangan buah pinggang, dos mesti disesuaikan. Terdapat betul-betul satu pembekal farmasi yang menawarkan amitriptyline dalam bentuk drop.

Produk ini dipanggil Amitriptyline neuraxpharm atau Amitriptyline neurax. Seperti tablet, petunjuk untuk mengambil tetes adalah penyakit kemurungan atau kesakitan terapi untuk kesakitan neuropatik. Amitriptyline juga kadang-kadang digunakan untuk migrain terapi.

1 ml larutan sepadan dengan sekitar 20 tetes dan mengandungi 40 mg amitriptyline bahan aktif. Dos yang disyorkan harus ditentukan oleh rawatan pakar psikiatri. Pengilang mengesyorkan 150 mg amitriptyline sebagai dos harian maksimum untuk pesakit luar.

Dos harian maksimum boleh sampai 300 mg untuk rawatan pesakit dalam. Kesan sampingan titisan yang biasa dan biasa termasuk kenaikan berat badan, tingkah laku agresif dan gelisah, kehilangan libido atau mati pucuk, pening, mengantuk, keletihan, gangguan pertuturan, gegaran (berjabat tangan), kesukaran memusatkan perhatian pada objek yang dekat dengan mata (gangguan tempat tinggal), Takikardia dan aritmia jantung, masuk darah tekanan, tersumbat hidung, kering mulut, sembelit, loya, muntah, sakit kepala, bertambah hati nilai dalam darah, berpeluh, ruam kulit dan masalah dengan membuang air kecil (masalah mitriksi). Amitriptyline drop neuraxpharm hanya boleh didapati dengan preskripsi dan dari farmasi. 30 ml titisan (20 tetes = 40 mg) berharga kurang dari 15 euro. Pada pembentangan a kesihatan preskripsi insurans kosnya dikurangkan menjadi 5 Euro setiap preskripsi.