Jangka Hayat COPD: Faktor Yang Mempengaruhi

Gambaran ringkas

  • Faktor-faktor yang mempengaruhi jangka hayat COPD: kapasiti satu saat (FEV1), penggunaan nikotin, penyakit yang semakin teruk (memburukkan), umur, penyakit bersamaan.
  • Jangka hayat peringkat 4: bergantung kepada banyak faktor seperti fungsi paru-paru, keadaan fizikal, dan tingkah laku pesakit COPD.
  • Indeks BODE: penilaian jangka hayat COPD, indeks jisim badan (BMI), fungsi paru-paru (FEV1), sesak nafas (dispnea, skala MMRC), ujian berjalan kaki selama 6 minit.

Apakah jangka hayat dengan COPD?

Berapa lama seseorang itu hidup dengan COPD (penyakit pulmonari obstruktif kronik) bergantung kepada pelbagai faktor yang mempengaruhi. Faktor penting termasuk kapasiti satu saat, penggunaan nikotin, penyakit yang semakin teruk (memburukkan lagi), umur dan sebarang penyakit bersamaan.

Sila ambil perhatian: Di satu pihak, maklumat statistik mengenai jangka hayat dalam COPD boleh diperoleh dengan menganalisis data pesakit - sebaliknya, setiap perjalanan penyakit adalah berbeza dan begitu juga jangka hayat individu.

Keterukan atau peringkat COPD (seperti GOLD 1, 2, 3, 4) bukanlah satu-satunya faktor yang digunakan oleh doktor untuk menganggarkan jangka hayat. Pelbagai faktor, seperti merokok, juga mempengaruhi risiko kematian lebih awal daripada akibat penyakit.

Kapasiti satu saat

Satu faktor yang mempengaruhi jangka hayat COPD ialah kapasiti satu saat (FEV1). Ini adalah jumlah paru-paru terbesar yang boleh dihembuskan dalam masa satu saat semasa melakukan senaman.

Jika kapasiti satu saat masih lebih daripada 1.25 liter, purata jangka hayat adalah kira-kira sepuluh tahun. Pesakit dengan FEV1 antara 0.75 dan 1.25 liter mempunyai jangka hayat kira-kira lima tahun. Dengan kapasiti satu saat di bawah 0.75 liter, jangka hayat adalah kira-kira tiga tahun.

Penghentian merokok

Berhenti merokok awal mempunyai kesan yang memanjangkan hayat. Menurut American Cancer Society, jangka hayat perokok secara amnya sekurang-kurangnya sepuluh tahun lebih pendek daripada bukan perokok.

Jika merokok berjaya dihentikan sebelum umur 40 tahun, risiko kematian akibat penyakit seperti COPD, yang selalunya akibat daripada merokok, dikurangkan sebanyak 90 peratus. Mereka yang berhenti merokok lebih awal lagi mendapat manfaat dari segi kesihatan.

Pakar mengesyorkan agar pesakit COPD berhenti merokok dan produk tembakau lain untuk menghentikan perkembangan penyakit dan dengan itu hidup selama mungkin.

Keterukan

Eksaserbasi adalah kemerosotan akut gejala COPD. Sebarang pemburukan akut penyakit pulmonari obstruktif kronik (AECOPD) memendekkan jangka hayat pesakit COPD.

Umur dan penyakit bersamaan

Faktor tertentu memihak kepada perjalanan penyakit yang teruk dan dengan itu mengurangkan jangka hayat COPD. Sebagai contoh, jika orang yang terjejas mempunyai usia lanjut atau jika terdapat satu lagi penyakit bersamaan yang serius seperti kegagalan jantung atau diabetes mellitus, semakin teruk mungkin.

Peningkatan tahap karbon dioksida dalam darah (hiperkapnia) atau terapi jangka panjang sebelumnya dengan steroid oral juga kadangkala memberi kesan negatif terhadap jangka hayat COPD.

Berapakah jangka hayat pada tahap 4?

Tahap penyakit sahaja tidak banyak bercakap tentang jangka hayat pesakit COPD. Untuk sebahagian besar, jangka hayat bergantung kepada tahap kerosakan pada paru-paru (fungsi paru-paru) dan badan secara keseluruhan. Tingkah laku orang yang terjejas (merokok, senaman, diet, dll.) juga mempunyai pengaruh yang kuat terhadap jangka hayat.

Pakar mencadangkan bahawa hayat pesakit COPD dipendekkan secara purata lima hingga tujuh tahun (merentas semua peringkat). Walau bagaimanapun, ini bergantung kepada faktor-faktor yang mempengaruhi yang disebutkan di atas. Penyelidik telah mendapati, sebagai contoh, bahawa jangka hayat pesakit COPD peringkat 4 yang merokok dipendekkan sehingga sembilan tahun secara purata.

Oleh itu, sama ada anda hidup sehingga usia tua yang matang dengan COPD bergantung kepada banyak faktor yang berbeza. Apa yang pasti ialah anda sebagai pesakit kadangkala mempunyai pengaruh yang besar terhadap jangka hayat dengan COPD.

indeks BODE

Indeks BODE membantu untuk menganggar jangka hayat COPD pesakit: Pesakit dengan indeks BODE tinggi sepuluh atau kurang mempunyai jangka hayat yang rendah. Pesakit dengan nilai sifar mempunyai risiko kematian yang paling rendah.

Empat parameter mudah ditentukan disertakan dalam indeks BODE:

  • B untuk “Indeks Jisim Badan”: BMI dikira daripada ketinggian dan berat.
  • O untuk "Halangan": Doktor menentukan fungsi paru-paru berdasarkan kapasiti satu saat (FEV1).
  • D untuk "Dyspnea": Doktor mengukur sesak nafas menggunakan Modified Medical Research Council Dyspnea Scale (skala MMRC).
  • E untuk "Kapasiti senaman": Kapasiti fizikal diukur dengan ujian berjalan 6 minit. Pesakit berjalan di atas tanah rata selama enam minit. Orang dewasa yang sihat meliputi purata 700 hingga 800 meter, pesakit COPD kurang, bergantung pada kecergasan.

Gred MMRC, tahap sesak nafas pesakit, ditakrifkan seperti berikut:

MMRC gred 0

Dyspnea semasa melakukan senaman berat

MMRC Gred 1

Sesak nafas apabila berjalan pantas atau di condong yang lembut

MMRC gred 2

Berjalan lebih perlahan daripada rakan sebaya kerana dispnea

MMRC gred 3

MMRC Gred 4

Dyspnea semasa berpakaian / berpakaian

Mata diberikan untuk setiap parameter indeks BODE:

Parameter

mata

0

1

2

3

BMI (kg / m²)

> 21

≤ 21

Kapasiti satu saat, FEV1 (% daripada sasaran).

> 65

50 - 64

36 - 49

≥35

Sesak nafas, MMRC

0-1

2

3

4

Ujian berjalan 6 minit (m)

> 350

250 - 349

150 - 249

≤ 149

Doktor mengira indeks BODE pesakit dengan menambah markah parameter individu. Daripada ini, dia kemudiannya memperoleh jangka hayat COPD yang dianggap.