Coxarthrosis (Pinggul Arthritis): Terapi & Prognosis

Gambaran ringkas

 • Rawatan: Simptom, konservatif dengan ubat penahan sakit, terapi pergerakan dan lain-lain; pemeliharaan sendi pembedahan atau dalam beberapa kes prostesis sendi.
 • Gejala:Sakit di pinggul, terutamanya dengan menanggung berat badan, meningkatkan imobilitas sendi pinggul, membongkok adalah sukar; terpincang-pincang untuk berehat adalah tipikal
 • Punca dan faktor risiko: Haus dan lusuh yang berkaitan dengan usia, penggunaan berlebihan dan penggunaan yang tidak wajar disebabkan oleh sukan atau pekerjaan; faktor yang tidak dapat dijelaskan; osteoarthritis sekunder akibat kecederaan atau penyakit sebelumnya
 • Diagnosis: Sejarah perubatan, pemeriksaan fizikal, pemeriksaan X-ray, pengimejan resonans magnetik dan tomografi komputer
 • Prognosis: Osteoartritis tidak boleh dirawat; terapi konservatif dan pembedahan mengurangkan kesakitan dan mengekalkan mobiliti sendi.
 • Pencegahan: Elakkan tekanan yang berlebihan dan tidak betul dalam sukan dan di tempat kerja; gunakan teknik kerja yang mudah pada sendi; menyembuhkan dan menyembuhkan kecederaan dan penyakit sendi dan kaki dengan betul.

Apakah coxarthrosis?

Dalam coxarthrosis (coxarthrosis, osteoarthritis pinggul), sendi pinggul haus. Ia terdiri daripada dua bahagian:

 • Soket sendi pinggul (dibentuk oleh tulang pelvis).
 • @ kepala sendi pinggul (dibentuk oleh tulang femur)

Coxarthrosis adalah keadaan biasa yang risikonya meningkat dengan usia. Walau bagaimanapun, golongan muda dengan keadaan sedia ada tertentu juga mungkin mengalami coxarthrosis.

Bagaimanakah coxarthrosis boleh dirawat?

Doktor mengesyorkan beberapa langkah umum untuk coxarthrosis, sama seperti untuk bentuk arthrosis lain. Ini termasuk mengambil tekanan pada sendi yang terjejas. Oleh itu, doktor menasihatkan pesakit yang berlebihan berat badan untuk menurunkan berat badan. Kemudian kurang berat badan berat pada sendi pinggul. Alat bantu berjalan seperti tongkat atau tongkat menyokong sendi pinggul.

Ia juga penting untuk menggerakkan sendi pinggul dengan kerap tanpa meletakkan terlalu banyak tekanan padanya. Sukan seperti berenang amat sesuai untuk ini. Fisioterapi, langkah fizikal (seperti ultrasound, elektroterapi atau hidroterapi, aplikasi haba dan sejuk) dan ubat juga membantu mengurangkan gejala coxarthrosis.

Data saintifik yang bercanggah atau tidak mencukupi wujud mengenai pendekatan rawatan alternatif (seperti ubat herba) dan suntikan ke dalam sendi (dengan "kortison" atau asid hyaluronik), antara lain. Walau apa pun, mereka boleh membantu dalam kes individu, selalunya sebagai tambahan kepada terapi konvensional. Adalah lebih baik untuk berunding dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai langkah-langkah am dan konservatif untuk coxarthrosis dan bentuk osteoarthritis yang lain dalam artikel Osteoarthritis.

Kadang-kadang gejala coxarthrosis tidak dapat diperbaiki dengan langkah-langkah di atas. Kemudian mungkin masuk akal untuk memasukkan sendi pinggul tiruan. Dalam kes ini, doktor menggantikan kepala femoral, acetabulum atau kedua-dua bahagian tulang dengan prostesis.

Terdapat prostesis pinggul yang berbeza, yang dibina, dibentuk dan diikat secara berbeza. Prostesis mana yang paling sesuai dalam kes individu bergantung kepada pelbagai faktor. Sebagai contoh, umur pesakit, struktur tulang, peringkat penyakit dan sebarang alahan terhadap bahan prostesis tertentu semuanya memainkan peranan.

Anchorage

Pada orang yang lebih muda, doktor lebih suka menggunakan prostesis tanpa simen. Pada pesakit yang lebih tua, bagaimanapun, dia sering menyemen sendi pinggul tiruan.

Prostesis tanpa simen mempunyai kelebihan yang lebih mudah untuk diganti. Ini amat penting untuk golongan muda. Lagipun, sendi pinggul tiruan tidak kekal selama-lamanya dan mesti diganti.

Untuk melabuhkan prostesis, struktur tulang yang kuat juga diperlukan, yang biasanya berlaku pada orang yang lebih muda. Pesakit yang lebih tua, sebaliknya, sering mengalami osteoporosis. Bagi mereka, prostesis selalunya hanya boleh diperbaiki dengan simen.

Bahan

Prostesis pinggul diperbuat daripada bahan yang berbeza. Ini menjadikan mereka tahan lama dan berdaya tahan dengan cara yang berbeza.

Cakera gelongsor kecil di antara kepala femoral dan acetabulum biasanya diperbuat daripada plastik polietilena atau seramik. Bahagian prostesis lain diperbuat daripada logam yang berbeza (seperti titanium, kromium, kobalt) atau seramik.

Gabungan bahan dipanggil pasangan pakai. Gandingan logam-polietilena gelongsor adalah sangat biasa. Dalam kes ini, kepala sendi logam menggelongsor dalam cawan berlapis polietilena. Polietilena sangat lembut dan cepat haus jika pesakit banyak bergerak.

Sebagai alternatif, pesakit boleh memilih pasangan galas logam-pada-logam. Kelemahan ini ialah logam masuk ke dalam badan dengan lebih mudah. Oleh itu, ia tidak sesuai untuk pesakit yang mempunyai alahan logam. Di samping itu, bunyi klik adalah mungkin apabila pesakit bergerak.

Sepasang luncuran seramik tidak menyebabkan alahan logam dan jarang haus. Walau bagaimanapun, ia lebih cepat rosak. Oleh itu ia hanya berguna dalam beberapa kes.

Penjagaan selepas itu

Sebagai peraturan, pembedahan pinggul diikuti dengan pemulihan. Di sana, pesakit secara khusus melatih ototnya. Di samping itu, dia belajar cara memuatkan dan menggerakkan sendi pinggul dengan betul Ini bergantung, antara lain, pada operasi yang dipilih.

Komplikasi

Pemasangan prostesis pinggul mungkin melibatkan komplikasi:

 • Sejurus selepas pembedahan, bekuan darah boleh terbentuk dengan mudah. Dalam sesetengah kes, bekuan ini menyekat salur (trombosis, embolisme). Walau bagaimanapun, ini biasanya boleh dicegah dengan ubat penipisan darah yang sesuai.
 • Dalam sesetengah pesakit coxarthrosis, saraf cedera semasa operasi. Ini mengubah sensasi di kaki dalam beberapa kes.
 • Selalunya, kaki tidak lagi sama panjang selepas pembedahan. Oleh itu, ramai pesakit yang menghidap osteoarthritis pinggul terpaksa memakai kasut dengan tapak pengimbang selepas pembedahan.
 • Dalam sesetengah pesakit coxarthrosis yang dikendalikan, sendi pinggul mengeras. Ia kemudiannya hanya boleh dipindahkan ke tahap yang terhad.
 • Dalam sesetengah pesakit, penggantian sendi tiruan longgar dan mesti diganti.
 • Dalam sesetengah kes, kepala femoral tergelincir keluar dari soket. Doktor merujuk kepada ini sebagai dislokasi. Tulang di sekeliling prostesis juga mungkin pecah (patah periprostetik).
 • Jadi pembedahan pinggul untuk coxarthrosis membawa beberapa risiko dan memerlukan pendidikan dan nasihat yang baik daripada doktor.

Operasi pemeliharaan bersama

Semasa endoskopi sendi (arthroscopy), contohnya, doktor mengeluarkan zarah sendi yang terpisah. Dengan cara ini, struktur sendi lain juga boleh diperiksa dan dirawat jika perlu. Intervensi pemuliharaan bersama biasanya tidak lagi sesuai untuk coxarthrosis lanjutan.

Gejala

Orang yang terjejas oleh coxarthrosis sering mengalami sakit di pinggul dan lebih tidak bergerak. Mereka sering menyedari ini apabila mereka mengikat kasut atau memakai stoking.

Apa yang dipanggil memunggah pincang atau sparing pincang adalah tipikal osteoarthritis pada sendi pinggul. Pesakit lemas untuk mengurangkan ketegangan pada sendi yang rosak. Di samping itu, mereka sering memusingkan sendi pinggul yang terjejas ke luar supaya hujung kaki juga menghala ke luar. Ramai penghidap juga mengalami kesakitan apabila menekan pada pangkal paha atau pada pergelangan kaki luar paha.

Untuk lebih lanjut mengenai kemungkinan gejala coxarthrosis (dan bentuk osteoarthritis yang lain), lihat artikel Gejala Osteoartritis.

Sebab dan faktor risiko

Pelbagai penyakit mungkin membahayakan pinggul dan menggalakkan coxarthrosis. Ini termasuk patah tulang sendi pinggul, keradangan sendi dan penyakit metabolik.

Dalam banyak kes, punca tertentu tidak dapat ditentukan, tetapi haus dan lusuh yang berkaitan dengan usia serta beban berlebihan dan pemuatan sendi yang salah dianggap sebagai punca utama. Coxarthrosis dianggap sebagai bentuk haus sendi yang paling biasa pada manusia.

Pemeriksaan dan diagnosis

Jika coxarthrosis disyaki, doktor terlebih dahulu bertanya tentang sejarah perubatan pesakit. Untuk melakukan ini, dia bercakap secara terperinci dengan pesakit dan bertanya, sebagai contoh, soalan berikut:

 • Berapa meter anda berjalan tanpa rasa sakit?
 • Adakah mungkin untuk anda membongkok ke lantai?
 • Adakah anda mempunyai masalah menaiki tangga?
 • Adakah anda mengalami kesukaran memakai stoking atau kasut?
 • Adakah anda mengalami sakit ketika duduk atau berbaring?
 • Adakah anda mempunyai atau pernah mengalami sebarang keadaan atau kecederaan yang sedia ada di kawasan pinggul?

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Doktor meneliti corak berjalan pesakit dan memeriksa mobiliti pada sendi pinggul. Ujian pengimejan seperti X-ray menunjukkan tanda haus dan lusuh pada sendi pinggul dalam kes coxarthrosis.

Anda boleh membaca lebih lanjut tentang bagaimana coxarthrosis atau bentuk osteoarthritis lain didiagnosis dalam artikel Osteoartritis.

Prognosis dan perjalanan penyakit

Seperti semua osteoarthritis, coxarthrosis biasanya tidak boleh diubati. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, terapi konservatif dan terutamanya senaman boleh melegakan kesakitan dan mengekalkan pergerakan pinggul.

Di bawah keadaan tertentu dan bergantung kepada aktiviti, coxarthrosis menjejaskan keupayaan untuk bekerja. Sama ada dan cara coxarthrosis menjejaskan kemungkinan kecacatan pekerjaan atau kecacatan yang teruk bergantung pada kes individu, aktiviti dan keterukan gejala. Bergantung pada aktiviti pekerjaan, pengiktirafan sebagai penyakit pekerjaan juga mungkin jika arthrosis boleh dikesan secara khusus kembali kepada tekanan pekerjaan tertentu pada sendi, contohnya.

Orang yang dihubungi pertama, juga untuk menentukan ketidakupayaan untuk bekerja, biasanya doktor keluarga atau pakar ortopedik.

Selepas pembedahan, tempoh rehat dan pemulihan selalunya diperlukan, yang boleh berlangsung beberapa minggu atau bahkan beberapa bulan, bergantung kepada kes.

pencegahan

Secara umum, adalah berguna untuk mengelakkan beban berlebihan dan pemuatan yang salah atau pemuatan sebelah pihak untuk mengelakkan arthrosis. Contohnya, teknik membawa atau bekerja tertentu serta alat bantuan teknikal yang melegakan sendi adalah berguna.

Senaman yang kerap dan seimbang, terutamanya sukan, juga mempunyai banyak kesan pencegahan. Berenang khususnya adalah sukan yang sesuai walaupun untuk mereka yang telah terjejas oleh coxarthrosis.

Untuk mengelakkan coxarthrosis sekunder akibat kecederaan atau penyakit, adalah penting untuk menyembuhkan dan menyembuhkannya dengan betul. Langkah pemulihan mungkin membantu dalam hal ini.