Coronavirus: Cara Pemvaksinan Berfungsi

Bagaimanakah saya boleh mendapatkan temu janji untuk vaksinasi?

Anda memerlukan temu janji untuk vaksinasi. Prosedur yang tepat dikawal oleh setiap negeri persekutuan. Ia mungkin berbeza sedikit dari negeri ke negeri.

Vaksinasi di pusat vaksinasi

Vaksinasi dijalankan di pusat-pusat vaksinasi. Pelantikan dibuat melalui nombor perkhidmatan khas atau perkhidmatan pesakit perkhidmatan atas panggilan perubatan 116117, yang juga boleh digunakan untuk membuat temujanji dalam talian (www.116117.de). Sebagai alternatif, di beberapa negeri persekutuan anda juga boleh mendaftar melalui portal dalam talian yang sepadan. Jemputan itu kemudiannya dihantar melalui SMS, e-mel atau surat.

Pemvaksinan oleh pengamal am

Kedua-dua pengamal am dan ramai pakar (contohnya pakar sakit puan, pakar dermatologi, pakar ortopedik) menawarkan vaksinasi Corona. Siapa yang pertama kali divaksin oleh doktor di pejabat bergantung pada penilaian peribadi mereka tentang risiko individu pesakit mereka untuk jangkitan atau penyakit serius.

Vaksinasi dengan doktor syarikat

Vaksinasi dalam bas vaksinasi

Banyak bandar menggunakan van vaksinasi di mana anda boleh mendapatkan vaksin tanpa janji temu. Anda boleh mengetahui di mana mereka berada melalui portal Internet bandar.

Siapa yang mendapat vaksin yang mana?

Jawatankuasa Tetap Vaksinasi (STIKO) pada masa ini mengesyorkan vaksin vektor daripada AstraZeneca dan Johnson & Johnson hanya untuk orang yang berumur lebih dari 60 tahun. Sebabnya adalah trombosis urat serebrum yang jarang berlaku yang berlaku sebagai kesan sampingan, secara eksklusif pada orang dewasa yang lebih muda untuk individu pertengahan umur. Komplikasi ini tidak berlaku lebih kerap pada orang yang lebih tua berbanding orang yang tidak divaksinasi dalam kumpulan umur ini.

Sehubungan itu, orang yang berumur di bawah 60 tahun harus menerima vaksin mRNA BioNTech/Pfizer atau Moderna. Walau bagaimanapun, selepas penjelasan menyeluruh oleh doktor dan pertimbangan risiko peribadi, mereka juga mungkin menerima vaksin vektor - contohnya, kerana masa menunggu untuk vaksinasi dengan vaksin mRNA akan menjadi lebih lama.

Vaksin mRNA daripada BioNTech/Pfizer dan Moderna kini juga telah diluluskan di Eropah untuk kanak-kanak dan remaja berumur 12 hingga 17 tahun dan kini disyorkan oleh Suruhanjaya Tetap mengenai Vaksinasi (STIKO) untuk semua orang dalam kumpulan umur ini. Vaksin Corona amat penting untuk kanak-kanak dan remaja dengan keadaan sedia ada tertentu seperti asma, obesiti, penyakit jantung dan trisomi 21 (sindrom Down).

Pada selang masa apakah vaksinasi diberikan?

Kecuali vaksin Johnson & Johnson (di sini, satu dos mencukupi), dua vaksin sentiasa diperlukan untuk perlindungan vaksin membina sepenuhnya. Untuk vaksin mRNA (BionTech/Pfizer, Moderna), Jawatankuasa Tetap Vaksinasi mengesyorkan selang 3 hingga 6 minggu.

Untuk AstraZeneca, selang vaksinasi yang disyorkan ialah 9 hingga 12 minggu. Sementara itu, kerana keberkesanan yang lebih tinggi, vaksinasi kedua diberikan dengan vaksin mRNA - selepas hanya empat minggu.

Bagaimanakah saya membuktikan bahawa saya layak untuk vaksinasi?

Adakah wanita hamil perlu diberi vaksin?

Sehingga kini, hanya terdapat data terhad tentang keselamatan dan keberkesanan vaksin Corona dalam kehamilan dan penyusuan. Oleh itu, Jawatankuasa Tetap Vaksinasi pada masa ini tidak mengesyorkan vaksinasi am wanita hamil yang sihat. Walau bagaimanapun, bakal ibu boleh menamakan dua kenalan rapat yang kemudiannya akan diberi vaksin untuk perlindungan mereka.

Keadaan ini dinilai secara berbeza jika wanita hamil tergolong dalam kumpulan berisiko - contohnya, disebabkan oleh penyakit terdahulu atau kerana mereka terdedah kepada jangkitan. Atas saranan STIKO, mereka harus ditawarkan vaksinasi dari bulan keempat dengan vaksin mRNA selepas maklumat terperinci dan penilaian risiko-manfaat yang teliti.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai topik ini dalam artikel Coronavirus: Apa yang wanita hamil perlu tahu sekarang.

Dan bagaimana pula dengan ibu yang menyusu?

Bolehkah kanak-kanak dan remaja mendapat vaksin?

Vaksin mRNA daripada BioNTech/Pfizer dan Moderna kini juga telah diluluskan oleh Agensi Ubat Eropah (EMA) untuk kumpulan umur 12 hingga 17 tahun. Untuk lebih lanjut mengenai topik, baca artikel Vaksinasi Corona untuk Kanak-kanak dan Remaja.

Apakah kelonggaran untuk individu yang divaksin sepenuhnya?

Individu yang divaksin sepenuhnya dan pulih mempunyai kebebasan yang lebih besar pada masa kejadian yang lebih tinggi. Ini termasuk, sebagai contoh, lawatan restoran dan acara tanpa ujian tambahan.

Walau bagaimanapun, mereka juga boleh dijangkiti Sars-CoV-2, sebab itu mereka mesti terus memakai topeng dalam situasi yang ditetapkan. Selain itu, ujian sukarela mungkin sesuai dalam situasi yang sangat berisiko.

Bukti digital vaksinasi

Ini bertujuan untuk memberikan pemilik bukti yang cepat dan kalis gangguan bahawa mereka sekali lagi boleh menikmati hak asas tertentu, seperti perjalanan bercuti atau akses kepada acara yang memerlukan keputusan ujian negatif – contohnya, konsert masa hadapan.

Gambaran keseluruhan vaksinasi di peringkat negeri

Negara menganjurkan vaksinasi secara individu dalam setiap kes. Maklumat mengenai vaksinasi dan pusat vaksinasi boleh didapati di halaman berikut: