Corona: Adakah terdapat Mandat Vaksinasi?

Umum atau untuk kumpulan tertentu?

Terdapat tahap vaksinasi mandatori yang berbeza. Salah satu daripada ini telah pun diputuskan: vaksinasi mandatori berasaskan kemudahan, yang akan digunakan mulai 15 Mac 2022, kepada kakitangan di kemudahan dengan orang yang terdedah, seperti klinik, pejabat doktor, kemudahan untuk orang kurang upaya dan rumah penjagaan.

Hujah untuk vaksinasi wajib

Tamatkan pandemik

Menurut anggaran pakar, memandangkan varian Omikron yang sangat menular, imunisasi lengkap sebanyak 90 peratus daripada jumlah populasi diperlukan untuk menamatkan wabak itu. Pada masa ini, 75.9 peratus telah diimunisasi sepenuhnya (sehingga 07 April 2022).

Menjaga penjagaan kesihatan

Di samping itu, penjagaan kesihatan mesti dikekalkan untuk seluruh penduduk. Hak asasi untuk integriti fizikal, yang sering disebut oleh penentang vaksinasi sebagai hujah balas, terpakai sebaliknya kepada mereka yang telah divaksinasi.

Ini boleh diulang dalam gelombang masa depan. Orang yang telah divaksin masih dijangkiti dan perlu pergi ke hospital. Tetapi yang tidak divaksinasi lebih kerap terjejas. Ini memburukkan lagi keadaan tanpa keperluan.

Penularan bukanlah alternatif yang baik

Sars-CoV-2 boleh menjadi lebih berbahaya

Pendedahan berterusan untuk orang yang diberi vaksin tidak munasabah

Majoriti penduduk telah diberi vaksin. Dalam jangka panjang, rakyat ini tidak boleh dijangka terus menerima sekatan hanya kerana sebahagian besar penduduk yang jauh lebih kecil tidak mahu diberi vaksin.

Menenangkan masyarakat

Strategi keluar untuk yang tidak divaksinasi

Bagi mereka yang telah menyatakan selama beberapa bulan bahawa mereka tidak akan diberi vaksin tetapi kini ragu-ragu, vaksinasi mandatori boleh menjadi strategi keluar yang membolehkan mereka menyelamatkan muka.

Hujah menentang vaksinasi wajib

Pencerobohan hak asasi

Keberkesanan terhadap Omikron tidak pasti

Sudah jelas bahawa vaksin semasa memberikan perlindungan yang kurang terhadap varian Omikron berbanding dengan pendahulunya. Walaupun individu yang divaksinasi masih kurang berkemungkinan untuk menjadi sakit teruk dan juga kurang berkemungkinan menjangkiti orang lain, ini juga mengurangkan faedah vaksinasi untuk orang awam. Ini melemahkan kes untuk vaksinasi mandatori.

Kekurangan kakitangan kerana pemberhentian

Ini juga boleh menjejaskan orang yang diberi vaksin, yang merasakan bahawa keperluan vaksinasi khas untuk profesion mereka akan menjadi tekanan yang tidak wajar. Memandangkan banyak kemudahan di kawasan ini sudah kekurangan kakitangan, dalam beberapa kes yang membawa bencana, kehilangan tenaga kerja tambahan akan memburukkan lagi keadaan.

Keyakinan yang goyah

Bertambah ketakutan

Radikalisasi

Satu lagi ketakutan: Pemvaksinan wajib boleh menyumbang kepada radikalisasi selanjutnya terhadap penentang vaksinasi. Mereka yang melihat vaksinasi wajib sebagai ancaman kepada kebebasan individu dan takut bahaya fizikal boleh semakin merasakan keperluan untuk melakukan "serangan balas" - malah melawan secara fizikal.

Penguatkuasaan yang sukar

Adakah kesediaan umum untuk memberi vaksin menurun?

Orang tidak suka diberitahu apa yang perlu dilakukan. Kehilangan penentuan nasib sendiri yang dirasakan boleh memberi kesan bahawa ini diberi pampasan untuk tempat lain - contohnya, dalam kes vaksinasi bukan wajib seperti vaksinasi influenza. Kesediaan umum untuk memberi vaksin boleh menurun akibat vaksinasi wajib terhadap Covid-19.

Apakah maksud vaksinasi mandatori dalam istilah konkrit?

  • Tiada vaksinasi wajib! Kewajipan vaksinasi tidak bermakna vaksinasi paksa! Tiada siapa yang akan diambil oleh polis dan diheret untuk vaksinasi.
  • Denda: Sekatan akan terhad kepada denda. Seberapa tinggi ini masih terbuka. Selain itu, denda boleh ditarik balik jika orang itu mendapat vaksin dalam tempoh masa tertentu.
  • Had masa: Pemvaksinan mandatori terhadap Covid-19 berkemungkinan terhad kepada tempoh masa tertentu - iaitu, sehingga wabak itu telah bertukar menjadi endemik. Sebagai contoh, itu boleh menjadi satu hingga dua tahun.

Adakah vaksinasi mandatori juga terpakai kepada kanak-kanak?

Apa kata Majlis Etika?

Dalam satu kenyataan mengenai perluasan vaksinasi mandatori pada 22 Disember 2021, Majlis Etika Jerman menganjurkan vaksinasi mandatori di bawah syarat yang ketat.

Tinjauan: Dalam jangka panjang, Sars-CoV-2 akan menjadi perkara biasa

Pakar percaya Sars-CoV-2 akan menjadi endemik - bermakna Covid-19 akan terus merebak dalam populasi di dalam dan luar. Virus tidak akan hilang. Tetapi ia akan, jika kebanyakan penduduk mempunyai perlindungan imun asas kerana vaksinasi atau telah melalui jangkitan, boleh dinilai sama seperti selesema tahunan.