Kursus penyakit dan prognosis | Gejala dan penyebab stenosis saluran tulang belakang

Kursus penyakit dan prognosis

Secara keseluruhan, stenosis tulang belakang adalah penyakit yang perlahan berkembang dan tidak muncul dalam sekelip mata. Sebagai peraturan, mereka yang terkena mengalami gejala pertama sejak awal, seperti punggung sedikit kesakitan atau kesemutan di anggota badan. Sebilangan besar orang tidak terlalu memperhatikan gejala ini.

Hanya apabila kesakitan peningkatan dan gejala kegagalan atau masalah dengan postur tegak selanjutnya berlaku, adakah ramai orang berjumpa doktor untuk pertama kalinya. Dengan tidak rumit terusan tulang belakang stenosis, prognosis biasanya kelihatan baik. Dengan rancangan terapi yang disediakan dengan baik, pesakit dapat mempengaruhi secara positif terusan tulang belakang stenosis dan menyebabkan pelebaran saluran tulang belakang.

Ini mengurangkan simptom dan meningkatkan kualiti hidup pesakit dengan ketara. Melalui latihan pencegahan secara berkala, tulang belakang dapat disokong dan perkembangan yang baru terusan tulang belakang stenosis dapat dicegah. Walaupun selepas rawatan pembedahan stenosis saluran tulang belakang, pesakit mempunyai peluang pemulihan yang baik.

Sangat penting, baik dalam rawatan konservatif dan pembedahan stenosis saluran tulang belakang, adalah kepatuhan yang baik (kepatuhan terapi) pesakit. Sekiranya ini diberikan, prognosis pada amnya baik.