COPD | Latihan melawan kesakitan semasa penyedutan

COPD

COPD adalah singkatan Bahasa Inggeris untuk penyakit paru-paru obstruktif kronik, progresif yang teruk paru-paru penyakit yang semakin membawa kepada sesak nafas dan penurunan prestasi fizikal. Punca utama COPD is rokok. Gejala lain selain sesak nafas mungkin termasuk penurunan berat badan, membuang otot dan masalah psikologi.

Semasa penyakit ini, darah tahap karbon dioksida meningkat apabila paru-paru kehilangan keanjalan dan mempunyai lebih banyak isipadu (udara yang tidak dihembus). Akibat miskin pengudaraan saluran udara, kurang oksigen mencapai sel, yang dalam keadaan terburuk boleh menyebabkan perkembangan pulmonale kor (paru-paru jantung), yang membawa kepada bernafas kesukaran walaupun ketika rehat. COPD dibahagikan kepada pelbagai peringkat penyakit, yang menentukan terapi.

Matlamat terapi dalam COPD adalah untuk meningkatkan toleransi senaman, memperlambat perkembangan penyakit dan meningkatkan kualiti hidup pesakit. COPD dirawat secara perubatan dengan bronkodilator (bronkodilator), antikolinergik, simpatomimetik beta-2, teofilin, mukolitik dan kortison. Selain itu, bentuk terapi khas, seperti fisioterapi, dapat membantu menjadikan kehidupan seharian pesakit lebih mudah melalui latihan khusus untuk otot pernafasan.

Latihan fizikal juga merupakan sebahagian daripada rawatan COPD untuk meningkatkan daya tahan pesakit. Secara keseluruhan, COPD tidak dapat disembuhkan tetapi dapat dikawal dengan baik dengan bantuan bentuk terapi yang sesuai. Sekiranya anda berminat dengan topik ini, anda boleh membaca lebih banyak maklumat di sini:

  • Fisioterapi untuk COPD
  • COPD - latihan dari fisioterapi

Ringkasan

Insgesmat dapat membantu melawan kesakitan semasa menghirup, terutamanya jika penyebabnya berotot atau terdapat penyumbatan vertebra atau lebam. Walau bagaimanapun, untuk penyakit mendasar lain seperti asma atau COPD, khas latihan pernafasan juga dapat membantu menormalkan proses pernafasan dan melegakan kesakitan. Jika kesakitan disebabkan oleh kegembiraan yang berlebihan, disarankan untuk mengurangkan latihan dan menyesuaikannya dengan kemampuan fizikal agar masalah dapat dicegah di masa depan.