Corpus Cavernosum: Struktur, Fungsi & Penyakit

Tisu ereksi adalah plexus vaskular yang dapat diisi darah. Di dalam badan, terdapat pelbagai tisu ereksi yang melakukan fungsi dan tugas yang berbeza.

Apa itu corpus cavernosum?

Istilah perubatan untuk tisu ereksi adalah corpus cavernosus. Ia adalah plexus dari darah kapal. Plexus vaskular boleh menjadi arteri atau vena. Ia dibentuk oleh banyak rongga berlainan endothelium. Sebilangan besar badan gua berfungsi untuk fungsi ereksi dan / atau pengedap. Dalam erti kata yang sempit, istilah tisu ereksi merujuk kepada tisu ereksi zakar dan klitoris. Pada organ kawin lelaki, tiga corpus cavernosum berbeza: zakar corpus cavernosum, zakar corpus spongiosum dan corpus spongiosum glandis. Corpus cavernosum dari kelentit wanita juga disebut corpus cavernosum clitoridis. Selain badan ereksi sejati ini, terdapat juga badan ereksi yang tidak asli di dalam tubuh manusia. Ini termasuk, sebagai contoh, rangkaian padat dari darah kapilari di bawah mukosa hidung. Kapilari darah ini terbuka ke pleksus vena. Perubahan darah masuk dan keluar mengubah jumlah di ruang dalaman hidung. Ini mempengaruhi aliran udara pernafasan.

Anatomi dan struktur

Zakar corpus cavernosum melekat pada ischium. Ia bermula pada kaki zakar yang disebut (zakar crura). Kedua-dua kaki corpus cavernosum bersatu di badan zakar untuk membentuk corpus cavernosum. Yang tebal tisu penghubung kapsul, tunica albuginea, mengelilingi zakar. Dari sini tisu penghubung kapsul, septa memanjang ke bahagian dalam korpus cavernosum. Zakar corpus cavernosum tergolong dalam arteri corpora cavernosa. Zakar corpus spongiosum, sebaliknya, adalah corpus cavernosum vena. Urethral corpus cavernosum ini terletak di kawasan pangkal zakar. Ia terletak di bahagian bawah anggota dan mengelilingi kawasan uretra. Yang tisu penghubung kapsul yang mengelilingi zakar corpus spongiosum kurang berkembang berbanding tunica albuginea dari zakar corpus cavernosum. Ia juga kaya dengan serat elastik. Corpus spongiosum glandis juga disebut glans corpus cavernosum. Ia adalah tisu ereksi zakar glans. The glans corpus cavernosum adalah kesinambungan dari zakar corpus spongiosum. Ia terletak di hujung anterior zakar. Corpus cavernosum clitoridis pada mulanya berkembang secara berpasangan. Ia kemudian bersatu di kawasan kelenjar klitoris untuk membentuk korpus clitoridis. The anus/dubur. juga mempunyai badan kavernous. Corpus cavernosum recti, juga dikenal sebagai plexus haemorrhoidal, terbentuk dari plexus sinusoids. Sinusoid adalah darah kapal yang tidak mempunyai bahagian dinding berotot. Sinusoid sfinkter dubur dibekalkan dengan darah dari rektum unggul arteri.

Fungsi dan Tugas

Corpora cavernosa dalam tubuh manusia melakukan fungsi yang berbeza. Zakar corpus cavernosum tidak berdarah ketika anggota badannya lembik. Semasa ereksi, arteri spermatik (arteriae helicinae) terbuka. Ini membolehkan korpus cavernosum dipenuhi dengan darah. Pada masa yang sama, aliran keluar vena disekat, sehingga darah terkumpul di korpus cavernosum. Kapsul tisu penghubung yang mengelilingi corpus cavernosum memastikan bahawa zakar mengeras dan memanjang. Tanpa kapsul tisu penghubung, zakar akan menggelembung semasa ereksi. Zakar corpus spongiosum juga dibekalkan dengan darah ketika zakar lembik. Semasa ereksi, aliran darah vena dipercepat, menyebabkan korpus spongiosum membengkak sedikit. Sarung tisu penghubung dari uretra corpus cavernosum menghalang uretra daripada dimampatkan. Glans corpus cavernosum memberikan ciri penebalan kelenjar semasa ereksi lelaki. Corpus cavernosum dari tickler mempunyai fungsi yang serupa dengan corpus cavernosum zakar. Apabila clitoridis corpus cavernosum membengkak, kelenjar klitoris terdedah. Corpus cavernosum recti berfungsi untuk menutup sfinkter dubur. Oleh itu, sfinkter dubur mempunyai fungsi pengedap.

Penyakit

Apabila tisu ereksi anggota lelaki tidak berfungsi dengan baik, mati pucuk boleh menghasilkan. Istilah mati pucuk digunakan apabila ereksi tidak dapat dicapai dan dipelihara walaupun terdapat rangsangan seksual yang mencukupi. Kira-kira separuh daripada semua lelaki berusia antara 40 hingga 70 tahun menderita mati pucuk. Ini lebih kurang jelas. The penyebab disfungsi ereksi berbeza-beza. Oleh itu, gangguan pada sistem saraf, dalam darah kapal dari corpus cavernosum dan di corpus cavernosum itu sendiri dapat mencegah ereksi. Sebab-sebab gangguan ini sangat berbeza. Kecederaan atau pembedahan di kawasan pelvis dan alat kelamin dapat menghalang aliran darah ke korpora cavernosa dan dengan itu menghalang ereksi. Sekiranya tidak ada cukup darah yang mengalir ke korpora cavernosa, plexus vaskular tidak dapat mengisi darah dengan cukup. Ereksi zakar yang diinginkan gagal berlaku. Halangan yang sama untuk ereksi adalah gangguan aliran keluar vena. Sekiranya darah vena mengalir keluar dari korpus zakar secara langsung, ereksi tidak dapat dipertahankan lama. arteriosclerosis boleh juga membawa untuk disfungsi ereksi. Dalam arteriosclerosis, saluran darah arteri dalam badan telah dikalsifikasi. Akibatnya, darah tidak lagi dapat mengalir dengan bebas. Aliran darah yang terganggu juga dapat dilihat pada zakar. Sekiranya aliran darah terlalu rendah, tisu ereksi tidak dapat diisi dengan darah. Oleh itu, ereksi zakar tidak mungkin dilakukan. Faktor-faktor risiko disfungsi ereksi termasuk obesiti, arteriosclerosis, tekanan darah tinggi, kurang bersenam, kencing manis melitus, rokok dan berlebihan alkohol penggunaan. Tisu ereksi di anus/dubur. boleh menyebabkan ketidakselesaan dalam bentuk buasir. Apabila saluran darah melebar, plexus vaskular tenggelam ke bawah. Penyebab yang paling biasa adalah tekanan berat semasa membuang air besar. Wanita hamil juga sering menghadapi masalah buasir.