Kontraindikasi | Amlodipine

Kontraindikasi

Amlodipine hanya perlu diberi perhatian khusus kepada pesakit dengan penyempitan injap aorta (Lihat stenosis injap aorta), sebagai ubat darah kesan penurunan tekanan boleh menyebabkan pengurangan aliran darah ke jantung, yang seterusnya boleh mencetuskan a serangan jantung. Pada pesakit yang mengalami kerosakan hati, dos permulaan yang lebih rendah (2.5 mg atau kurang) harus dipilih semasa memulakan terapi dengan amlodipin, kerana amlodipine diproses di hati dan, jika hati rosak, ia tetap berada di darah lebih lama pada dos yang lebih tinggi dan dengan demikian tetap berfungsi, sehingga tekanan darah mungkin diturunkan terlalu banyak walaupun dos yang betul telah diambil. Amlodipine telah ditunjukkan dalam eksperimen haiwan berbahaya bagi bayi yang belum lahir. Oleh kerana tidak ada kajian yang setanding pada manusia, penggunaan amlodipine selama mengandung secara amnya tidak digalakkan. Tidak ada kajian mengenai kesan sampingan semasa penyusuan, jadi tidak digalakkan amlodipine diambil semasa tempoh penyusuan.

Gabungan dan interaksi dengan bahan lain

Amlodipine sering digabungkan dengan beta-blocker dalam terapi asas, kerana kedua-dua kumpulan ubat bersama-sama dapat menurunkan dengan lebih baik darah tekanan. Mengenai pemakanan, seseorang mesti memberi perhatian khusus kepada pengambilan jus limau gedang atau limau gedang, kerana ini sedikit sebanyak dapat meningkatkan kepekatan amlodipine dalam darah. Sebagai tambahan, seseorang harus memberi perhatian khusus kepada makanan, terutama ramuan herba, yang lebih rendah atau meningkat tekanan darah, kerana penggunaannya dapat menurunkan tekanan darah yang disesuaikan dengan betul.

Sekiranya anda sangat rentan terhadap makanan ini, disarankan agar anda mencari nasihat pemakanan dari pakar pemakanan terlatih. Amlodipine dapat berinteraksi dengan banyak ubat biasa, selalunya jumlah dalam darah dan dengan itu kesan salah satu daripada dua ubat tersebut diubah. Sebilangan ubat yang biasa digunakan dengan amlodipine berinteraksi Oleh itu, sangat penting untuk memberitahu doktor yang merawat mengenai senarai ubat semasa sebelum menetapkan amlodipine. - Barbiturates

  • Penyekat beta
  • Clopidogrel
  • Cyclosporine
  • Makrolida
  • MAO - Perencat
  • Melatonin
  • Phenytoin
  • Simvastatin.

Amlodipine dan alkohol - adakah itu serasi?

Amlodipine menyebabkan darah kapal untuk melebarkan dan dengan itu menurunkan tekanan darah. Alkohol boleh memberi kesan yang sama. Sekiranya keduanya dikonsumsi pada waktu yang sama, tekanan darah dapat diturunkan dengan banyak.

Ini dapat meningkatkan kesan sampingan amlodipine. Pening, ketidakstabilan peredaran darah dan bahkan masalah kardiovaskular yang mengancam nyawa boleh dicetuskan. Sebaiknya hindari alkohol jika boleh semasa mengambil amlodipine.

Kesan sampingan mati pucuk

Sama ada ubat antihipertensi seperti amlodipine menyebabkan mati pucuk dibincangkan secara kontroversial. Kajian yang berbeza menunjukkan hasil yang berbeza. Di satu pihak, hubungan antara mati pucuk dan berpenyakit, tersekat kapal lebih cenderung disyaki, contohnya pada orang dengan kencing manis melitus, berat badan berlebihan atau perokok.

Vasodilatasi oleh ubat antihipertensi seperti amlodipine tidak menunjukkan hubungan langsung antara pengambilan ubat dan mati pucuk dalam beberapa kajian. Sebaliknya, sedikit lebih banyak mati pucuk dapat dikesan semasa mengambil beta-blocker. Oleh kerana amlodipine sering diberikan bersama dengan beta-blocker, kesan sampingan mati pucuk tidak dapat dikesampingkan sepenuhnya.

Tambahan lagi, sebabnya mungkin struktur biokimia amlodipine. Oleh kerana ia adalah pengubahsuaian yang disebut nifedipine. kerana nifedipine menyebabkan peningkatan dalam kolesterol dalam sperma.

. kolesterol disimpan di sperma membran dan dengan itu menghalang reseptor menonjol dari membran ini. Ini mengelakkan mereka melekat pada sel telur. Ini membawa kepada ketidakupayaan untuk hamil. Sekiranya nifedipine dihentikan, kesuburan dipulihkan setelah tiga bulan. Sama ada mekanisme ini serupa dalam amlodipine tidak pasti.