Coprolalia: Punca, Kekerapan, Ubat-ubatan, Terapi

Coprolalia: Penerangan

Perkataan coprolalia berasal dari bahasa Yunani kopros "dung, najis" dan lalia "ucapan." Pesakit secara paksa mengeluarkan kata-kata lucah, kesat, busuk, menyinggung perasaan, menghina, dan kadang-kadang kebencian. Dalam sesetengah kes, ia juga adalah kata-kata kasar berbau seksual yang dibuang oleh pesakit coprolalia. Kata makian yang pendek dan mendadak diselang-seli tanpa konteks semasa pertuturan biasa, biasanya antara dua ayat. Oleh itu, ia boleh difahami sebagai sejenis kata seru. Nada suara dan nada juga biasanya berubah.

Kadang-kadang timbul keinginan untuk menggunakan bahasa kasar, terutamanya di hadapan orang tertentu. Tidak jarang ia adalah ahli keluarga, seperti ibu.

Doktor mengira coprolalia antara gejala neuropsikiatri - kedua-dua otak dan jiwa memainkan peranan. Penggunaan bahasa tahi tidak boleh dikawal secara sedar, tetapi berfungsi secara kompulsif. Orang yang terjejas merasakan dorongan dalaman untuk "mematikan" kata-kata biasa. Ini dikaitkan dengan perasaan tidak berdaya. Masa di mana coprolalia berlaku tidak boleh dipengaruhi oleh kehendak sama ada. Oleh itu, Coprolalia bukanlah reaksi sedar kepada orang lain.

Coprolalia juga bukan fenomena zaman moden, tetapi telah diterangkan seawal tahun 1825 oleh pakar neurologi Perancis George Gilles de la Tourette. Lima daripada sembilan pesakit yang disifatkannya menggunakan bahasa najis sedemikian.

Coprolalia juga boleh berlaku secara eksklusif di dalam otak. Fikiran dan khayalan lucah adalah tipikal, tetapi ia tidak diucapkan sebagai kata-kata, hanya melintas di fikiran.

Dalam varian lain, copropraxia, pesakit menunjukkan gerak isyarat lucah yang tidak disengajakan dan tidak sesuai, contohnya, mereka menunjukkan "jari busuk" atau berpura-pura melancap. Ini juga amat menyusahkan pesakit, dan tidak kurang juga bagi mereka di sekeliling mereka.

Dalam coprography, penghidap melukis, melukis atau menulis gambar atau perkataan lucah.

Coprolalia – masalah sosial

Coprolalia sangat tidak menyenangkan dan memalukan bagi pesakit tic, dan ia meminggirkan mereka secara sosial. Sebab itu ramai yang cuba berhenti berkata-kata keji dan hanya menekan huruf pertama sahaja. Tetapi tics hanya boleh ditindas pada tahap yang terhad dan akhirnya menemui jalan keluar.

Coprolalia biasanya berlaku buat kali pertama pada masa remaja, yang boleh membawa kepada pengasingan sosial di sekolah atau dengan rakan-rakan. Terutamanya pada remaja lelaki, luahan lisan seperti itu sering menjadi alasan untuk memberikan rakan sejawat yang kurang ajar itu dengan baik membelasah. Dan guru di sekolah juga menyetujui tingkah laku mulut busuk - terutamanya jika mereka melihat diri mereka sebagai sasaran serangan lisan. Dalam sesetengah kes, ini boleh menyebabkan dibuang sekolah.

Ini biasanya memberi banyak tekanan kepada mereka yang terjejas oleh tics, kerana penggunaan bahasa kesat sama sekali tidak boleh diterima secara sosial dan dianggap sebagai penghinaan, penderaan dan pencabulan orang lain. Orang yang mempunyai tics lisan ditolak dan dengan cepat menjadi terpinggir secara sosial. Tiada siapa yang mahu ada kaitan dengan mereka, apatah lagi dilihat bersama mereka di khalayak ramai. Malah ibu bapa sendiri kadangkala terkejut dengan perangai pelik anak-anak mereka. Gejala-gejala ini boleh menjadi sangat ketara sehingga kanak-kanak dianggap sebagai pelik, mengganggu dan menakutkan.

Coprolalia: Punca dan kemungkinan gangguan

Walau bagaimanapun, diketahui bahawa seruan istilah busuk dan makian juga terdapat dalam penyakit saraf yang lain. Contohnya ialah demensia (terutamanya demensia frontotemporal), ensefalitis, tumor otak, afasia atau kecederaan otak traumatik yang teruk. Peningkatan aktiviti seksual diketahui daripada pelbagai kerosakan otak, seperti di bahagian hadapan otak kanan, sistem limbik, atau lobus temporal. Dadah seperti agonis dopamin juga kadangkala mencetuskan tingkah laku hiperseksual - ia digunakan untuk penyakit Parkinson.

Penyelidik telah mengemukakan hipotesis yang boleh menjelaskan fenomena koprolalia. Menurut ini, terdapat dua sistem yang berasingan untuk bahasa di dalam otak: satu untuk pertuturan kaya kandungan yang dibentuk menjadi ayat, terletak di korteks kanan. Yang kedua dianggap bertanggungjawab untuk penyuaraan emosi dan dianggap terletak dalam sistem limbik. Pesakit Tourette akan mempunyai tics motor dan verbal yang berasal dari sistem limbik.

Walau bagaimanapun, coprolalia atau tics motor bukanlah kriteria diagnostik tunggal untuk sindrom Tourette. Selalunya, pesakit ini mempunyai keadaan lain, seperti sindrom ADHD.

Coprolalia: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Coprolalia: Apa yang doktor lakukan?

Sekiranya coprolalia dilafazkan dan mengganggu kehidupan sosial, ia juga boleh dirawat dengan ubat.

Ubat

Terdapat beberapa ubat yang boleh digunakan untuk merawat tics motor dan vokal. Mereka harus digunakan apabila tics amat menyusahkan pesakit dan keluarga. Bahan-bahannya adalah neuroleptik dan bertindak dalam erti kata yang luas pada sistem saraf pusat. Di Jerman, bahan aktif tiapride digunakan terutamanya. Walau bagaimanapun, risperidone, pimozide dan haloperidol juga berkesan - yang kedua berfungsi dengan baik tetapi mempunyai kesan sampingan yang besar. Dos yang diperlukan untuk mengawal gejala sangat berbeza dari individu ke individu dan mesti disesuaikan dengan keperluan. Sehingga kini, tiada terapi untuk sindrom Tourette yang membawa kepada penawar yang lengkap.

Jika penyakit neurologi lain adalah punca koprolalia, seperti demensia atau kerosakan pada otak, penyakit yang mendasari mesti dirawat - jika boleh.

Pilihan terapi lain

Coprolalia: Apa yang anda boleh lakukan sendiri

Perkara yang paling penting ialah memaklumkan dan mendidik keluarga, kejiranan, sekolah, kalangan rakan dan tempat kerja anda. Kerana: Orang yang mempunyai tic tidak berbahaya, berniat jahat, kasar, berkelakuan buruk dan juga tidak rendah mental. Coprolalia hanyalah salah seorang daripada mereka.

Memandangkan tics berlaku lebih kerap di bawah tekanan, orang yang terjejas harus mengatur kehidupan mereka dengan tekanan sesedikit mungkin. Mempelajari teknik relaksasi juga boleh membantu. Di atas semua, adalah penting bahawa gangguan itu tidak membawa kepada penarikan diri sosial. Untuk ini, humor, harga diri yang sihat dan penerimaan gangguan adalah penting. Psikoterapi boleh membantu orang yang mempunyai koprolalia untuk menguatkannya.