Tembaga: Bekalan

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) yang dikemukakan di bawah ini bertujuan untuk orang yang sihat dengan berat badan normal. Mereka tidak merujuk kepada bekalan orang sakit dan pemulihan. Oleh itu, keperluan individu mungkin lebih tinggi daripada cadangan DGE (misalnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain).

Selanjutnya, anda akan dapati jumlah maksimum maksimum yang selamat (Tahap Pengambilan Atas Tolerable) dari European Safety Safety Authority (EFSA / SCF) di jadual di sebelah kanan. Nilai ini mencerminkan jumlah maksimum mikronutrien (bahan penting) yang tidak menyebabkan kesan sampingan apabila diambil setiap hari dari semua sumber (makanan dan tambahan) seumur hidup.

Nilai anggaran untuk pengambilan yang mencukupi

Umur Tembaga
mg / hari Tahap Pengambilan Atas SCFa yang Tertahankan (mg)
Bayi
0 hingga 4 bulan 0,2-0,6 - -
4 hingga 12 bulan 0,6-0,7 - -
Kanak-kanak
1 hingga 4 tahun 0,5-1,0 1
4 hingga 7 tahun 0,5-1,0 2
7 hingga 10 tahun 1,0-1,5 3
10 hingga 15 tahun 1,0-1,5 4
Remaja dan dewasa 1,0-1,5

aTolerable Upper Intake Level (jumlah pengambilan harian yang selamat) Jawatankuasa Saintifik Makanan (SCF).

Sebagai sebahagian daripada standardisasi peraturan Eropah, Elaun Harian yang Disarankan (RDA) yang sah dikeluarkan di Kesatuan Eropah (EU) dan diwajibkan untuk pelabelan pemakanan pada tahun 1990 dalam Arahan 90/496 / EEC. Kemas kini arahan ini berlaku pada tahun 2008. Pada tahun 2011, nilai RDA digantikan oleh nilai NRV (Nilai Rujukan Nutrien) dalam Peraturan (EU) No. 1169/2011. Nilai NRV menunjukkan jumlah vitamin, mineral dan unsur surih bahawa rata-rata orang harus makan setiap hari untuk memenuhi keperluan mereka.

Unsur surih NRV
Tembaga 1 mg

Awas. NRV bukanlah petunjuk jumlah maksimum dan had atas - lihat di atas di bawah "Tahap Pengambilan Atas Tolerable" (UL). Nilai NRV juga tidak mengambil kira jantina dan usia - lihat di atas di bawah Cadangan Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) e. V.