Kursus penyakit | Alergi terhadap epal

Kursus penyakit

Sentuhan pertama dengan epal biasanya tidak menyebabkan simptom alergi yang biasa. Walaupun begitu, reaksi dari sistem imun sudah berjalan di latar belakang. Setelah struktur terkecil epal telah menembusi membran mukus ke dalam aliran darah dan sistem imun secara keliru telah mengiktirafnya sebagai berbahaya, T-limfosit terbentuk secara reaktif, yang tergolong dalam warna putih darah sel-sel dari sistem imun.

T-limfosit ini kemudian mengenali hubungan seterusnya dengan epal, yang secepat kilat mengaktifkan sistem imun dan gejala muncul. Semasa alergi semakin meningkat, reaksi alahan akan berlaku berulang-ulang kali dan tidak diharapkan kelemahan. Oleh itu, sangat mustahak untuk mengelakkan pencetus ini jika boleh.

Pada prinsipnya, orang yang mempunyai alergi epal dapat mengembangkan alergi terhadap semua jenis epal. Walau bagaimanapun, telah diperhatikan bahawa varieti epal lama lebih baik diterima oleh penghidap alergi. Varieti epal ini termasuk Boskop, Gravensteiner, dan Berlepsch.

Walaupun dari jenis yang lebih bertoleransi ini, hanya sepotong kecil yang harus dimakan terlebih dahulu untuk menguji sama ada reaksi berlaku atau tidak. Penting juga untuk mencuci epal sebelum memakannya, supaya tidak berlaku reaksi terhadap racun perosak. Mengupas sudah menghilangkan banyak antigen, yang menjadikan epal lebih mudah dicerna.

Sebagai peraturan, produk epal yang diproses dapat diterima dengan baik oleh penghidap alergi. Ini merangkumi bukan sahaja jus epal, tetapi juga sos epal atau pai epal. Dengan mengeluarkan kulit dan terutama dengan memanaskan, antigen yang bertanggungjawab untuk memicu reaksi alahan tidak berkesan. Walaupun demikian, sebagai langkah pencegahan, sejumlah kecil jus harus diuji terlebih dahulu untuk melihat apakah reaksi dicetuskan.

Terapi

Terapi akut bergantung kepada tahap keparahan reaksi alahan. Secara amnya, pencetus alergi mesti segera dihilangkan. Keterukannya reaksi alahan dapat dinilai dengan perbualan pendek dan pemeriksaan orientasi.

Akses vena selalu diperlukan, kerana ubat bertindak lebih cepat melalui vena. Sekiranya berlaku reaksi ringan, biasanya cukup untuk menggunakan antihistamin seperti dimetinden atau clemastine dalam kombinasi dengan glukokortikoid melalui vena. Sekiranya terdapat juga masalah bernafas melalui membran mukus yang membengkak, hormon stres adrenalin akan disuntik ke dalam otot dan pesakit akan diberi oksigen untuk bernafas.

Untuk membuka saluran udara, semburan juga dapat dilakukan, yang juga digunakan untuk asma bronkial. Dalam kes reaksi melampau yang berkaitan dengan kejutan anaphylactic, seseorang akan mengambil semua langkah di atas dan juga memberikan cecair melalui vena. Dalam kes ini, berterusan pemantauan parameter penting adalah penting, sebagai kejutan anaphylactic juga boleh menyebabkan kegagalan kardiovaskular. Terapi ini sentiasa difokuskan untuk memperbaiki gejala dan menstabilkan peredaran darah. Alergi itu sendiri belum dapat disembuhkan sepenuhnya, jadi mengelakkan epal mentah adalah langkah pencegahan yang paling berkesan dalam kes ini untuk mengelakkan reaksi alergi selanjutnya.