Covid-19

Gejala

Gejala Covid-19 merangkumi (pemilihan):

Risiko perjalanan dan kematian yang teruk meningkat seiring dengan usia dan penyakit bersamaan. Kadar kematian lebih tinggi berbanding musiman mempengaruhi. Kanak-kanak, sebaliknya, biasanya mempunyai prognosis yang baik. Penyakit ini pertama kali dilaporkan pada bulan Disember 2019 di kota Wuhan di wilayah Hubei. Kes pertama dikaitkan dengan pasar ikan dan haiwan tempatan yang memperdagangkan haiwan hidup seperti unggas, kelawar, marmut dan ular. Pasar ini ditutup oleh pihak berkuasa pada 1 Januari 2020. Wuhan dan bandar-bandar China yang lain dikuarantin pada bulan Januari. Sejak itu, penyakit berjangkit telah merebak ke seluruh dunia kerana tidak ada kekebalan terhadap virus baru pada populasi. Berjuta-juta penyakit dan kematian telah dilaporkan.

Punca

Penyebab penyakit pernafasan Covid-19 adalah jangkitan virus dengan virus RNA yang terbungkus dan helai tunggal SARS-CoV-2 (Coronavirus Sindrom Pernafasan Akut Yang teruk) dari keluarga coronavirus. Seperti coronavirus lain, ia dicirikan oleh genomnya yang besar. Virus ini mungkin berasal dari haiwan liar di pasar Wuhan dan dengan demikian menjangkiti manusia. Analisis genetik telah menunjukkan bahawa SARS-CoV-2 berkait rapat dengan virus SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) yang muncul pada tahun 2002 dan tergolong dalam beta coronavirus. Coronavirus telah dikenal sejak tahun 1960-an dan menjangkiti pelbagai haiwan selain manusia, seperti unta, lembu, kucing, burung, dan kelawar. The MERS virus (Sindrom Pernafasan Timur Tengah) juga tergolong dalam keluarga ini. Sesetengah sejuk virus juga coronavirus. Kelawar adalah takungan semula jadi SARS-CoV-2 dan pada asalnya ia adalah virus kelawar. Host perantaraan dianggap sebagai pangolin, yang juga digunakan dalam perubatan Cina tradisional.

penghantaran

Coronavirus baru disebarkan terutamanya sebagai jangkitan titisan dan memasuki badan melalui saluran pernafasan, mata, hidung, dan mulut. Jangkitan melalui aerosol kini dianggap mungkin. Jangkitan melalui permukaan atau objek yang tercemar tidak dapat dikesampingkan. Virus ini dapat dikesan di permukaan hingga 3 hari. Bahkan orang tanpa gejala atau dengan penyakit ringan boleh menyebarkan virus. Virus telah dikesan dalam tinja dalam beberapa kajian. Diperkirakan ia juga dapat menular fecal-oral sebagai jangkitan smear, bahkan dari individu yang dijangkiti tanpa gejala. Telah ditunjukkan bahawa SARS-CoV-2 dapat terus diekskresikan dalam tinja walaupun gejala pernafasan telah hilang. Reseptor virus ACE2 juga terdapat di saluran penghadaman. Walau bagaimanapun, jangkitan smear jarang diperhatikan. Tempoh pengeraman adalah 1 hingga 14 hari. Gejala biasanya kelihatan agak cepat, dalam beberapa hari. Nombor pembiakan asas R0 menunjukkan jumlah purata orang yang dijangkiti oleh orang yang dijangkiti dalam populasi tanpa kekebalan. Setidaknya 2 untuk coronavirus baru tanpa ukuran, tetapi nilai yang jauh lebih tinggi terdapat dalam literatur. Ini membawa kepada pertumbuhan eksponen individu yang dijangkiti (2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024,…). Nombor pembiakan dapat dikurangkan dengan langkah-langkah seperti jarak sosial.

Struktur virus SARS-CoV-2.

Komponen SARS-CoV-2 merangkumi (pemilihan): asid nukleik:

 • RNA helai tunggal dengan kekutuban positif: genom virus.

Enzim:

 • RNA polimerase yang bergantung pada RNA (RdRp, juga dikenal sebagai replika): Penguatan RNA.
 • Proteases (3CLpro (= Mpro), PLpro): Pembebasan protein virus
 • Helikase

Protein struktur:

 • Protein lonjakan (S): mengikat sel inang.
 • Protein sampul (E): komponen membran virus, penting dalam pemasangan dan pembebasan virus dari sel inang
 • Protein membran (M): komponen membran virus, penting dalam morfologi.
 • Protein Nukleokapsid (N): Milik RNA.

Kitaran replikasi SARS-CoV-2.

Protein lonjakan mengikat reseptor pada permukaan sel inang. Ini adalah enzim penukar angiotensin 2 (ACE2). ACE2 dinyatakan dalam paru-paru, yang saluran penghadaman, yang jantung dan buah pinggang, antara lain. ACE2 - berbeza dengan ACE1 - terlibat dalam penurunan angiotensin II, yang meningkat darah tekanan dan mempunyai kesan proinflamasi. Lonjakan pengikatan protein menghalang fungsi ACE2, yang mendorong tindak balas keradangan. ACE2 selanjutnya diatur oleh jangkitan virus. Untuk memasuki (dan meninggalkan) sel inang, virus ini juga memerlukan protease TMPRSS2 yang terikat dan membran (Transmembrane Protease Serine 2). Oleh itu, ini juga dibincangkan sebagai sasaran ubat. Virus ini dibawa ke sel inang di endosom. RNA dibebaskan dari mereka. Ia diperlukan di satu pihak untuk pembentukan virus protein dan sebaliknya untuk sintesis RNA baru. Yang baru dibentuk virus keluar sel dengan eksositosis.

Diagnosa

Diagnosis dibuat berdasarkan sejarah pesakit, gejala klinikal, pemeriksaan fizikal, dan kaedah makmal. Kaedah berdasarkan RT-PCR (tindak balas rantai transkripase polimerase terbalik) dibuat dengan cepat untuk tujuan ini. Kemudian, ujian lain dikembangkan untuk serodiagnosis, iaitu untuk mengesan antigen atau antibodi. Ini lebih pantas dan lebih mudah dilakukan daripada RT-PCR (lihat di bawah). Lihat juga ujian pantas antigen Covid 19. Gejala amaran termasuk (Bendera Merah):

 • Kesukaran bernafas, sesak nafas
 • Bibir atau muka biru
 • Sakit dan rasa tekanan di bahagian dada
 • Kekeliruan

Oksigen ketepuan dapat diukur dengan pulse oximeter.

pencegahan

 • Basuh tangan dengan kerap dan sekurang-kurangnya selama 20 saat dengan sabun dan air.
 • Sebagai ejen lini kedua, pembersih tangan berasaskan alkohol boleh digunakan, sebagai contoh, etanol 80%, lihat di bawah alkohol gliseril. Alternatif adalah isopropanol. WHO mengesyorkan 75% (V / V).
 • Jangan sentuh mata, hidung dan mulut dengan tangan yang tidak dicuci.
 • Penjarakan Sosial.
 • Mengelakkan hubungan rapat dengan orang lain. Menjaga jarak.
 • Elakkan berjabat tangan.
 • Bersihkan dan buangkan permukaan yang mungkin tercemar.
 • Orang yang sakit mesti tinggal di rumah, mengelakkan hubungan dengan orang lain dan menghubungi mereka kesihatan pembekal penjagaan atau talian panas melalui telefon.
 • batuk atau bersin ke dalam sapu tangan kertas dan membuangnya selepas itu. Cuci tangan anda. Atau batuk atau bersin ke celah lengan.
 • Pakai topeng pelindung (contohnya topeng kebersihan, FFP2).

Pencegahan ubat

Vaksin-vaksin Covid-19 kini boleh didapati. Ejen pertama yang diluluskan ialah BNT162b2 pada 19 Disember. Ia akan diikuti oleh mRNA-1273 pada 12 Januari 2021. Mereka akan memberikan sumbangan yang besar untuk mencegah jangkitan dan mengawal penyakit berjangkit. Contoh:

 • BNT162b2 (BioNTech, Pfizer, Jerman), diluluskan di banyak negara.
 • MRNA-1273 (Moderna, Amerika Syarikat), diluluskan di banyak negara.
 • AZD1222 (Universiti Oxford, AstraZeneca, England).
 • Sputnik VU (Rusia, tarikh pelancaran awal 11 Ogos 2020).

Lihat artikel itu Vaksin-vaksin Covid-19 Maklumat terperinci Kebaikan imun perangsang seperti Echinacea, zink, cistus, vitamin C, dan vitamin D belum ditubuhkan untuk pencegahan covid-19. Ejen ini juga digunakan untuk pencegahan penyakit biasa sejuk, yang juga boleh disebabkan oleh coronavirus.

Rawatan ubat

Penyakit ringan boleh dirawat di rumah secara berasingan seperti selesema atau selesema, sebagai contoh, dengan ubat antipiretik seperti acetaminophen dan lain-lain kesakitan penenang. batuk- Ubat perengsa dan ekspektoran digunakan untuk batuk, dan semburan hidung dekongestan digunakan untuk selesema. Sekiranya kursus ini teruk dengan komplikasi, rawatan perubatan intensif di hospital diperlukan, termasuk oksigen pengudaraan dan penghidratan intravena.

Ubat antiviral

Pelbagai antivirus dadah (antivirus) telah dan sedang dikaji dalam ujian klinikal dan terapi eksperimen. Potensi risiko terapi ubat mesti selalu dipertimbangkan (kontraindikasi, interaksi, kesan buruk)! Tidak semua agen sama-sama sesuai, dan ada yang kontroversial: RNA polymerase inhibitor dan analog nukleosida:

 • Baloxavirmarboxil (Xofluza).
 • Favipiravir (Avigan, JPN)
 • Galidesivir (Amerika Syarikat)
 • Remdesivir (Veklury)
 • Ribavirin (Copegus)

Inhibitor protease TMPRSS2:

Perencat fusi:

Inhibitor protease HIV:

 • Lopinavir / Ritonavir (Kaletra)

Biologi:

 • Interferon
 • Antibodi monoklonal
 • Imunoglobulin dari darah pesakit yang pulih.
 • Rekombinan ACE2 (rhACE2): APN01

lain-lain:

Immunomodulators

Imunosupresan dan imunomodulator menghalang tindak balas imun yang berlebihan dan endogen, yang sebahagiannya bertanggungjawab terhadap gejala dan komplikasi (contoh):

Inhibitor dan sartan ACE

Klasik ACE inhibitors tidak berkesan untuk mencegah jangkitan kerana tidak menghalang ACE2, yang diperlukan oleh virus untuk memasuki sel inang. Semasa jangkitan virus, ACE2 tidak diatur, yang mengurangkan kesannya yang bermanfaat. Orang Sartan juga tidak sesuai kerana mengikat reseptor yang berbeza. Walau bagaimanapun, sartan menghapuskan kesan proinflamasi angiotensin II dan dengan itu berpotensi memberikan sumbangan positif. Kedua-duanya ACE inhibitors dan sartan boleh mendorong ekspresi dan aktiviti ACE2, berpotensi memberi kesan buruk kepada perkembangan penyakit. Pada masa ini, tidak jelas apakah perubahan dalam terapi diperlukan. Pesakit tidak boleh menghentikan dadah diri mereka sendiri! Penyakit yang mendasari seperti kencing manis atau penyakit kardiovaskular juga dapat meningkatkan aktiviti ACE2, sehingga meningkatkan risiko untuk menjalani kursus yang teruk.

Ibuprofen

Telah dicadangkan bahawa ubat anti-radang nonsteroid ibuprofen mungkin memperburuk perjalanan covid-19. Ini juga mungkin disebabkan peningkatan ekspresi ACE2 (lihat di atas). Terdapat hanya satu kajian kecil mengenai hal ini pada tikus (Qiao W. et al., 2015). Agensi Ubat Eropah menyimpulkan bahawa pada masa ini tidak ada bukti saintifik bahawa ibuprofen mempunyai kesan negatif terhadap perkembangan covid-19. WHO juga tidak lagi memberi amaran terhadap penggunaan ibuprofen.

Kekebalan terhadap Covid-19

Kekebalan terhadap Covid-19 dapat dicapai dengan Vaksin-vaksin Covid-19, di satu pihak. Sebaliknya, individu yang telah dijangkiti SARS-CoV-2 mungkin kebal. Oleh itu, mereka tidak lagi mengalami gejala apabila terkena virus. Walau bagaimanapun, pengesanan antibodi bukanlah jaminan kekebalan. Kekebalan yang mungkin dapat dikesan dengan dua kaedah:

 • 1. diagnosis perubatan terdahulu mengenai jangkitan, misalnya, dengan RT-PCR.
 • 2. pengesanan endogen antibodi terhadap SARS-CoV-2, misalnya, dengan pengesanan IgG atau IgM dalam darah (serodiagnosis di makmal atau dengan ujian pantas).

Untuk tujuan ini, ujian cepat juga telah dikembangkan, yang dapat dilakukan dalam masa sekitar 15 minit. Walau bagaimanapun kebolehpercayaan kontroversial. Kekebalan juga boleh menjadi seseorang yang bersentuhan dengan virus dan tidak mengalami gejala. Orang yang mempunyai kekebalan masih harus mengikuti peraturan kebersihan untuk mengelakkan penularan virus dari orang yang dijangkiti kepada orang yang tidak kebal.