COPD: Penyakit Pulmonari Obstruktif Kronik

COPD ialah generik istilah untuk kronik bronkitis dan emfisema - penyakit kekal dan progresif saluran pernafasan (Bahasa Inggeris: penyakit pulmonari obstruktif kronik), yang dicirikan oleh kenyataan bahawa pernafasan terhalang oleh penyempitan bronkus. Dalam perjalanan penyakit ini, paru-paru tisu musnah. Akibatnya, pertukaran gas semakin terjejas dan tidak mencukupi oksigen mencapai organisma.

Punca COPD

COPD adalah kesan daripada rokok rokok dalam kira-kira 9 daripada 10 kes - oleh itu istilah perokok biasa paru-paru. Sebab-sebab lain, seperti jangkitan atau pencemaran udara, serta pekerjaan faktor-faktor risiko (habuk, bahan kimia), boleh mempromosikan COPD. Keterukan dan perjalanan penyakit ini juga bergantung kepada faktor genetik. Dalam kes yang jarang berlaku, penyakit kongenital adalah penyebabnya: kekurangan AAT. Dalam kes ini, enzim penting, alpha-1-antitrypsin (juga: alpha-1-proteinase inhibitor), yang melindungi alveoli sensitif daripada bahan berbahaya, hilang. Sekiranya bahan ini hilang atau berfungsi dengan tidak mencukupi, alveoli dan saluran udara sentiasa diserang oleh bahan yang dihirup dan secara beransur-ansur dimusnahkan. Namun, pada mereka yang terjejas, gejala biasanya kelihatan pada usia yang lebih muda (25 hingga 30 tahun).

Gejala COPD

Ciri utama penyakit ini adalah kronik batuk, terutamanya pada waktu pagi, dedah dan sesak nafas yang semakin meningkat, terutamanya semasa bersenam - dalam peringkat lanjutan, jarak pendek juga menjadi mustahil. Apabila penyakit itu berkembang, saluran udara menjadi semakin sempit dan bernafas menjadi terhalang. Terutama semasa menghembus nafas, aliran udara disekat. Selama bertahun-tahun, perasaan "inflasi berlebihan" paru-paru berkembang selain sesak nafas. Orang yang terjejas kemudian mempunyai perasaan yang selalu menindas bernafas pada rizab terakhir paru-parunya.

COPD atau asma?

Tidak seperti asma, COPD muncul di telapak senyap - penyakit ini berkembang sejak bertahun-tahun atau beberapa dekad. Sebaliknya, tanda khas asma adalah permulaan sesak nafas secara tiba-tiba. Walaupun asma dan COPD kedua-duanya dikaitkan dengan penyempitan saluran udara, namun ia adalah dua gambar klinikal yang berbeza dan juga diperlakukan secara berbeza.

Diagnosis penyakit paru obstruktif kronik.

Mana-mana batuk yang berlangsung lebih lama dari lapan minggu mungkin menunjukkan COPD, terutama jika orang yang terkena merokok: kumpulan berisiko tinggi adalah perokok lama berusia lebih dari 40 tahun yang mengalami sesak nafas semasa bersenam, batuk, dan dedah (Gejala AHA). Yang disyaki diagnosis COPD biasanya dibuat oleh doktor berdasarkan gejala yang dijelaskan dan pesakit sejarah perubatan; ia disahkan terutamanya oleh spirometri. Pemeriksaan ini membolehkan fungsi paru-paru dinilai dengan mengukur jumlah nafas yang dapat dihembuskan setelah sedalam maksimum penyedutan dalam satu saat dengan usaha yang terbaik. Walaupun terapi tidak dapat menghilangkan penyebabnya, diagnosis awal dan dengan itu rawatan COPD tepat pada masanya adalah mustahak untuk mengelakkan penyakit itu terus berkembang. Hujah lain yang menyokong rawatan awal adalah hakikat bahawa COPD kadang-kadang membawa kepada batasan fizikal dan sosial yang cukup besar bagi mereka yang terjejas dan tidak jarang peningkatan kadar kematian. Risiko penyakit jantung juga meningkat.

Rawatan COPD

Sehingga kini, tidak ada sebab terapi untuk COPD. Ini bermaksud bahawa penyakit ini tidak dapat disembuhkan, walaupun mungkin untuk memperlambat perkembangannya dan secara positif mempengaruhi eksaserbasi akut. Matlamat rawatan adalah untuk memperbaiki paru-paru berfungsi, mengurangkan sesak nafas, dan meningkatkan keupayaan bersenam. Terapi untuk COPD terdiri daripada yang berikut:

 • Langkah yang paling penting untuk menghentikan kemerosotan fungsi paru-paru secara beransur-ansur adalah berhenti rokok.
 • Latihan fizikal atau latihan pemulihan juga mewakili asas langkah-langkah.
 • Masih penting bagi mereka yang terjejas untuk belajar di bawah bimbingan bagaimana mereka dapat mempengaruhi mereka secara positif bernafas dalam kehidupan seharian. Ini termasuk teknik meredakan nafas (bibir brek, postur tertentu, teknik batuk) pada waktu rehat, tetapi juga di bawah tekanan.
 • Untuk ubat terapi, terutamanya bronkodilator (melebarkan saluran udara) dan kortison persediaan (menentang keradangan) digunakan untuk penyedutan.

Orang yang sering terjejas merasa peralihan sukar

Ramai orang yang terlibat mengalami kesukaran untuk melaksanakannya langkah-langkah. Faktor-faktor berikut berperanan:

 • Rungutan itu sering kelihatan "remeh." Gejala khas dari batuk and dedah dengan senang hati diremehkan oleh pesakit.
 • Halangan saluran udara tidak berkembang dalam sekelip mata, tetapi dalam jangka masa yang panjang. Seorang pesakit asma menyesuaikan gaya hidupnya dengan cepat setelah serangan, sebaliknya, pesakit COPD menyesuaikan diri dengan gejala tanpa melepaskan kejahatan penyebabnya, rokok.
 • Kerana sesak nafas, strategi penghindaran yang disebut dikembangkan. Walaupun senaman fizikal adalah penting, yang terlibat membatasi ruang lingkup mereka semakin banyak dan kehidupan seharian kemudian bermain terutamanya ketika duduk.
 • Pesakit COPD sudah sering melakukan banyak usaha berhenti merokok dan sebahagiannya tidak digalakkan. Oleh itu, terdapat kekurangan pandangan dan usaha tulen untuk mengubah gaya hidup dan berhenti merokok.

COPD: maklumat pertolongan diri

Oleh itu, penderita memerlukan maklumat untuk berjaya melaksanakan langkah-langkah terapi itu sendiri:

 • Pengetahuan mengenai penyakit ini serta kesan pencemaran udara atau persekitaran.
 • Self-pemantauan contohnya flowmetry puncak, menyimpan buku harian COPD (tersedia dari Liga Respiratori Jerman).
 • Maklumat dalam menangani situasi berbahaya (misalnya, berada di ketinggian tinggi, perjalanan udara, sukan tertentu).
 • Sukan dan terapi senaman, kerana latihan fizikal yang sesuai membawa kepada peningkatan prestasi.
 • Pendidikan pesakit yang tersusun untuk meningkatkan kemahiran pengurusan diri.