Corona: Vaksinasi Semasa Kehamilan

Mengapa wanita hamil perlu diberi vaksin Covid-19?

Wanita hamil, mengikut sifat mereka, biasanya agak muda. Namun begitu, jangkitan Sars-CoV-2 yang teruk adalah lebih kerap berlaku di kalangan mereka berbanding wanita lain yang sebaya. Dan ini membahayakan bukan sahaja ibu, tetapi juga anak. Oleh itu, perlindungan vaksinasi amat penting semasa kehamilan.

Kehamilan adalah faktor risiko untuk kursus Covid-19 yang teruk

Satu hujah yang menyokong vaksinasi ialah kehamilan adalah faktor risiko bebas untuk penyakit Sars-CoV-2 yang teruk. Terutama - tetapi bukan sahaja! – terjejas adalah wanita yang mempunyai faktor risiko tambahan seperti obesiti atau diabetes.

Kajian NHS mendapati bahawa wanita hamil yang tidak divaksinasi menyumbang satu perlima (20 peratus) daripada semua pesakit rawatan rapi dengan Covid-19. Walau bagaimanapun, nisbah penduduk mereka hanya satu peratus.

Satu sebab yang mungkin untuk kursus yang teruk dalam kehamilan ialah sistem imun dimatikan sedikit. Ini menghalang sel imun badan daripada mengenal pasti dan menyerang janin sebagai badan asing. Tetapi ini juga mengurangkan perlindungan terhadap banyak penyakit berjangkit - termasuk Sars-CoV-2.

Vaksinasi Covid disyorkan untuk wanita hamil dari trimester kedua kehamilan dan juga untuk wanita menyusu.

Vaksinasi melindungi kanak-kanak

Hujah yang sama penting yang memihak kepada vaksinasi ialah perlindungan anak yang belum lahir. Ini kerana risiko komplikasi kehamilan meningkat dengan jangkitan Sars Cov-2 pada ibu. Sebagai contoh, meta-analisis 42 kajian pemerhatian menunjukkan bahawa praeklampsia, kelahiran pramatang atau kelahiran mati, dan rawatan unit rawatan rapi adalah lebih biasa pada wanita hamil dengan jangkitan Sars-Cov-2 berbanding wanita hamil yang tidak dijangkiti.

Salah satu sebabnya mungkin kursus covid-19 yang teruk pada ibu yang menjejaskan bayi secara keseluruhan. Selain itu, Sars-CoV-2 juga boleh menjejaskan plasenta, menyebabkan ia meradang. Gumpalan darah, yang terbentuk lebih kerap dalam jangkitan Sars-CoV-2, juga kadangkala berhijrah ke dalam plasenta. Kedua-duanya boleh menjejaskan bekalan bayi dan seterusnya menggalakkan kelahiran pramatang atau keguguran.

Antibodi untuk kanak-kanak

Vaksinasi ibu juga melindungi anak secara langsung: kumpulan penyelidikan telah menunjukkan bahawa ibu yang divaksinasi boleh menyebarkan antibodi korona kepada anaknya melalui darah tali pusat. Antibodi "pinjaman" sedemikian memberikan kanak-kanak itu apa yang dikenali sebagai perlindungan sarang terhadap pelbagai patogen, melindunginya daripada jangkitan pada minggu dan bulan pertama.

Adakah terdapat risiko vaksinasi untuk kanak-kanak itu?

Sementara itu, ramai ibu yang divaksinasi di seluruh dunia telah melahirkan anak yang sihat – malah mereka yang divaksin hanya semasa mengandung. Pelbagai kajian tidak menemui sebarang petunjuk bahawa vaksinasi boleh membahayakan kanak-kanak itu.

Wanita hamil diberi vaksin dengan vaksin mRNA daripada BioNTech/Pfizer. Vaksin ini kebanyakannya bergerak ke sel-sel otot di tapak vaksinasi - serta ke nodus limfa dan hati. Di bahagian lain badan, ia berlaku hanya dalam jumlah yang kecil. Di samping itu, mereka dipecahkan dengan cepat selepas mereka melakukan tugas mereka.

Namun, tidak boleh ada kepastian 100 peratus. Walau bagaimanapun, risiko baki adalah sangat kecil. Ibu mesti menimbangnya dengan bahaya yang diketahui berkaitan dengan jangkitan korona yang disebutkan di atas: kelahiran pramatang atau keguguran, keracunan kehamilan (preeklampsia), atau tekanan pada bayi sekiranya berlaku jangkitan covid-19 yang teruk pada ibu.

Bagaimanakah wanita hamil diberi vaksin?

Wanita yang merancang untuk hamil harus mendapat vaksin sepenuhnya terlebih dahulu, jika boleh. Dengan cara itu, mereka mendapat perlindungan terbaik untuk diri mereka dan bayi mereka.

  • Jika wanita hamil telah menerima vaksinasi pertama apabila kehamilan dikesan, dos kedua tidak boleh diberikan sehingga trimester kedua berada di bahagian yang selamat.

Menunggu sehingga trimester kedua adalah langkah berjaga-jaga semata-mata. Pada awal kehamilan, terdapat beberapa risiko bahawa demam sebagai tindak balas kepada vaksin boleh menyebabkan keguguran dalam kes yang jarang berlaku.

Kesan berbahaya daripada vaksinasi terhadap perkembangan kanak-kanak tidak dijangka walaupun pada trimester pertama. Wanita yang divaksin secara kebetulan, contohnya kerana belum tahu mengandung, tidak perlu risau. Walaupun semasa ujian vaksin, sesetengah wanita mengandung anak tanpa dirancang. Tiada bukti kesan berbahaya.

Mengapa vaksinasi tidak menyebabkan anda tidak subur

Vaksin Corona tidak boleh membuat anda mandul. Namun begitu, khabar angin ini menakutkan ramai wanita muda yang masih ingin menjadi ibu.

Khabar angin itu merujuk kepada fakta bahawa protein spike mempunyai persamaan di bahagian tertentu dengan protein yang diperlukan untuk pembentukan plasenta. Malah, bagaimanapun, persamaannya sangat sedikit sehingga antibodi terhadap protein spike tidak akan menyasarkan plasenta.

Walau bagaimanapun, bukti terbaik tentang ketidaksahihan hipotesis adalah bahawa sebilangan besar ibu yang diberi vaksin telah pun hamil tanpa sebarang masalah dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Untuk maklumat terperinci mengenai topik ini, lihat artikel kami "Bolehkah Vaksin Corona Membuat Anda Tidak Subur?"

Vaksinasi korona untuk ibu yang menyusu

Pakar menasihatkan ibu-ibu untuk menerima vaksin Corona semasa menyusu. Kini terdapat sekumpulan besar data yang menunjukkan bahawa vaksinasi dengan vaksin mRNA adalah selamat untuk wanita yang menyusu dan bayinya serta melindungi ibu dengan berkesan.

Perlindungan sarang: bayi juga mendapat manfaat secara langsung daripada vaksinasi Corona semasa menyusu. Mereka menerima antibodi yang dibuat oleh ibu melalui susunya dan kemudian mempunyai beberapa perlindungan sarang terhadap Sars-CoV-2.

Tiada rehat penyusuan diperlukan: Vaksin mRNA itu sendiri, sebaliknya, tidak memasuki susu ibu sama sekali atau hanya dalam kuantiti yang minimum dan tidak mempunyai sebarang kesan kepada bayi.

Bagi wanita yang masih belum diberi vaksin, pakar mengesyorkan imunisasi mengikut jadual biasa dua dos vaksin mRNA pada selang tiga hingga enam (Comirnaty dari BioNTech/Pfizer) atau empat hingga enam minggu (Spikevax dari Moderna – hanya untuk ibu berusia lebih 30 tahun).