Cotrimoxazole: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana kotrimoksazol berfungsi

Cotrimoxazole ialah penyediaan gabungan antibiotik sulfamethoxazole dan trimethoprim. Kedua-dua bahan menghalang pembentukan asid folik dalam bakteria dan kulat tertentu. Ini diperlukan untuk sintesis beberapa blok binaan bahan genetik (thymidine dan purin). Cotrimoxazole mengganggu sintesis asid folik dalam dua cara berbeza:

  • Trimethoprim menghalang enzim reduktase asid dihidrofolik, yang menukar prekursor asid folik kepada produk akhir, asid tetrahidrofolik. Ini juga menghentikan pembentukan blok binaan DNA dan menghalang bakteria daripada membiak.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas pengambilan melalui mulut (peroral), kotrimoksazol sebahagian besarnya diserap ke dalam darah melalui mukosa usus. Kepekatan plasma maksimum dua bahan aktif dicapai selepas kira-kira dua hingga empat jam.

Trimethoprim dikumuhkan oleh buah pinggang selepas kira-kira dua belas jam, dan separuh daripada sulfamethoxazole selepas kira-kira sepuluh jam (separuh hayat). Dalam kes disfungsi buah pinggang, separuh hayat dipanjangkan dengan sewajarnya.

Cotrimoxazole terutamanya sering digunakan untuk jangkitan saluran kencing bakteria. Ia juga membantu dengan jangkitan kuman pada saluran pernafasan atas dan bawah, alat kelamin wanita dan lelaki, dan saluran gastrousus.

Bagaimana kotrimoksazol digunakan

Kotrimoksazol boleh ditetapkan sebagai jus, larutan, atau tablet dengan pelbagai kepekatan bahan aktif.

Untuk rawatan radang paru-paru yang disebabkan oleh kulat (Pneumocystis jiroveci) pada pesakit dengan imunodefisiensi, kotrimoksazol perlu diberi dos empat kali lebih tinggi.

Tempoh terapi bergantung kepada keparahan penyakit dan perjalanan penyakit. Sebagai peraturan, rawatan berlangsung lima hingga lapan hari. Ia perlu sentiasa diambil selepas makan.

Apakah kesan sampingan cotrimoxazole?

Kesan sampingan sekali-sekala termasuk peningkatan atau penurunan kalium dalam darah, kerosakan hati akibat sandaran hempedu (hepatosis kolestatik), dan tinnitus (dering di telinga).

Bilakah kotrimoksazol tidak boleh diambil?

Kontraindikasi

Kotrimoksazol tidak boleh digunakan dalam:

  • hipersensitiviti kepada mana-mana bahan aktif
  • disfungsi hati atau buah pinggang yang teruk
  • perubahan kiraan darah yang tidak normal
  • kekurangan enzim glukosa-6-dehidrogenase
  • osteomielitis (keradangan sumsum tulang)

Interaksi

Cotrimoxazole mempunyai kesan yang lebih kuat daripada yang dimaksudkan jika ubat yang memudahkan pembuangan air kecil (cth probenecid) diambil pada masa yang sama. Perkara yang sama berlaku untuk penggunaan serentak dengan ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs, cth, ibuprofen atau asid acetylsalicylic).

Barbiturat (seperti phenobarbital) dan fenitoin (ubat epilepsi) meningkatkan kemungkinan kesan sampingan dalam kombinasi dengan kotrimoksazol.

Pengambilan antibiotik seperti kotrimoksazol boleh menjejaskan kesan kontraseptif oral (pil). Sebagai peraturan umum, oleh itu, jika anda mengambil pil, anda juga harus menggunakan kaedah kontraseptif mekanikal, seperti kondom, semasa rawatan antibiotik dan selama tujuh hari selepas itu atau sehingga penghujung rehat pil seterusnya, untuk menggunakan bahagian selamat.

Had umur

Kehamilan dan menyusu

Bakal ibu tidak boleh mengambil bahan aktif semasa mengandung, kerana ia masih belum disiasat secukupnya bagaimana kotrimoksazol memberi kesan kepada anak dalam kandungan. Walaupun kajian setakat ini menunjukkan tiada kesan berbahaya, namun kotrimoksazol kekal sebagai antibiotik pilihan kedua semasa kehamilan.

Cara mendapatkan ubat yang mengandungi kotrimoksazol

Cotrimoxazole boleh didapati di Jerman, Austria dan Switzerland sebagai jus, larutan atau dalam bentuk tablet dari farmasi dengan preskripsi doktor.