Kornea (Mata): Struktur dan Fungsi

Apakah kornea (mata)?

Kornea mata ialah bahagian lut sinar, anterior kulit luar mata. Bahagian yang lebih besar daripada kulit mata ini ialah sklera, yang boleh dilihat sebagai bahagian putih mata.

Kornea ialah tonjolan rata di hadapan bola mata. Seperti tingkap, ia membenarkan cahaya masuk ke mata. Disebabkan kelengkungan semula jadinya, ia - bersama-sama dengan kanta kristal - mengambil alih kebanyakan pembiasan cahaya dalam mata.

Apabila kornea memantulkan sebahagian daripada cahaya yang mengenainya seperti cermin cembung, mata bersinar. Selepas kematian, kornea berawan dan menjadi kusam dan legap.

Nama kornea (mata) berasal daripada fakta bahawa kornea adalah keras seperti bahan kornea, tetapi sangat nipis, supaya anda boleh melihat melaluinya: Di tengah, kornea hanya tebal setengah milimeter, di kawasan periferi kira-kira satu milimeter. Bahagian mata di belakangnya, seperti iris (iris), kelihatan melaluinya.

Aqueous humor (dalam) dan cecair lacrimal (luar), yang kedua-duanya mempunyai kandungan garam yang tinggi, mengekalkan kornea dalam keadaan deswelling yang berterusan - ia mempunyai kandungan air hanya 76 peratus.

Lima lapisan kornea (mata)

Kornea (mata) terdiri daripada lima lapisan. Dari luar ke dalam, ini adalah

Epitelium kornea anterior

Lapisan luar ialah epitelium kornea anterior, yang bergabung ke dalam konjunktiva tanpa sempadan yang jelas. Ia menghalang kuman daripada memasuki mata. Saraf kornea juga berakhir di lapisan kornea ini - kecederaan pada kornea seperti calar kecil (contohnya dari kuku) adalah sangat menyakitkan.

Membran Bowman

Epitelium kornea anterior bercantum di bahagian dalam oleh membran kaca bebas sel, yang dipanggil membran Bowman. Permukaannya licin dan membentuk membran bawah tanah sebagai peralihan kepada epitelium kornea anterior. Sekiranya berlaku kecederaan, ia hanya sembuh dengan parut - ia tidak mampu untuk penjanaan semula.

Stroma

Susunan selari lamella yang diperbuat daripada berkas gentian kolagen menjadikan stroma telus. Walau bagaimanapun, jika susunan ini terganggu (contohnya oleh keradangan atau kecederaan), ketelusan hilang. Parut terbentuk dan penglihatan menjadi kabur. Pemindahan kornea kemudian boleh membantu.

Membran Descemet

Stroma diikuti (ke dalam) oleh membran Glaush kedua, juga dikenali sebagai membran Descemet atau membran Demours. Ia terdiri daripada lapisan sel yang ringkas, tetapi amat penting untuk struktur kornea. Ia sangat tahan dan meningkatkan ketebalan dalam perjalanan hidup. Jadi walaupun kornea mata cedera atau mati akibat penyakit, membran Descemet biasanya kekal utuh dan menghalang humor akueus daripada mengalir keluar dari ruang anterior mata.

Walau bagaimanapun, jika membran Descemet tercedera, humor akueus mengalir keluar dan kornea mata membengkak – mengakibatkan ia kehilangan ketelusannya. Kecederaan sedemikian pada membran Descemet akan sembuh dengan parut, seperti halnya dengan membran Bowman.

Endothelium

Sebagai lapisan terakhir, paling dalam, endothelium berlapis tunggal memisahkan kornea mata dari ruang anterior yang dipenuhi dengan akueus humor: bahagian anterior sel bersempadan rata dengan membran Descemet, manakala bahagian posterior bersebelahan dengan ruang anterior mata. Sel-sel endothelial berkait rapat antara satu sama lain melalui persimpangan kompleks dan terlibat secara aktif dalam metabolisme mata.

Fungsi kornea

Kornea mata tertanam dalam sklera (sklera) seperti kaca jam dan lebih melengkung daripada sekelilingnya. Ia mempunyai kuasa biasan yang tinggi sebanyak 43 dioptri - keseluruhan sistem visual mempunyai 60 dioptri. Kuasa biasan yang sangat tinggi ini adalah disebabkan oleh aqueous humor di belakangnya, yang juga merupakan cecair yang sangat refraktif.

Oleh itu, kornea bertanggungjawab untuk kebanyakan pembiasan cahaya dalam mata, yang membawa kepada sinaran cahaya tertumpu pada retina.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan kornea (mata)?

Pelbagai masalah perubatan boleh berlaku pada kornea mata dan menjejaskan penglihatan. Ini termasuk, sebagai contoh

  • Keratoconus: Kornea (mata) secara beransur-ansur berubah bentuk menjadi bentuk kon di tengah dan menipis di tepi.
  • Kelegapan kornea: Ini boleh disebabkan oleh kecederaan (cth. benda asing memasuki mata, melecur atau melecur bahan kimia). Ulser kornea (ulcus corneae) akibat keradangan kornea juga boleh mengaburkan kornea.
  • Sindrom Sicca (Sindrom Sjörgen): Dalam penyakit autoimun ini, sistem imun merosakkan kelenjar lakrimal, antara lain, menyebabkan kornea mata menjadi kering.
  • Jangkitan: Bakteria, virus atau kulat boleh menjangkiti kornea mata.