Corona: akibat psikologi untuk kanak-kanak dan remaja

Kanak-kanak dan orang muda juga sering takut untuk ibu bapa dan datuk nenek mereka. Dan walaupun mereka sendiri jarang sekali jatuh sakit teruk dengan jangkitan Sars-CoV-2, sesetengah daripada mereka juga takut akan kesihatan mereka sendiri.

Semua ini memberi beban emosi yang besar kepada kanak-kanak dan orang muda semasa wabak - dan bukan tanpa akibat: Masalah kesihatan mental telah meningkat dengan mendadak di kalangan mereka semasa wabak. Sekitar 77% lebih tertekan semasa penutupan pertama dan kedua berbanding sebelumnya, menurut tinjauan terhadap 1,000 kanak-kanak dan orang muda serta ibu bapa mereka. Kira-kira satu pertiga daripada mereka bertindak balas dengan masalah tingkah laku dan gangguan mental.

Latar belakang sosial juga menentukan akibat psikologi

Kanak-kanak yang membesar dalam rumah yang stabil dan menerima bantuan daripada ibu bapa mereka secara amnya telah melalui wabak dengan baik setakat ini.

Walau bagaimanapun, golongan muda daripada keluarga yang kurang bernasib baik dari segi sosial selalunya kurang baik: Mereka mempunyai lebih sedikit tempat untuk berundur kerana rumah yang lebih kecil. Tidak semua kanak-kanak ini mempunyai komputer riba dan peranti serupa yang diperlukan untuk pembelajaran digital.

Tetapi yang paling teruk terkena adalah mereka yang di bawah umur yang terdedah kepada ketiadaan cinta atau penderaan semasa berkurung. Mereka tidak lagi mempunyai tempat untuk berundur. Tiada siapa yang menyedari akibat penderaan kerana kekurangan hubungan.

Gejala

Bagaimanakah kesan psikologi menampakkan diri?

  • Kebimbangan: Pakar telah menyedari khususnya bahawa kebimbangan telah meningkat di kalangan kanak-kanak dan orang muda.
  • Mood kemurungan: Jika kebimbangan berlarutan lebih lama, ia boleh bertukar menjadi mood kemurungan, dengan mood tertekan, menarik diri dan kehilangan minat dan keseronokan.
  • Gangguan tingkah laku: Sesetengah kanak-kanak dan remaja bertindak balas dengan gangguan tingkah laku seperti hiperaktif dan agresif.
  • Gejala psikosomatik: Sesetengah anak mengalami gejala psikosomatik seperti sakit perut atau sakit kepala.
  • Gangguan makan: Pada tahun korona, bilangan remaja yang dirawat kerana gangguan makan telah meningkat.
  • Gangguan tidur: Satu lagi akibat biasa tekanan mental ialah gangguan tidur. Ibu bapa sudah memerhatikan masalah anak bongsu yang tertidur dan terus tidur.
  • Pertambahan berat badan: Walaupun ia bukan gangguan psikologi, ia boleh memburukkan lagi masalah psikologi sedia ada.

Sama ada pandemik korona akan memberi kesan jangka panjang terhadap perkembangan umum kanak-kanak dan remaja masih belum dapat dilihat.

Punca

Walau bagaimanapun, sebab-sebab lain untuk kemerosotan dalam keadaan mental kanak-kanak dan orang muda juga bersifat fizikal – contohnya diet yang kurang baik dan terlalu sedikit senaman. Sehingga 40 peratus kanak-kanak dan golongan muda tidak lagi aktif semasa berkurung kerana kekurangan kelab sukan dan aktiviti riadah.

Petua untuk mengatasi – apakah yang membantu?

Terdapat pelbagai faktor yang membantu orang ramai untuk kekal stabil mental semasa wabak. Mereka baik untuk kanak-kanak dan orang muda serta orang dewasa.

Struktur: Manusia adalah makhluk kebiasaan. Kehidupan tanpa rutin adalah tekanan dan lumpuh. Oleh itu, susun hari anda dan anak-anak anda, terutamanya semasa coronavirus: Bilakah mereka belajar, bilakah mereka mempunyai masa lapang? Bilakah mereka makan dan bilakah ada program sukan pendek? Dan bila dan berapa lama mereka menggunakan media? Buat rancangan untuk ini bersama-sama dengan anak-anak anda.

Senaman: Bercakap tentang program sukan: senaman adalah pembunuh tekanan semula jadi. Bersenam mengurangkan hormon tekanan. Selepas itu, mood anda akan meningkat beberapa mata pada skala kebahagiaan. Berjalan-jalan bersama keluarga, contohnya. Jika kanak-kanak bosan, anda juga boleh menyerikan dengan permainan seperti "Saya nampak apa yang anda tidak nampak".

Aktiviti bersama: Banyak keluarga telah menemui semula aktiviti bersama semasa wabak. Permainan papan, nyanyian, seni dan kraf serta memasak bersama-sama juga menyeronokkan untuk si kecil. Yang terakhir terutamanya apabila semua orang dapat memutuskan apa yang ada di atas meja.

Masa kotak kesedihan: Anda juga harus menjadualkan masa untuk perbualan di mana anda bertanya kepada anak-anak anda bagaimana keadaan mereka dan perkara yang mungkin sangat mengganggu mereka pada masa ini. Fikirkan bersama tentang apa yang boleh anda lakukan jika perlu untuk membuat kanak-kanak berasa lebih baik semula.

Galakkan pemikiran positif: Sentiasa ada berita buruk semasa wabak. Malah kanak-kanak kecil menyedari perkara ini - dan yang lebih tua lebih-lebih lagi. Daripada membiarkan perasaan negatif membuat anda terlalu kecewa, anda boleh menumpukan perhatian anda kepada perkara yang positif. Sebagai contoh, dalam upacara petang: tiga perkara yang baik pada hari itu. Atau bercakap tentang pengalaman seperti kali terakhir anda pergi ke zoo, yang sangat bagus.

Terangkan perkara yang sedang berlaku: Kanak-kanak perasan apabila ibu bapa mereka bimbang - dan mereka kurang bimbang jika mereka memahami mengapa beberapa perkara tidak dapat dilakukan pada masa ini. Terangkan kepada anak anda secara ringkas mengapa mereka tidak boleh pergi ke taska pada masa ini atau mengapa semua orang berjalan-jalan memakai topeng muka.

Jadi teladan: Ambil petua dalam hati. Lebih tenang dan yakin anda menangani situasi itu sendiri, lebih baik anak-anak anda akan menghadapinya. Dan anda juga akan menjadi contoh yang baik.