Prostesis Sarung Gigi

Overdenture (sinonim: prostesis gigi palsu penutup, penutup gigi, overdenture, prostesis hibrid, gigi palsu overlay) digunakan untuk menggantikan gigi rahang. Ini adalah gabungan elemen yang boleh ditanggalkan dan satu atau lebih elemen yang terpaku di mulut. Gigi gigi tiruan mempunyai bentuk dan dimensi yang sama dengan gigi palsu lengkap (gigi palsu penuh) dan, seperti gigi palsu yang lengkap, tidak disokong oleh gigi tetapi oleh rabung alveolar atau mulut mukosa menutupinya. Namun, berbeza dengan gigi palsu yang lengkap, yang mengembalikan rahang yang tidak dapat dimakan, masih terdapat beberapa gigi pada gigi palsu yang ditutup sepenuhnya oleh gigi palsu. Gigi yang tersisa hampir tidak mempunyai fungsi menahan, tetapi mereka memiliki fungsi panduan untuk gigi palsu dan menstabilkannya terhadap gerakan memiringkan dan daya ricih yang bertindak secara mendatar. Ciri khas overdenture adalah teleskop ketahanan yang disebut. Ini adalah mahkota berganda yang mahkota utamanya disisipkan dengan kuat ke gigi, sementara mahkota sekunder dimasukkan ke dalam gigi palsu. Untuk gigi palsu berlebihan, mahkota berganda mempunyai margin ketahanan yang terpasang: walaupun bahagian mahkota berdinding selari memberikan penjajaran yang ditentukan, gigi tidak dimuat secara paksi (dalam arah akar) sehingga gigi palsu dapat tenggelam ke rahang dan mulut mukosa. Tenggelam ke dalam lembut mukosa dipanggil ketahanan semula jadi (rintangan). Prostesis disokong mukosa seperti gigi palsu total.

Petunjuk (bidang permohonan)

Overdenture dirancang apabila hanya terdapat beberapa gigi yang tersisa di rahang - biasanya satu hingga tiga - dan mereka mengalami kerosakan secara berkala (berkenaan dengan tempat tidur gigi), sehingga kekuatan tidak lagi mencukupi untuk membiarkan mereka menanggung beban mengunyah, tetapi mungkin untuk menjamin kesan stabil pada kedudukan gigi palsu semasa mengunyah. Selalunya pemulihan adalah bertujuan untuk melambatkan peralihan ke edentulisme.

Kontraindikasi

 • Tahap melonggarkan gigi lebih besar daripada dua
 • Gigi berlabuh di tulang kurang dari sepertiga panjang akarnya
 • Ketidaktoleran terhadap polimetil metakrilat (gigi palsu akrilik).

Sebelum prosedur

Sebelum penyediaan overdenture, harapan pesakit terhadap gigi palsu baru dijelaskan. Pesakit akan diberi nasihat mengenai pilihan rawatan alternatif seperti pembedahan gigi palsu (gigi palsu penuh) atau pembedahan pra-prostetik (sebelum pembuatan gigi palsu) untuk memperbaiki galas gigi palsu. Penempatan implan untuk menahan gigi palsu juga disebut sebagai alternatif rawatan.

Prosedur

Prosedur ini dibahagikan kepada beberapa langkah rawatan, yang bergantian antara pejabat pergigian (selepas ini "ZA") dan makmal pergigian (selepas ini "LAB"). I. Kesan keadaan (ZA)

Kesan rahang diambil dengan dulang kesan standard, biasanya dengan bahan kesan alginat. II. kesan keadaan (LAB)

dibuat dengan menuangkan plaster ke atas kesan alginat dan digunakan untuk

 • Orientasi mengenai keadaan anatomi rahang.
 • Perwakilan rahang yang bertentangan, jika hanya satu rahang yang harus diberikan overdenture
 • Pengeluaran dulang kesan individu yang diperbuat daripada plastik, yang memenuhi ciri anatomi rahang individu.

III. persiapan mahkota (ZA)

 • Gigi yang akan disediakan mahkota berganda berkontur di bawah tempatan anestesia (anestesia tempatan) dengan instrumen putar sedemikian rupa sehingga tidak ada potongan yang mengganggu penempatan mahkota primer berbentuk bidal berikutnya. Margin mahkota kemudian disediakan tepat di bawah tahap margin gingival (garis gusi).
 • Kesan penyediaan - contohnya, dengan sebatian silikon penambahan.
 • Penciptaan lengkungan muka - berfungsi untuk memindahkan paksi engsel sewenang-wenang mandibula (garis penghubung antara sendi temporomandibular) menjadi apa yang disebut artikulator (alat untuk mensimulasikan pergerakan sendi temporomandibular), di mana prostesis dibuat
 • Bekalan gigi yang disiapkan dengan mahkota sementara.

IV. Pembuatan mahkota utama (LAB)

 • Pembuatan model penyediaan dari gipsum khas berdasarkan kesan penyediaan.
 • Pembuatan mahkota utama (mahkota aloi logam tuang).
 • Membuat dulang kesan individu
 • Membuat templat gigitan dari plastik: dinding lilin meleleh ke atasnya meniru lengkungan gigi masa depan dan pada mulanya berdasarkan nilai rata-rata.
 • Membuat templat pendaftaran untuk menentukan kedudukan gigitan (ZA).

V. Kesan fungsional (ZA)

 • Sebelum kesan diambil dengan bantuan dulang yang dibuat khas, tepinya diperbetulkan, baik dengan memendekkan bahan dengan pemotong plastik, atau dengan menggunakan bahan termoplastik tambahan: bahan yang dipanaskan pada awalnya disapu ke dulang dalam keadaan lembut dan perlahan-lahan mengeras di mulut sementara pesakit melakukan pergerakan berfungsi (pergerakan khas dengan otot tiruan dan lidah).
 • Kesan fungsional: setelah meletakkan dulang yang dilapisi dengan bahan kesan di mulut, pesakit melakukan pergerakan fungsional tertentu untuk membentuk margin dengan fungsi yang sesuai. Tujuan pembentukan margin fungsional adalah untuk memastikan bahawa kawasan pinggir gigi palsu baru masuk ke ruang depan (ruang di antara alveolar ridge dan bibir atau pipi) tanpa gangguan, tetapi pada masa yang sama sedikit menggantikan tisu lembut dan dengan itu memberikan meterai yang baik, dan, jika rahang bawah dipulihkan, ke kawasan sublingual (bawah lidah kawasan). Reka bentuk marginal fungsional adalah langkah penentu dengan penahanan gigi palsu yang memuaskan dapat dicapai melalui lekatan dan tekanan negatif.
 • Sebelum kesan fungsional diambil, mahkota utama diletakkan pada gigi yang telah disediakan. Mereka tetap mengikuti kesan dalam bahan kesan dan dengan itu dipindahkan ke model kerja makmal seterusnya.

VI. memotong dinding lilin (ZA).

Dinding lilin templat gigitan dipisahkan dan diselaraskan dalam tiga dimensi:

 • Pada pandangan depan, satah oklusal masa depan (satah masticatory; satah di mana gigi rahang atas dan bawah bertemu) mestilah selari dengan garis bipupillary (garis penghubung antara murid) dan
 • Terletak di aras bibir penutupan.
 • Dalam pandangan lateral, satah masticatory mestilah selari dengan satah Camper (satah rujukan pada tulang tengkorak: satah penghubung antara spina nasalis anterior (hujung tulang di hujung anterior crista nasalis proses palatal rahang atas) dan porus acusticus externus / pembukaan tulang luaran terusan pendengaran (meatus acusticus externus) pada os temporale).
 • Ketinggian dinding lilin tunggal atau kedua-duanya harus dirancang supaya pesakit mendapat rehat yang disebut terapung 2 hingga 3 mm: ketika otot-otot mengunyah dilonggarkan, gigi tidak boleh saling bersentuhan.
 • Garis tengah dilukis mengikuti garis tengah dari hidung.
 • . taring garis dilukis selaras dengan lebar hidung.
 • Rabung lilin atas mesti kelihatan sedikit di bawah bahagian atas bibir apabila mulut sedikit terbuka dan bibir atas dilonggarkan.
 • Garis senyuman adalah orientasi untuk batas masa depan antara gigi dan gingiva (gusi).

VII. penentuan hubungan rahang (ZA).

Dalam sesi rawatan yang sama, pendaftaran pasca sokongan intraoral dibuat: Dengan menggunakan pin logam yang dipasang pada templat gigitan, pesakit secara aktif merekodkan pergerakan mandibula di dalam mulut pada plat logam bersalut warna. Dalam kes temporomandibular sendi tanpa sekatan pergerakan, ini menghasilkan sudut panah yang disebut. Templat gigitan bahagian atas dan Rahang bawah dikunci bersama dalam kedudukan tertentu yang dihasilkan dari sudut anak panah. Dengan cara ini, hubungan kedudukan tiga dimensi rahang antara satu sama lain dapat dipindahkan ke makmal. VIII. Pemilihan gigi anterior (ZA / LAB)

Warna dan bentuk gigi anterior yang akan dibuat harus selalu dipilih bekerjasama dengan pesakit, kerana jika tidak, sukar bagi pesakit untuk menerima prostesis yang estetiknya tidak sesuai dengan harapannya. Panjang dan lebar gigi mesti berdasarkan parameter yang telah ditentukan sebelumnya seperti garis tengah, garis senyum dan taring garisan. IX. fabrikasi dan pelindung mahkota sekunder (LAB)

 • Pembuatan penyangga pada mahkota utama - pemodelan pertama dalam lilin, diikuti dengan penukaran menjadi mahkota sekunder cor. Ini biasanya a venir mahkota, yang berlabuh di resin gigi palsu dengan lengan sisi cor.
 • Penempatan gigi palsu pada lilin, dengan lengkungan gigi sesuai dengan dinding lilin secara individu.
 • Memasukkan mahkota sekunder ke dalam lilin, menerapkan margin ketahanan antara mahkota primer dan sekunder.

X. Cubaan lilin (ZA)

Pada pesakit, percubaan prostesis masa depan dalam lilin kini dilakukan. Oleh kerana gigi palsu berada di dasar lilin, pembetulan kedudukan masih boleh dibuat. XI. Penyelesaian (LAB)

Setelah doktor gigi dan pesakit menentukan kedudukan akhir gigi anterior dan posterior, gigi palsu selesai. Sebelum gigi palsu ditekan dalam bentuk akrilik, juruteknik pergigian memastikan lekatan sedutan yang lebih baik untuk rahang atas masa depan gigi palsu dengan cara "artifis": kira-kira. Lebar 2 mm, maks. Garis dalam 1 mm terukir (melecet) pada pemain utama, yang terletak pada peralihan lelangit keras ke lelangit lembut: Bendungan punggung pada prostesis masa depan menggantikan tisu lembut dan menghalang udara dari menembusi di bawah prostesis semasa lelangit lembut bergerak semasa pertuturan. Bahan prostesis adalah plastik berasaskan polimetil metakrilat (PMMA). Gigi tiruan dibuat di bawah tekanan dan pemanasan untuk mencapai tahap polimerisasi setinggi mungkin atau kandungan monomer residu serendah mungkin (monomer: komponen individu dari mana sebatian makromolekul yang lebih besar, polimer, dibentuk oleh gabungan kimia). XII. Penggabungan prostesis siap (ZA).

 • Gigi palsu yang sudah siap dicuba dimasukkan ke pesakit, dan pembetulan pada margin, oklusi (gigitan akhir), dan artikulasi (pergerakan mengunyah) mungkin diperlukan.
 • Memasang mahkota utama - Pangkal gigi palsu (bawah) dan mahkota sekunder dilapisi petroleum agar tidak melindungi mereka dari simen lute. Gigi yang telah disiapkan dibersihkan dan dikeringkan, mahkota utama disebarkan dengan nipis di bahagian dalam dengan mis zink fosfat simen dan kemudian diletakkan pada gigi di bawah tekanan. Lebihan simen yang dikeluarkan segera dikeluarkan dengan pelet busa. Gigi palsu diletakkan di mulut di atas mahkota utama. Semasa penyimenan, pelet kapas kecil atau kerajang logam diperlukan antara mahkota primer dan sekunder untuk mengisi ruang ketahanan sehingga tekanan dapat diberikan pada mahkota primer semasa pengerasan simen.
 • Setelah simen terbenam, prostesis dikeluarkan dan diperiksa untuk sisa simen. Penyingkiran pertama juga boleh dilakukan dengan selang beberapa jam pada janji temu tambahan.
 • Pesakit diberi cadangan rawatan untuk prostesis baru.
 • Penyisipan dan penyingkiran prostesis dilakukan dengan pesakit.

Susulan XIII (ZA).

Pesakit diberikan janji jangka pendek untuk memeriksa kemungkinan titik tekanan, serta cadangan untuk kemunculan semula secara berkala pada selang waktu yang disyorkan, yang berdasarkan keadaan oral kesihatan.

Selepas prosedur

. keadaan gigi palsu dan tempat tidur gigi palsu (tisu keras dan lembut di mana gigi palsu disokong di mulut), yang mungkin mengalami perubahan berterusan, harus diperiksa pada selang enam bulan. Pemasangan gigi palsu yang tepat pada masanya dapat mencegah kerosakan pada tisu (misalnya, titik tekanan atau penyerapan tulang), serta kerosakan pada gigi palsu (misalnya, keletihan retakan atau gigi palsu patah).

Kemungkinan komplikasi

 • Titik tekanan di kawasan vestibular gigi (vestibulum: ruang antara gigi palsu dan bibir atau pipi).
 • Titik tekanan di kawasan gingiva marginal (the gusi mengelilingi gigi), jika tidak cukup ruang diciptakan di pangkalan akrilik untuk lebam gingiva atau gingiva meradang edematous (bengkak) kerana kekurangan rawatan gigi.
 • Kekurangan rawatan pergigian menyebabkan kehilangan prematur stok gigi yang sudah rosak sebelumnya (berkaitan dengan periodontium).
 • Pergigian pramatang patah - Pesakit sangat disarankan untuk membiarkan air ke dalam besen tangan sebelum ini membersihkan gigi palsu, sehingga mendarat dengan lembut di air sekiranya jatuh dari tangan semasa membersihkan.