Krisis Coronavirus: Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Saya Memerlukan Doktor Kecemasan?

Bilakah saya perlu menghubungi 911 dan bila saya perlu menghubungi perkhidmatan perubatan atas panggilan?

Nombor kecemasan 112 dikhaskan untuk kecemasan. Sebagai peraturan umum, anda hanya perlu mendail 112 jika satu atau lebih orang berada dalam kesusahan dan masa adalah singkat. Ini adalah kes, sebagai contoh, sekiranya berlaku sakit dada, sesak nafas yang teruk atau kemalangan.

Perkhidmatan atas panggilan perubatan 116117 adalah kenalan anda jika anda memerlukan nasihat perubatan tetapi ia bukan kecemasan. Selain itu, jika anda mempunyai soalan tentang coronavirus dan simptomnya, dail 116117. Walau bagaimanapun, disebabkan permintaan yang tinggi dalam situasi semasa, mungkin terdapat masa menunggu.

Apa yang perlu dilakukan jika anda fikir anda telah dijangkiti coronavirus, anda boleh membaca artikel Coronavirus: Apa yang perlu dilakukan sekiranya jangkitan (kemungkinan) berlaku?

Bolehkah saya mendail 112 walaupun krisis korona?

Bolehkah saya pergi ke bilik kecemasan?

Bilik kecemasan, serupa dengan 112, dikhaskan untuk kecemasan - walaupun semasa krisis Corona semasa. Banyak hospital sedang mengasingkan orang yang mengalami gejala pernafasan daripada pesakit lain sebagai langkah berjaga-jaga. Ini bagi mengelakkan potensi risiko jangkitan virus korona di bilik kecemasan.

Secara umum, tinggal di rumah jika boleh dan hanya melawat bilik kecemasan dalam keadaan kecemasan. Jika anda mempunyai soalan segera, anda boleh menghubungi perkhidmatan atas panggilan dan mendail 116 117.

Adakah saya perlu menyebut simptom korona (batuk/demam/sesak nafas) semasa menghubungi 911?

Jika anda mempunyai simptom seperti batuk, sesak nafas atau demam, nyatakan mereka – tanpa mengira sebab anda memerlukan bantuan perubatan kecemasan! Untuk membolehkan kakitangan perubatan kecemasan mengklasifikasikan kes dengan betul dan menyediakan pesakit dengan penjagaan yang terbaik, mereka perlu mengetahui tentang semua gejala orang itu.

Adakah saya perlu menyebut hubungan dengan seseorang yang dijangkiti coronavirus atau berada di kawasan berisiko?

ya. Jika anda pernah berhubung dengan seseorang yang dijangkiti coronavirus atau baru-baru ini berada di kawasan berisiko, beritahu perkhidmatan ambulans melalui telefon. Paramedik dan doktor kecemasan kemudiannya boleh mengambil langkah perlindungan yang sesuai.

Gambaran keseluruhan kawasan berisiko boleh didapati di sini.

Adakah saya akan dirawat jika saya mempunyai simptom jangkitan coronavirus?

ya. Pakar perubatan kecemasan dan paramedik akan merawat mana-mana pesakit, walaupun terdapat gejala jangkitan coronavirus. Dalam kes ini, doktor akan mengambil langkah keselamatan untuk mengelakkan diri mereka dijangkiti. Sekiranya kesihatan pesakit mengizinkan, dia akan dipasang dengan pelindung mulut-hidung.

Saya telah diuji positif untuk Sars-CoV-2. Adakah saya akan mendapat bantuan nanti kerana ini?

Apakah maklumat yang perlu saya sediakan untuk membuat panggilan kecemasan?

Apabila anda membuat panggilan kecemasan, sediakan maklumat berikut:

  • Di mana sesuatu berlaku?
  • Apa yang berlaku?
  • Berapa ramai orang yang cedera?
  • Siapa yang melaporkan kecemasan?
  • Tunggu kemungkinan panggilan balik!

Jawab semua soalan dengan jujur. Kemudian ikut arahan dan tunggu bersama mangsa sehingga doktor kecemasan tiba.

Anda juga boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang pertolongan cemas pada halaman gambaran keseluruhan "Pertolongan cemas".