Mutasi coronavirus

Mutasi adalah perkara biasa

Kemunculan varian virus baharu bukanlah sesuatu yang luar biasa: virus – termasuk patogen Sars-CoV-2 – berulang kali menukar bahan genetiknya secara rawak semasa replikasi. Kebanyakan mutasi ini tidak bermakna. Sesetengah, bagaimanapun, berfaedah untuk virus dan menjadi mantap.

Dengan cara ini, virus dapat menyesuaikan diri dengan cepat kepada persekitaran dan perumahnya. Ini adalah sebahagian daripada strategi evolusi mereka.

WHO mengklasifikasikan varian baharu mengikut kategori berikut:

 • Varian dalam pemantauan (VBM) – Varian dengan perubahan genetik yang boleh bermakna risiko yang lebih tinggi, tetapi dengan kesan yang masih tidak jelas.
 • Varian minat (VOI): Varian yang mempunyai ciri genetik yang meramalkan kebolehtransmisian yang lebih tinggi, memintas imuniti atau ujian diagnostik, atau penyakit yang lebih teruk berbanding dengan bentuk sebelumnya.
 • Varian akibat tinggi (VOHC) – Varian dengan akibat tinggi: Varian yang vaksin semasa tidak menawarkan perlindungan. Sehingga kini, tiada varian SARS-CoV-2 dalam kategori ini.

Variasi virus dikumpulkan ke dalam apa yang dipanggil klad atau keturunan - penyelidik secara sistematik merekod dan mendokumentasikan "pokok keluarga coronavirus". Setiap varian dicirikan mengikut sifat keturunannya dan diberikan gabungan nombor huruf. Walau bagaimanapun, sebutan ini tidak menunjukkan sama ada strain virus tertentu lebih berbahaya daripada yang lain.

Bagaimanakah coronavirus berubah?

Terdapat dua cara untuk coronavirus "berjaya" berkembang: Ia berubah sedemikian rupa sehingga ia boleh memasuki sel manusia dengan lebih baik, dengan itu menjadi lebih berjangkit, atau ia cuba "melarikan diri" dari sistem imun kita dengan menyesuaikan diri:

Mutasi melarikan diri: Ini adalah perubahan yang membolehkan coronavirus "melarikan diri" daripada sistem imun. Virus kemudian menukar bentuk luarannya sedemikian rupa sehingga antibodi (sudah terbentuk) jangkitan awal atau vaksinasi kini kurang dapat "mengenali" dan meneutralkannya. Ini juga dirujuk sebagai "mutasi melarikan diri" atau "pelarian imun". Jangkitan kedua boleh menjadi lebih berkemungkinan.

Bagaimanakah variasi virus berkembang?

Lebih lama wabak itu berlarutan, lebih banyak jangkitan, lebih banyak variasi dan mutasi coronavirus.

Pandemik Corona kini telah berlangsung selama dua tahun yang baik: Mulai 05 Januari 2022, Pusat Sumber Coronavirus (CRC) Johns Hopkins kini melaporkan kira-kira 296 juta kes jangkitan di seluruh dunia.

Peluang yang cukup untuk coronavirus mengumpul pelbagai perubahan (variasi) dalam bahan genetik.

Jumlah kes yang sangat besar ini - dan perubahan genetik yang disertakan dalam Sars-CoV-2 - dicerminkan dalam penyebaran meluas kini sejumlah besar varian virus baharu:

Delta: Keturunan B.1.617.2

Varian delta (B.1.617.2) Sars-CoV-2 juga merebak dengan cepat di Jerman dalam beberapa bulan kebelakangan ini (musim luruh 2021). Ia pertama kali ditemui di India dan dibahagikan kepada tiga sub-varian yang menggabungkan beberapa perubahan ciri.

Di satu pihak, ini adalah perubahan dalam protein spike, yang dianggap sebagai "kunci" untuk sel manusia. Sebaliknya, B.1.617 juga mempamerkan perubahan yang dibincangkan sebagai mutasi melarikan diri (kemungkinan).

Secara khusus, B.1.617 menggabungkan mutasi berkaitan berikut, antara lain:

Mutasi D614G: Ia boleh menjadikan coronavirus lebih menular. Pemodelan awal menunjukkan bahawa ini menjadikan B.1.617 sekurang-kurangnya semudah dihantar sebagai varian alfa yang sangat menular (B.1.1.7).

Mutasi P681R: Juga dikaitkan oleh penyelidik dengan kemungkinan peningkatan virulensi.

Mutasi E484K: Juga ditemui dalam varian beta (B.1.351) dan varian gamma (P.1). Ia disyaki menjadikan virus kurang sensitif terhadap antibodi peneutral yang telah terbentuk.

Mutasi L452R: Ia juga dibincangkan sebagai kemungkinan mutasi melarikan diri. Strain Coronavirus dengan mutasi L452R sebahagiannya tahan terhadap antibodi tertentu dalam eksperimen makmal.

Varian delta, yang telah menjadi keutamaan di Eropah sehingga kini, juga nampaknya disesarkan dalam langkah besar oleh varian omikron yang sangat menular.

Omikron: Keturunan B.1.1.529

Varian Omikron ialah mutasi coronavirus terbaharu, pertama kali ditemui di Botswana pada November 2021. Ia kini secara rasmi diklasifikasikan sebagai varian baru kebimbangan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Eris: Keturunan EG.5

Varian EG.5 coronavirus adalah daripada keturunan Omikron. Ia mula dikesan pada Februari 2023. Sejak itu, ia telah merebak di pelbagai negara di seluruh dunia dan mendominasi tempat jangkitan di banyak tempat. Ia juga dipanggil Eris, sempena dewi Yunani perselisihan dan perselisihan.

EG.5 turun daripada varian omicron XBB.1.9.2. dan XBB.1.5, tetapi juga mempunyai mutasi baru dalam protein spike (F456L). Subline EG.5.1 juga membawa satu lagi mutasi Q52H.

Adakah EG.5 lebih berbahaya daripada varian sebelumnya?

Dengan kemunculan EG.5, bilangan kes jangkitan korona meningkat semula, dan dengan itu, kemasukan ke hospital. Setakat ini, tiada perubahan dalam tahap keterukan penyakit itu telah dilaporkan, menurut WHO. Oleh itu WHO telah mengklasifikasikan EG.5 sebagai varian kepentingan (VOI), tetapi bukan varian kebimbangan (VOC).

Vaksin penggalak yang dipadankan untuk musim gugur tidak disasarkan dengan tepat kepada EG.5, tetapi kepada keturunan virus yang berkait rapat (XBB.1.5 ). Kajian klinikal awal menunjukkan bahawa vaksinasi penggalak juga berkesan terhadap EG.5.

Pirola: Keturunan BA.2.86

Varian virus BA.2.86 juga merupakan terbitan omikron. Ia berbeza daripada varian pendahulunya yang disangka-sangka BA.2 sebanyak 34 mutasi baharu dalam protein spike, menjadikannya sama berbeza daripada bentuk terdahulu seperti yang terbaru Omicron.

Berapa biasa BA.2.86?

Setakat ini, varian itu ditemui dalam beberapa orang sahaja. Walau bagaimanapun, sedikit ujian kini dilakukan secara keseluruhan. Khususnya, ujian terperinci yang menentukan varian virus tertentu jarang berlaku. Fakta bahawa kes yang diketahui datang dari tiga benua (Amerika Utara, Asia dan Eropah) dan tidak berkaitan secara langsung menunjukkan bahawa Pirola telah merebak tanpa disedari.

Adakah BA.2.86 lebih berbahaya daripada varian sebelumnya?

Adakah vaksin yang disesuaikan berkesan terhadap BA.2.86?

Vaksin yang tersedia mulai September dioptimumkan untuk varian XBB.1.5. Protein spikenya berbeza daripada Pirola dalam 36 bahagian. Oleh itu, perlindungan terhadap jangkitan mungkin akan berkurangan. Walau bagaimanapun, pakar percaya bahawa perlindungan terhadap kursus yang teruk masih kekal.

Varian virus lain yang diketahui

Varian virus Sars-CoV-2 tambahan juga telah dibangunkan yang berbeza daripada jenis liar – tetapi pada masa ini pakar tidak mengklasifikasikannya sebagai VOC. Strain virus ini dirujuk sebagai "Varian Kepentingan" (VOI).

Masih belum jelas apakah kesan VOI yang muncul ini terhadap wabak itu. Sekiranya mereka menegaskan dan mengatasi strain virus yang sudah beredar, mereka juga boleh dinaik taraf kepada VOC yang sepadan.

Varian yang menarik minat tertentu

 • BA.4: Subjenis Omicron, pertama kali ditemui di Afrika Selatan.
 • BA.5: Subjenis Omicron, pertama kali ditemui di Afrika Selatan.

Varian dalam pemantauan

Apa yang dipanggil "Varian dalam pemantauan" (VUM) berada dalam fokus lanjutan - walau bagaimanapun, masih terdapat kekurangan data yang boleh dipercayai dan sistematik mengenai perkara ini. Dalam kebanyakan kes, hanya bukti kewujudan mereka sahaja yang tersedia. Ia termasuk varian yang berlaku secara sporadis serta keturunan "diubah suai" daripada mutasi yang telah diketahui.

Menurut ECDC, VUM yang jarang ditemui ini pada masa ini termasuk:

 • XD – varian pertama kali dikesan di Perancis.
 • BA.3 – subjenis varian Omikron, pertama kali dikesan di Afrika Selatan.
 • BA.2 + L245X – subjenis varian omicron yang tidak diketahui asalnya.

Varian virus diturunkan taraf

Sepertimana dinamik peristiwa jangkitan dalam pandemik Corona yang sedang berkembang, begitu juga pemahaman saintifik dan penilaian varian virus yang berleluasa dalam fasa pandemik yang berbeza.

Alfa: Keturunan B.1.1.7

Varian Coronavirus Alpha (B.1.1.7) hampir tidak beredar di Eropah lagi, menurut pegawai. Alpha pertama kali dikesan di United Kingdom dan, bermula di tenggara England, telah semakin merebak ke seluruh benua Eropah sejak musim gugur 2020.

Keturunan B 1.1.7 mempunyai bilangan perubahan gen yang sangat tinggi, dengan 17 mutasi. Beberapa mutasi ini mempengaruhi protein spike - sangat ketara termasuk mutasi N501Y.

B.1.1.7 dianggap kira-kira 35 peratus lebih menular daripada Sars-CoV-2 jenis liar, dan kadar kematian yang diperhatikan akibat jangkitan (tanpa vaksinasi terlebih dahulu) juga meningkat. Walau bagaimanapun, vaksin yang tersedia memberikan perlindungan yang teguh.

Alpha sangat merosot dalam persetujuan dengan agensi rasmi (ECDC, CDC serta WHO).

Beta: Keturunan B.1.351

Mutan berkemungkinan besar berkembang akibat serangan tinggi terhadap populasi Afrika Selatan dengan virus itu. Afrika Selatan telah pun merekodkan wabak korona berskala besar pada bulan-bulan musim panas 2020. Di perbandaran khususnya, virus itu mungkin menemui keadaan yang ideal untuk merebak dengan pesat.

Ini bermakna bahawa sangat ramai orang sudah kebal terhadap bentuk asal Sars-CoV-2 - virus itu terpaksa berubah. Penyelidik merujuk kepada situasi sedemikian sebagai tekanan evolusi. Akibatnya, varian virus baharu wujud yang lebih baik daripada bentuk asal kerana, antara lain, ia lebih menular.

Data awal mencadangkan bahawa vaksin Comirnaty juga mempunyai keberkesanan yang tinggi terhadap keturunan B.1351. VaxZevria, sebaliknya, mungkin telah mengurangkan keberkesanan, menurut kenyataan awal oleh pengarang Madhi et al.

Beta mengalami penurunan yang kukuh dalam perjanjian dengan agensi rasmi (ECDC, CDC serta WHO).

Gamma: Garisan P.1

Satu lagi VOC dipanggil P.1 – sebelum ini dikenali sebagai B.1.1.28.1, kini dipanggil Gamma – pertama kali ditemui di Brazil pada Disember 2020. P.1 juga mempunyai mutasi N501Y yang penting dalam genomnya. Oleh itu, strain virus P.1 dianggap sangat menular.

Gamma pada asalnya berkembang dan tersebar di rantau Amazon. Penyebaran varian itu bertepatan dengan lonjakan kemasukan ke hospital berkaitan Covid-19 di rantau ini pada pertengahan Disember 2020.

Gamma merosot secara mendadak dalam persetujuan dengan pakar dari ECDC, CDC dan WHO.

Varian dinyah-tingkatkan lagi

Walaupun sejumlah besar varian virus novel kini telah diketahui, ini tidak bermakna ancaman yang lebih besar secara automatik. Pengaruh varian sedemikian pada kejadian jangkitan (global) adalah kecil, atau ia telah ditindas. Ini termasuk:

 • Epsilon: B.1.427 serta B.1.429 – pertama kali ditemui di California.
 • Eta: Dikesan di banyak negara (B.1.525).
 • Theta: P.3 yang ditetapkan sebelum ini, kini diturunkan, pertama kali ditemui di Filipina.
 • Kappa: Pertama kali dikesan di India (B.1.617.1).
 • Lambda: Pertama kali ditemui di Peru pada Disember 2020 (C.37).
 • Mu: Pertama kali ditemui di Colombia pada Januari 2021 (B.1.621).
 • Iota: Pertama kali ditemui di Amerika Syarikat di kawasan metropolitan New York (B.1.526).
 • Zeta: P.2 yang ditetapkan sebelum ini, kini diturunkan, pertama kali ditemui di Brazil.

Seberapa cepat Sars-CoV-2 bermutasi?

Pada masa hadapan, Sars-CoV-2 akan terus menyesuaikan diri dengan sistem imun manusia dan kepada populasi (sebahagian) yang divaksin melalui mutasi. Seberapa cepat ini berlaku bergantung pada saiz populasi yang dijangkiti secara aktif.

Semakin banyak kes jangkitan berlaku - di peringkat serantau, nasional dan antarabangsa - semakin banyak coronavirus berganda - dan semakin kerap mutasi berlaku.

Berbanding dengan virus lain, bagaimanapun, coronavirus bermutasi agak perlahan. Dengan jumlah panjang genom Sars-CoV-2 kira-kira 30,000 pasangan asas, pakar mengandaikan satu hingga dua mutasi setiap bulan. Sebagai perbandingan, virus selesema (influenza) bermutasi dua hingga empat kali lebih kerap dalam tempoh yang sama.

Bagaimanakah saya boleh melindungi diri saya daripada mutasi coronavirus?

Anda tidak boleh melindungi diri anda secara khusus daripada mutasi coronavirus individu - satu-satunya kemungkinan adalah untuk tidak dijangkiti.

Bagaimanakah mutasi coronavirus dikesan?

Jerman mempunyai sistem pelaporan rapat untuk memantau virus Sars-CoV-2 yang beredar - ia dipanggil "sistem pengawasan molekul bersepadu". Untuk tujuan ini, pihak berkuasa kesihatan yang berkaitan, Institut Robert Koch (RKI) dan makmal diagnostik khusus bekerjasama rapat.

Bagaimanakah sistem pelaporan berfungsi dalam kes mutasi yang disyaki?

Pertama sekali, setiap ujian coronavirus positif yang dilakukan secara profesional adalah tertakluk kepada pelaporan mandatori kepada jabatan kesihatan awam yang berkaitan. Ini termasuk ujian coronavirus yang dilakukan di pusat ujian, di pejabat doktor anda, di farmasi anda, atau bahkan di kemudahan kerajaan – seperti sekolah. Walau bagaimanapun, ujian kendiri peribadi dikecualikan daripada ini.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ujian coronavirus pantas untuk ujian kendiri, lihat topik ujian diri Corona khas kami.

RKI kemudiannya membandingkan data yang dilaporkan dan hasil analisis jujukan dalam bentuk nama samaran. Nama samaran bermaksud bahawa tidak mungkin untuk membuat kesimpulan tentang seseorang individu. Walau bagaimanapun, maklumat ini membentuk asas data untuk saintis dan pelakon dalam sistem penjagaan kesihatan untuk mendapatkan gambaran keseluruhan yang tepat tentang situasi pandemik sedia ada. Ini membolehkan penilaian situasi yang terbaik untuk mendapatkan langkah dasar (jika perlu).

Apakah analisis genom penjujukan?

Analisis genom penjujukan ialah analisis genetik terperinci. Ia meneliti urutan tepat blok binaan RNA individu dalam genom virus. Ini bermakna genom Sars-CoV-2, yang terdiri daripada kira-kira 30,000 pasangan asas, dinyahkod dan kemudiannya boleh dibandingkan dengan coronavirus jenis liar.

Hanya dengan cara ini mutasi individu boleh dikenal pasti pada peringkat molekul - dan tugasan dalam "pokok keluarga coronavirus" adalah mungkin.

Ini juga menjelaskan bahawa tidak setiap negara di dunia dapat menjejaki penyebaran tepat varian coronavirus tertentu secara terperinci. Oleh itu, terdapat kemungkinan ketidakpastian dalam data pelaporan yang tersedia.