ketumbar

Produk

Bahan mentah ubat keseluruhan atau tanah, serta minyak pati dan minyak berlemak, terdapat di farmasi dan kedai ubat. Produk perubatan yang mengandungi ketumbar sedikit terdapat dalam perdagangan. Sebagai peraturan, mereka adalah campuran teh.

Tumbuhan batang

Ketumbar, dari keluarga umbelliferae (Apiaceae), berasal dari wilayah Mediterranean dan diusahakan. Nama tumbuhan berasal dari nama Yunani untuk pepijat, kerana buah-buahan segar mempunyai serangga yang tidak menyenangkan bau. Ini tidak benar untuk yang kering ubat perubatan.

Ubat ubat

Buah-buahan kering digunakan sebagai bahan mentah perubatan (Coriandri fructus), yang disebut ketumbar oleh farmakopia. Kandungan minyak pati minimum diperlukan.

Ramuan

Buah mengandungi minyak pati dan minyak berlemak. Minyak pati ketumbar (Coriandri aetheroleum PhEur) diekstrak dari buah dengan penyulingan wap. Ia wujud sebagai cecair jernih, tidak berwarna hingga kuning pucat dan mengandungi bahagian tinggi (S) - (+) - linalool.

Kesan

Ketumbar mempunyai selera makan, pencernaan, kembung (karminatif), sifat spasmolytic, anti-inflamasi, dan antimikroba, antara lain.

Petunjuk untuk digunakan

Secara perubatan, ketumbar secara tradisional digunakan untuk aduan gastrousus (contohnya, kembung perut, dispepsia) dan hilang selera makan. Sebagai rempah, terdapat di rempah roti halia and rempah roti pir, misalnya, dan juga digunakan untuk daging, sosej, ikan, roti bakar dan pencuci mulut. Ketumbar adalah ramuan penting dalam kari. Ramuan segar juga digunakan dalam masakan.

Dos

Menurut arahan untuk digunakan. Sebelum digunakan, buah harus dicucuk.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity

Kami tidak mempunyai senarai langkah berjaga-jaga yang lengkap.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk merangkumi reaksi alahan.