Vaksinasi Corona: Kesan Sampingan, Alahan, Kesan Jangka Panjang

Reaksi vaksinasi - menjengkelkan tetapi agak normal

Mengikut status semasa, vaksin Corona yang diluluskan setakat ini umumnya diterima dengan baik. Walau bagaimanapun, agak ramai orang yang diberi vaksin mengalami reaksi vaksinasi. Tegasnya, ini bukan kesan sampingan, sebaliknya tindak balas semula jadi sistem imun terhadap vaksinasi. Ini termasuk simptom seperti selesema yang reda selepas dua hingga tiga hari, atau sakit dan kemerahan di kawasan vaksinasi.

Malah, tindak balas sedemikian berlaku lebih kerap dengan vaksin Corona berbanding selepas banyak vaksinasi lain. Satu sebab yang mungkin: sistem imun bertindak balas dengan sangat baik, dan mungkin lebih baik, kepada vaksin moden daripada banyak vaksin klasik. Ini mempunyai kelebihan bahawa mereka menawarkan perlindungan yang sangat baik terhadap jangkitan dan terutamanya terhadap penyakit yang teruk. Oleh itu, tindak balas vaksinasi yang meningkat dan lebih kuat adalah akibat yang tidak menyenangkan tetapi tidak berbahaya daripada tindak balas imun yang baik.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak melihat sebarang tindak balas vaksin selepas vaksinasi korona, ini tidak bermakna tindak balas vaksin anda lemah. Malah, kebanyakannya tidak menyedari sebarang tindak balas vaksin sama sekali, namun biasanya membangunkan perlindungan imun yang sangat baik.

Reaksi vaksinasi biasa dan kesan sampingan

 • Demam
 • Sakit kepala
 • sakit ringan hingga sederhana dan bengkak di tapak suntikan
 • Keletihan
 • sakit pada satu hujung
 • Pening
 • menggigil @
 • sakit otot
 • simptom seperti selesema
 • ruam
 • cirit-birit
 • berdebar-debar
 • jantung berlumba

Sebagai contoh, menurut kajian oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (CDS), selepas pentadbiran vaksin mRNA, kira-kira 50 peratus vaksin melaporkan simptom selepas dos pertama dan kira-kira 69 peratus selepas dos kedua.

Golongan muda lebih berkemungkinan mengalami simptom sebegitu selepas vaksinasi korona. Ini tidak menghairankan, kerana sistem imun mereka lebih kuat daripada orang yang lebih tua. Perkara yang sama berlaku kepada wanita, yang sistem imunnya cenderung lebih aktif daripada lelaki.

Reaksi alahan

Reaksi alahan terhadap vaksinasi adalah kesan sampingan yang nyata. Pada dasarnya, mereka tidak biasa dan juga boleh berlaku selepas pentadbiran vaksin Corona.

Oleh itu, saranan vaksinasi umum untuk Corona juga terpakai kepada penghidap alahan. Sesiapa yang telah mengalami reaksi alahan yang teruk pada masa lalu (tanpa mengira bahan) harus berbincang dengan doktor mereka sebelum vaksinasi. Institut Paul Ehrlich juga mengesyorkan bahawa pakar perubatan memerhatikan penghidap alahan selama sekurang-kurangnya 30 minit selepas vaksinasi Corona untuk tindak balas.

Sekiranya berlaku kejutan alahan, bantuan perubatan boleh diberikan dengan cepat. Orang yang terjejas pulih dengan cepat akibatnya. Walau bagaimanapun, mereka tidak sepatutnya menerima satu lagi dos vaksin Corona, mengikut cadangan semasa.

lengan covid

Sesetengah individu yang divaksinasi mengalami simptom tertunda - khususnya, empat hingga sebelas hari selepas vaksinasi - di bahagian hujung yang divaksinasi: Kemerahan, bengkak, gatal-gatal, sakit. Penyiasatan sampel tisu (biopsi) telah menunjukkan bahawa ini adalah tindak balas imun di mana sel T khususnya terlibat, yang hanya berkembang kemudian dalam perjalanan tindak balas imun. Walau bagaimanapun, gejala pada dasarnya tidak berbahaya dan boleh dirawat dengan baik dengan penyejukan dan, jika perlu, kortison.

Trombosis urat serebrum

Trombosis sedemikian telah diperhatikan berkaitan dengan vaksinasi Corona terutamanya selepas pentadbiran vaksin vektor daripada AstraZeneca dan Johnson & Johnson - kira-kira sepuluh kali lebih kerap daripada vaksin mRNA. Pakar mengesyaki "kesan kelas" - bermakna kesan sampingan juga boleh berlaku dengan vaksin Sputnik V, yang juga berasaskan vektor.

Oleh kerana trombosis vena sinus berlaku hampir secara eksklusif pada orang yang lebih muda, Jawatankuasa Tetap Vaksinasi (Stiko), AstraZeneca dan vaksin berasaskan vektor Johnson & Johnson pada masa ini disyorkan hanya untuk mereka yang berumur 60 tahun ke atas.

Golongan muda yang pada masa ini tidak mempunyai peluang untuk divaksinasi dengan salah satu vaksin mRNA daripada BioNTech/Pfizer atau Moderna, yang tidak disyaki dalam hal ini, masih boleh mendapatkan vaksin vektor selepas berunding dengan doktor mereka. Ini mungkin masuk akal jika risiko peribadi jangkitan Sars Cov-2 yang teruk (cth, akibat merokok tegar, obesiti teruk atau penyakit paru-paru yang teruk) melebihi risiko trombosis vena sinus.

Masih tidak diketahui kesan sampingan?

Reaksi alahan yang teruk dan trombosis vena serebrum adalah satu-satunya kesan sampingan yang serius yang boleh berlaku dengan vaksinasi Corona. Dan mereka, seperti yang disebutkan, sangat jarang berlaku.

Keradangan otot jantung

Pembengkakan muka

Juga dalam semakan adalah kes-kes di mana bengkak muka berlaku pada individu yang divaksin berkaitan dengan vaksin mRNA daripada BioNTech/Pfizer. Walau bagaimanapun, ini hanya menjejaskan bahagian muka yang sepadan dengan individu yang sebelum ini mempunyai kedutan yang gebu menggunakan apa yang dipanggil pengisi seperti kolagen asid hyaluronik. Agensi Ubat Eropah (EMA) kini masih menyiasat kaitannya.

Agak tidak mungkin kesan sampingan lain yang sangat jarang berlaku, terutamanya kesan sampingan yang serius daripada vaksin Corona boleh menjadi jelas kemudian. Sementara itu, berjuta-juta dos vaksin Corona telah diberikan di seluruh dunia - kesan sampingan lain yang sangat jarang berlaku akan dapat dilihat sekarang.

Perkara berbeza dengan vaksin terdahulu. Mereka diberi vaksin pada skala yang lebih kecil. Oleh itu, kesan sampingan yang jarang berlaku hanya menjadi nyata dalam tempoh yang lebih lama.

Kesan sampingan lewat?

Vaksin Corona hanya diberi vaksin secara besar-besaran di seluruh dunia selama beberapa bulan. Semua kesan sampingan yang didaftarkan setakat ini berlaku tidak lama selepas vaksinasi individu - dalam beberapa hari dan minggu, paling lama beberapa bulan. Disebabkan tempoh vaksinasi yang singkat, tiada lagi yang diketahui tentang kemungkinan kesan sampingan jangka panjang yang hanya berlaku selepas bertahun-tahun.

Tidak seperti ubat, vaksin atau metabolitnya tidak terkumpul di dalam badan. Dari vaksinasi terdahulu diketahui bahawa kesan sampingan biasanya menjadi ketara selepas selewat-lewatnya beberapa minggu, atau paling lama beberapa bulan.

Ini juga terpakai, sebagai contoh, untuk tindak balas autoimun. Pada orang yang mempunyai kecenderungan genetik, mereka boleh dicetuskan oleh jangkitan, tetapi dalam kes yang jarang berlaku juga oleh vaksinasi tertentu. Ini juga muncul dalam masa beberapa bulan selepas vaksinasi.

Oleh yang demikian, tidak mungkin kesan sampingan yang berlaku lewat dijangka dengan vaksin Corona yang berlesen pada masa ini.

Kematian yang berkaitan dengan vaksinasi

Kematian yang berkaitan dengan vaksinasi Corona sangat jarang berlaku. Ini juga berlaku untuk kematian yang berkaitan dengan trombosis vena serebrum yang dijelaskan di atas. Walaupun semakin jelas bahawa vaksin berasaskan vektor yang boleh menyebabkan komplikasi ini. Walau bagaimanapun, kini juga jelas bahawa orang yang tidak dilindungi yang dijangkiti Covid-19 mengalami trombosis vena serebrum lebih kerap daripada orang yang diberi vaksin.

Terutama dalam kes ini, walau bagaimanapun, tidak boleh diketepikan bahawa tindak balas vaksin telah membebankan badan yang sudah sangat lemah.

Walau apa pun, setiap kematian dalam hubungan sementara yang rapat dengan vaksinasi disiasat oleh pihak berkuasa.

Bagaimanakah kesan sampingan direkodkan?

Seperti vaksinasi lain, semua keabnormalan dalam hubungan temporal dengan vaksinasi Corona pertama kali dilaporkan oleh doktor kepada pihak berkuasa kesihatan yang bertanggungjawab dan dari sana ke Institut Paul Ehrlich (PEI).

Orang yang divaksinasi sendiri juga boleh melaporkan gejala luar biasa kepada PEI yang berlaku sejurus selepas vaksinasi. Terdapat borang pelaporan khas untuk tujuan ini di laman web PEI.

Pakar-pakar di PEI menyemak sama ada simptom yang dilaporkan berlaku lebih kerap dalam kalangan orang yang diberi vaksin daripada yang dijangkakan. Laporan terperinci mengenai perkara ini tersedia secara umum di laman web Institut Paul Ehrlich.

Di samping itu, dua peratus daripada mereka yang diberi vaksin mengambil bahagian dalam prosedur pelaporan langsung yang baharu. Menggunakan aplikasi SafeVac 2.0, peserta sukarela akan ditanya tentang sebarang kesan sampingan pada tiga atau empat minggu selepas setiap vaksinasi. Dalam dua belas bulan selepas vaksinasi, mereka juga akan sentiasa menunjukkan sama ada mereka telah dijangkiti walaupun vaksinasi - data ini akan membantu menjelaskan kebolehpercayaan dan tempoh perlindungan vaksinasi.

Sehubungan dengan vaksinasi Corona, pelbagai maklumat salah telah muncul. Kami ingin membetulkannya di sini.

Tiada risiko untuk kesuburan

Ini adalah laporan salah yang sangat tragis. Ini kerana terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa wanita hamil sebenarnya cenderung untuk mendapat Covid-19 lebih teruk berbanding wanita tidak hamil. Oleh itu, wanita yang merancang kehamilan boleh mendapat manfaat daripada vaksinasi. Ia juga melindungi kanak-kanak - semasa mengandung dan selepas kelahiran melalui antibodi ibu yang disalurkan kepada anak.

Selain itu, vaksin hanya menjejaskan beberapa sel badan di kawasan tapak suntikan - mereka tidak sampai ke oosit atau sperma.

Adakah vaksin korona mengubah susunan genetik?

Vaksin mRNA tidak boleh mengubah genom manusia, jika hanya kerana strukturnya berbeza. Oleh itu, coretan gen yang disuntik tidak boleh dimasukkan dengan mudah ke dalam kromosom manusia. Lebih-lebih lagi, mereka tidak memasuki nukleus sel, di mana kromosom terletak, dan terdegradasi dalam sel selepas beberapa hari.

Vaksin vektor daripada Johnson & Johnson dan Astrzeneca mengandungi DNA yang dimasukkan ke dalam nukleus sel. Adenovirus (“virus sejuk”) melaksanakan tugas ini. Tidak seperti HIV, mereka tidak mengintegrasikan bahan genetik mereka ke dalam genom sel.

Walau bagaimanapun, dalam kes ini, mekanisme perlindungan yang berbeza akan berkuat kuasa: sel-sel badan di mana adenovirus telah menyerang membentangkan protein virus yang diperkenalkan pada permukaannya. Ini mengaktifkan sistem imun - sel-sel kemudiannya dimusnahkan.

Oleh itu, sangat tidak mungkin vaksin korona boleh mengubah genom manusia dan dengan itu menyebabkan kanser, contohnya.

Vaksin tidak berfungsi - kerana orang yang diberi vaksin juga mati

Vaksin korona yang ada pada masa ini menawarkan tahap perlindungan yang sangat tinggi terhadap penyakit covid-19 yang teruk, tetapi ia tidak menghalang 100 peratus orang daripada dijangkiti sejak awal – tiada vaksin yang boleh melakukannya. Oleh itu, di antara berjuta-juta orang yang divaksinasi, selalu ada mereka yang jatuh sakit dengan Covid-19 dan boleh mati akibatnya.

Perlu diingat juga bahawa perlindungan vaksin mengambil masa beberapa minggu untuk membina sepenuhnya. Semasa fasa ini, kemungkinan penyakit teruk berkurangan secara progresif. Walau bagaimanapun, kursus teruk dan juga kematian dilaporkan berulang kali – contohnya, juga dalam pelbagai rumah jagaan di mana wabak coronavirus berlaku sejurus selepas vaksinasi.