Kontraindikasi untuk melatih pemutar putar | Latihan manset rotator

Kontraindikasi untuk melatih pemutar putar

Jika pemadam pemutar rosak teruk akibat kecederaan tertentu, latihan harus dijeda. Ini termasuk, misalnya: Walaupun penting agar latihan disesuaikan dengan kecederaan, nasihat ahli terapi yang berpengalaman harus selalu dicari untuk mengelakkan kerosakan yang lebih besar. Walaupun berlaku kecederaan kronik, seperti osteoartritis atau buatan sendi bahu, penting untuk membincangkan skop latihan dengan lebih awal. Jika tidak, kepercayaan bahawa latihan yang sesuai tidak diperlukan dalam kes kecederaan sebenarnya agak kontraindikasi, kerana proses penyembuhan sering dipengaruhi secara positif oleh pergerakan dan penguatan otot.

  • Keradangan,
  • Pecah tendon
  • Atau kecederaan otot yang teruk.

Bolehkah rotator cuff yang kuat dapat mencegah penyakit bahu?

Yang kuat pemadam pemutar dapat mencegah banyak penyakit dan kecederaan di bahagian bahu. Ini termasuk: Dislokasi bahu: Dislokasi bahu bukanlah penyakit sebenar kerana ia berlaku ketika kepala of humerus terkoyak dari rongga glenoid secara paksa. Yang kuat pemadam pemutar meningkatkan kestabilan sendi bahu supaya kecederaan ini jarang berlaku.

  • Dislokasi bahu: Dislokasi bahu bukanlah penyakit sebenar dalam arti bahawa ia berlaku ketika kepala of humerus terkoyak dari rongga glenoid secara paksa. Suatu pemutar yang kuat meningkatkan kestabilan sendi bahu supaya kecederaan ini jarang berlaku.

Beban yang betul semasa latihan

Beban yang betul semasa melatih rotator cuff adalah penting untuk kejayaan latihan dan untuk mengelakkan kecederaan. Sekiranya seseorang dirancang untuk melakukan beberapa pengulangan dengan banyak berat badan dan mengetatkan otot hingga habis, perkara utama yang perlu diberi perhatian semasa melatih putar pemutar adalah pelaksanaan latihan yang bersih. Secara konkrit, ini bermaksud menyesuaikan berat supaya bilangan pengulangan yang ditentukan dapat dicapai tanpa terlalu banyak usaha.

Bergantung pada matlamat latihan (pencegahan kecederaan, pencegahan ketidakseimbangan otot atau penumpukan otot), jumlah set latihan yang dilakukan boleh berbeza-beza. Sekiranya beban semasa latihan terlalu tinggi, ada risiko pelaksanaan latihan yang tidak betul dan keletihan otot yang terlalu cepat, yang boleh menyebabkan kecederaan. Anda dapat mengetahui apakah bebannya betul jika jumlah pengulangan yang diberikan setiap sesi dapat dilakukan dengan cara yang pekat dan bersih.

Sekiranya otot mula kekejangan atau gemetar dan beberapa pengulangan terakhir sangat sukar, berat badan harus dikurangkan kerana bebannya terlalu besar. Matlamat latihan:

  • Panaskan: 3 x 15 Whl. (berat badan rendah, tidak ada keletihan sepenuhnya)
  • Kuasa ketahanan: 3 x 15 biji. (berat sehingga keletihan lengkap masuk)
  • Pertumbuhan otot: 3 x 10 whl. (berat sehingga keletihan lengkap masuk)