Balutan Penyejuk untuk Demam: Cara Melakukannya

Apakah pembalut anak lembu?

Balutan betis adalah lilitan sejuk lembap di sekeliling kaki bawah, memanjang dari tumit ke bawah lutut. Balutan, dibasahkan dalam air sejuk, dibalut dengan dua lapisan kain tambahan untuk kesan optimum.

Bagaimanakah pembalut anak lembu berfungsi?

Anak lembu membalut suhu badan yang lebih rendah melalui mekanisme mudah: kelembapan sejuk bungkus menyejat pada kulit hangat pesakit. Penyejukan penyejatan mengeluarkan haba dari badan. Dengan cara ini, suhu badan boleh diturunkan sehingga 2 darjah Celsius. Berbanding dengan aplikasi lain yang menurunkan suhu seperti wuduk sejuk, balutan betis dianggap sangat lembut pada peredaran.

Rangsangan sejuk yang dicetuskan oleh balutan betis juga mempunyai kesan ke atas sistem saraf autonomi: saluran dibuat lebih ketat, tekanan darah meningkat, dan metabolisme dan peredaran dirangsang.

Walau bagaimanapun, jika balutan betis sejuk dibiarkan pada kulit cukup lama untuk menjadi hangat dan mencapai suhu badan, kesan sebaliknya berlaku. Kemudian mereka merangsang sistem saraf autonomi untuk melebarkan saluran, yang mempunyai kesan santai.

Bagaimanakah pembalut anak lembu dibuat?

Begini cara anda meneruskan:

 • Untuk lapisan pertama, rendam dua tuala linen nipis atau kapas (contohnya, tuala dapur, atau sapu tangan kain untuk kanak-kanak kecil) dalam air sejuk*, perah perlahan-lahan dan balut satu tuala pada setiap anak lembu.
 • Sebagai lapisan kedua, anda boleh meletakkan dua tuala kapas kering, contohnya, di sekeliling pembalut basah.
 • Lapisan terakhir ialah lapisan pemanasan. Untuk ini, sebagai contoh, selendang atau selimut yang diperbuat daripada bulu adalah sesuai.

* Bagi orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih besar, air sejuk bermaksud menyalurkan air sejuk dengan suhu antara 16 dan 20 darjah Celsius. Untuk memampatkan betis dengan bayi adalah air suam tangan yang terbaik (kira-kira 28 hingga 32 darjah Celsius). Air ais sejuk, sebaliknya, tidak digalakkan dalam apa jua keadaan - ia akan menyebabkan terlalu banyak tekanan pada peredaran!

Jangan sekali-kali menutup balut anak lembu dengan kerajang aluminium atau filem berpaut. Ini kerana filem tak telap udara menghalang haba daripada terlesap. Ini boleh menyebabkan pengumpulan haba dengan cepat.

Balut betis dengan bahan tambahan

Untuk pemampatan cuka, hanya tambahkan sedikit pati cuka ke dalam air. Lima sudu besar pati cuka kepada satu liter air adalah disyorkan. Kemudian teruskan seperti yang diterangkan di atas.

Kesan anti-radang kompres anak lembu sejuk boleh dipertingkatkan dengan tanah liat atau bumi penyembuhan. Untuk melakukan ini, salutkan kain lembap setebal pisau dengan tanah liat sejuk atau buburan tanah penyembuhan dan sapukan kompres betis seperti yang diterangkan.

Bagaimanakah pembalut anak lembu digunakan?

Balutan betis hendaklah digunakan semasa berbaring. Ia juga penting untuk memastikan seluruh badan hangat, terutamanya kaki. Stokin tebal dan cadar pemanas membantu dalam hal ini. Walau bagaimanapun, ini tidak boleh disebarkan di bahagian bawah kaki, supaya haba dapat dilesapkan dengan secukupnya.

Sebelum memakai betis betis, anda harus meletakkan pad kalis air di bawah kaki pesakit supaya cadar dan tilam tidak menjadi lembap.

Semasa memohon, berhati-hati agar tidak membalut lapisan kain terlalu ketat. Jika tidak, peredaran darah di bahagian bawah kaki akan terhalang.

Bungkus anak lembu – berapa kerap dan berapa lama?

Jika orang yang dirawat berasa tidak selesa, membeku atau menggigil, anda harus segera menanggalkan balutan betis.

Anda boleh mengulangi penggunaan betis balut tiga hingga empat kali. Selepas itu, anda perlu berehat. Periksa suhu pesakit pada akhir rawatan.

Untuk penyakit apakah balut anak lembu membantu?

Balutan betis membantu dengan demam, keradangan setempat dan kegelisahan dalaman.

Betis memampatkan untuk demam

Balutan betis untuk demam dianggap sangat berkesan. Mereka dengan cepat menurunkan suhu tinggi dan melegakan simptom yang disertakan seperti sakit kepala dan rasa tidak sihat. Walau bagaimanapun, ia hanya boleh digunakan pada suhu badan 39 darjah dan ke atas. Ini kerana demam bukanlah penyakit, tetapi tindak balas semula jadi badan yang membantu sistem imun melawan patogen. Jika ia ditindas, ini boleh menyukarkan proses penyembuhan semula jadi.

Jika demam berlarutan untuk jangka masa yang lama, anda harus sentiasa mendapatkan nasihat doktor. Dalam kebanyakan kes, ia hanyalah virus selsema yang tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat juga punca yang lebih serius!

Mampat anak lembu untuk keradangan

Mampat betis sejuk juga boleh mempunyai kesan anti-radang dan melegakan kesakitan pada aduan reumatik serta osteoarthritis.

Betis memampatkan untuk keresahan dalaman

Balutan betis mempunyai kesan menenangkan dan melegakan jika ia dibiarkan lama, contohnya semalaman. Kemudian mereka juga boleh digunakan sebagai bantuan tidur.

Mampat anak lembu untuk kanak-kanak

Pakar kanak-kanak sering mengesyorkan kompres betis sebagai cara yang lembut untuk mengurangkan demam pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, anda harus mengingati beberapa perkara:

 • Jangan gunakan kompres betis pada kanak-kanak sehingga suhu melebihi 40 darjah Celsius.
 • Sapukan kompres betis hanya apabila kulit kanak-kanak itu hangat.
 • Gunakan air suam tangan untuk membungkus betis.
 • Tinggal bersama kanak-kanak untuk melihat sebarang ketidakselesaan dengan segera.
 • Jangan biarkan balutan betis selama lebih daripada 10 minit.
 • Tanggalkan balutan betis dengan segera jika anak kesejukan atau tidak selesa.

Sesetengah pakar mengesyorkan agar pembalut betis tidak digunakan pada bayi sehingga mereka berumur 18 bulan. Sebaiknya tanya pakar pediatrik anda sebelum menggunakan betis betis pada bayi.

Bilakah pembalut anak lembu tidak disyorkan?

Balutan anak lembu tidak boleh digunakan pada:

 • menggigil
 • kaki sejuk, lengan, kaki, tangan
 • Gangguan peredaran darah pada kaki
 • demam di bawah 39 darjah Celsius (pada kanak-kanak di bawah 40 darjah Celsius)
 • jangkitan saluran kencing
 • masalah dengan saraf sciatic
 • Alahan kepada bahan tambahan yang digunakan, seperti cuka atau tanah liat penyembuhan. Jika anda tidak pasti sama ada anda alah, uji sedikit bahan tambahan pada kulit cengkok lengan anda terlebih dahulu.

Pemulihan rumah mempunyai batasannya. Jika aduan berterusan dalam jangka masa yang lebih lama, tidak menjadi lebih baik malah menjadi lebih teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.