Vaksinasi Coronavirus: Mengapa menunggu sangat berbahaya

Jika anda tidak mendapat vaksin, anda akan dijangkiti

Memandangkan varian delta yang sangat menular telah menentukan wabak itu, satu perkara yang jelas dengan tahap kebarangkalian yang tinggi: sesiapa yang tidak mendapat vaksin akan dijangkiti Sars-CoV-2. Menurut pakar, imuniti kumpulan yang juga melindungi mereka yang tidak divaksinasi tidak lagi boleh dijangka dengan mutasi virus ini.

Walaupun kebanyakan orang, terutamanya yang lebih muda, selamat daripada penyakit Covid-19 dengan baik, tanpa vaksinasi mereka berisiko untuk menjadi sakit teruk, mengalami sekuela seperti Long Covid - atau bahkan mati.

Vaksinasi mengurangkan risiko ini dengan ketara. Sudah tentu, seperti semua campur tangan perubatan yang berkesan, ia datang dengan risikonya sendiri. Tetapi ini sangat kecil jika dibandingkan dengan manfaat vaksinasi yang masuk akal walaupun untuk golongan muda, yang sangat jarang mendapat covid-19 yang teruk.

Menunggu perlindungan mutan yang lebih baik

Jika pada satu ketika perlindungan yang diberikan oleh vaksinasi semasa tidak lagi mencukupi, ini boleh digantikan dengan vaksinasi tambahan. Ujian sedang dijalankan untuk mengetahui caranya.

Kebimbangan tentang kerosakan vaksin jangka panjang

Ramai orang bimbang bahawa bertahun-tahun selepas vaksinasi, kerosakan jangka panjang yang tidak diketahui sebelum ini boleh berlaku. Malah, bagaimanapun, kebanyakan kesan sampingan - termasuk yang teruk - berlaku dalam beberapa hari pertama selepas vaksinasi, hanya sekali-sekala selepas beberapa minggu dan sangat jarang selepas beberapa bulan.

Oleh itu, sangat tidak mungkin kerosakan jangka panjang daripada vaksinasi tidak akan muncul sehingga bertahun-tahun kemudian. Ini juga kerana vaksin - tidak seperti kebanyakan ubat - tidak diberikan secara kekal.

Isu vaksin selesema babi

Walau bagaimanapun, kesan sampingan yang sangat jarang berlaku selalunya hanya menjadi jelas selepas tempoh yang lebih lama. Ini adalah kes vaksin selesema babi Pandemrix, dan ia masih meresahkan orang ramai hari ini. Dalam kes yang jarang berlaku, kanak-kanak mengalami narkolepsi penyakit autoimun selepas menerima vaksin. Ini sebenarnya hanya diketahui pada tahun yang baik selepas vaksin diperkenalkan.

Apa lagi yang perlu anda ketahui: Malah orang yang tidak divaksin yang sebenarnya mendapat selesema babi lebih berkemungkinan menghidap narkolepsi, seperti yang ditunjukkan oleh kajian dari China. Jadi akan ada lebih banyak kes narkolepsi walaupun tanpa vaksin selesema babi, hanya kerana virus selesema babi.

Kesan sampingan yang jarang berlaku diperhatikan lebih awal dengan berjuta-juta vaksinasi

Dan satu lagi aspek tidak boleh dilupakan: Dengan vaksin, perkataan kerosakan jangka panjang merujuk kurang kepada masa selepas kesan sampingan sebenarnya berlaku berbanding masa di mana ia menjadi jelas. Dan, sudah tentu, lebih ramai orang yang telah menerima vaksin yang dipersoalkan, lebih besar kemungkinan ini berlaku.

Oleh itu, kerosakan vaksin jangka panjang lewat sekali lagi adalah lebih kecil kemungkinannya dengan vaksin Corona berbanding dengan kempen vaksinasi lain. Ini kerana tidak pernah sebelum ini vaksin diberikan dengan begitu cepat kepada ramai orang di seluruh dunia. Ini bermakna walaupun jarang, kesan sampingan yang teruk dapat dilihat dengan lebih cepat dalam keadaan semasa.

Mengapa menunggu itu berbahaya

Risiko jangkitan diketahui

Risiko jangkitan Sars-CoV-2 kini telah banyak diterokai. Sebaliknya, tidak ada bukti bahawa vaksin Corona lebih cenderung menimbulkan risiko yang serius. Oleh itu, keseimbangan risiko-manfaat sangat memihak kepada pemvaksinan kebanyakan orang.

Fikir long-covid juga!

Terdapat juga risiko sindrom long-covid, dengan kerosakan yang teruk, jangka panjang dan mungkin kekal. Bahaya ini bukan sahaja wujud untuk orang yang sakit teruk. Sindrom pasca covid juga boleh berkembang selepas penyakit ringan - pada sebarang umur.

Tanpa vaksinasi memanjangkan wabak

Apa yang diperkatakan setakat ini berkaitan dengan risiko kesihatan diri. Walau bagaimanapun, keengganan untuk memberi vaksin juga bermakna wabak itu kehilangan kuasanya dengan lebih perlahan. Ini bermakna lebih ramai orang jatuh sakit dan mati. Di samping itu, bahaya didorong bahawa mutasi juga akan timbul di negara ini dan varian yang lebih berbahaya akan merebak dari negara lain.