COPD - latihan dari fisioterapi

Dalam rawatan COPD, pelbagai latihan yang dipelajari semasa terapi memainkan peranan penting dalam memperlambat perkembangan penyakit dan mengembalikan kualiti hidup pesakit dengan mengekalkan dan meningkatkan paru-paru fungsi. Selain istimewa latihan pernafasan, fokus utama adalah pada latihan untuk menguatkan otot pernafasan dan latihan untuk meningkatkan daya tahan umum. Latihan dilakukan sama ada atas inisiatif seseorang, di bawah bimbingan ahli terapi yang berpengalaman atau dalam terapi kumpulan. Seseorang individu pelan latihan disesuaikan dengan tahap penyakit dan penyakit keadaan pesakit.

Latihan untuk di rumah

Pada dasarnya, COPD senaman sesuai untuk kegunaan rumah. Sebagai tambahan kepada latihan pernafasan, semua latihan yang berfungsi untuk meningkatkan kekuatan umum dan ketahanan pesakit sesuai. Duduk di atas kerusi.

Sekarang angkat kiri anda kaki dan tarik nafas. Hitung hingga "tiga" dan kemudian perlahan-lahan menarik nafas lagi dengan bibir brek sambil menurunkan kaki. Ulangi dengan yang lain kaki.

5 hantaran. Duduk tegak di atas kerusi. Tarik nafas dan biarkan bahu dan kepala turun ke hadapan.

Bila bernafas masuk, berdiri tegak dan tarik bilah bahu anda bersama-sama. 3 hantaran. Duduk di atas kerusi dan angkat tangan anda dari sudut ke bahu, dengan lengan bawah dan tangan menghadap ke hadapan.

Tarik nafas dan serentak badan bahagian atas anda ke kiri. Pegang kedudukan sebentar dan kemudian tarik nafas dengan bibir brek semasa kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi latihan di sisi lain.

3 hantaran. Ambil dua beban ringan di tangan anda dan rentangkan, kemudian kembalikan ke bahu. 15 pengulangan.

Berdiri di belakang kerusi dan sokong diri anda dengan tangan di sandaran. Sekarang tekan pada hujung jari anda sebanyak 15 kali. 3 pengulangan.

 1. Duduk di atas kerusi. Sekarang angkat kaki kiri anda dan tarik nafas. Hitung hingga "tiga" dan kemudian tarik nafas perlahan dengan bibir brek sambil menurunkan kaki anda.

  Ulangi dengan kaki yang lain. 5 hantaran.

 2. Duduk tegak di atas kerusi. Tarik nafas dan biarkan bahu dan kepala turun ke hadapan.

  Bila bernafas masuk, berdiri tegak dan tarik bilah bahu anda bersama-sama. 3 hantaran.

 3. Duduk di atas kerusi dan angkat tangan anda dari sudut ke bahu, dengan lengan bawah dan tangan menghadap ke hadapan. Tarik nafas dan pada masa yang sama pusingkan bahagian atas badan anda ke kiri.

  Pegang kedudukan sebentar dan kemudian hembuskan dengan bibir bibir semasa kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi latihan di sisi lain. 3 hantaran.

 4. Ambil dua beban ringan di tangan anda dan kemudian meregangkannya untuk mengembalikannya ke bahu anda.

  15 pengulangan.

 5. Berdiri di belakang kerusi dan sokong diri anda dengan tangan di sandaran. Sekarang tekankan jari anda sebanyak 15 kali. 3 hantaran.