Cradle cap: Gejala, punca, diagnosis

Gambaran ringkas

 • Gejala: Kulit bersisik, nodul dan vesikel merah, kerak kuning, terutamanya pada kulit kepala.
 • Punca dan faktor risiko: Kecenderungan keturunan dan faktor luaran
 • Diagnosis: Pemeriksaan fizikal, sama ada ciri ciri wujud, sejarah keluarga
 • Rawatan: Krim dan salap khas yang menghalang keradangan dan melegakan kegatalan
 • Kursus dan prognosis: tempoh sehingga dua tahun, kemungkinan peralihan kepada gejala neurodermatitis lain
 • Pencegahan: Penyusuan susu ibu mungkin merupakan salah satu kaedah pencegahan. Penjagaan kulit yang baik membantu mencegah keburukan susu.

Apakah penutup buaian?

Istilah cradle cap merujuk kepada kawasan kulit berkerak kuning-coklat pada kepala dan muka banyak bayi. Keraknya menyerupai susu hangus dalam rupa - oleh itu dinamakan "kerak susu". Selain daripada namanya, bagaimanapun, perubahan kulit yang meradang tidak ada kaitan dengan susu.

Cradle cap sebagai pertanda neurodermatitis

Lebih separuh daripada kanak-kanak yang menghidap dermatitis atopik mempunyai penutup buaian sebagai simptom pertama mereka semasa mereka masih bayi. Kadang-kadang, bagaimanapun, tanda-tanda pertama neurodermatitis tidak berkembang sehingga usia sekolah. Kira-kira 10 hingga 15 peratus kanak-kanak prasekolah sekurang-kurangnya mengalami ekzema atopik buat sementara waktu. Ini menjadikan ekzema atopik pada kanak-kanak sebagai salah satu penyakit kulit yang paling meluas.

Gabungan kerap neurodermatitis, demam hay (rhinitis alahan) dan asma alahan sangat menarik. Doktor meringkaskan ketiga-tiga penyakit ini di bawah istilah "kumpulan bentuk atopik". Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk penutup buaian muncul pada bayi sebagai petanda pertama, daripada penyakit alahan lain berkembang pada masa dewasa. Walau bagaimanapun, penyakit atopik juga berlaku secara individu.

Bagaimanakah penutup buaian menunjukkan dirinya?

Cradle cap adalah nama yang diberikan kepada kerak kekuningan hingga coklat yang terbentuk pada ruam. Dalam kebanyakan bayi, ekzema merebak ke lengan, kaki dan bahagian atas badan. Kawasan lampin jarang terjejas.

Seperti dermatitis atopik itu sendiri, penutup buaian menyebabkan kegatalan yang teruk. Pada bayi yang sangat muda, ini pada mulanya menunjukkan dirinya dalam tangisan yang kerap dan malam yang sangat gelisah. Sebaik sahaja bayi mula menggaru, perkembangan topi buaian semakin meningkat. Menggaruk kulit mewujudkan pintu masuk bakteria, yang selalunya membawa kepada fokus keradangan yang lebih besar.

Urtikaria kepala atau penutup buaian: apakah perbezaannya?

Apakah punca cradle cap?

Punca penutup buaian - sama seperti neurodermatitis - belum dijelaskan secara konklusif. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda kecenderungan genetik dan faktor risiko luaran. Doktor menganggap bahawa beberapa faktor bertanggungjawab bersama untuk perkembangan penyakit dan bercakap tentang genesis multifaktorial.

Kecenderungan keturunan kepada dermatitis atopik dan penutup buaian diturunkan kepada anak melalui beberapa gen yang berbeza. Jika kedua-dua ibu bapa menghidap neurodermatitis, kanak-kanak itu berkemungkinan 60 hingga 80 peratus menghidap penyakit tersebut. Walau bagaimanapun, tidak setiap kanak-kanak yang mempunyai kecenderungan yang sama mengalami cradle cap dan neurodermatitis.

Ruam, gatal-gatal dan kerak buaian pada pesakit dermatitis atopik disebabkan oleh pelbagai proses kompleks dalam kulit. Biasanya terdapat gabungan tiga faktor:

 • Penyebab imunologi: Dalam kebanyakan orang dengan dermatitis atopik, paras imunoglobulin E (IgE) yang tinggi didapati dalam darah. Kelas antibodi ini memainkan peranan utama dalam perkembangan alahan. Bayi dengan penutup buaian, sebagai contoh, sering alah kepada telur ayam atau susu lembu. Reaksi pertahanan berlaku pada kulit dan membawa kepada proses keradangan.
 • Penyebab neurovegetatif: Sistem saraf mereka yang terjejas bertindak balas dengan lebih sensitif kepada pelbagai rangsangan luar seperti iklim sejuk dan kering, kerengsaan kulit, contohnya, daripada fabrik bulu, tetapi juga kepada faktor psikologi seperti tekanan, kesedihan atau ketakutan. Faktor-faktor ini memburukkan lagi dermatitis atopik dalam kebanyakan pesakit.

Bagaimanakah penutup buaian didiagnosis?

Petunjuk yang paling penting untuk diagnosis cradle cap dan neurodermatitis diberikan kepada doktor oleh keadaan kulit bayi. Dalam kes penutup buaian, terdapat:

 • Bintik merah dan lepuh
 • Kerak kekuningan tipikal penutup buaian
 • Kulit bersisik halus

Di samping itu, doktor mencari apa yang dipanggil stigmata. Ini adalah ciri-ciri yang berlaku agak kerap dalam cradle cap atau neurodermatitis dan penyakit atopik lain. Ini termasuk, sebagai contoh, pembentukan garisan yang lebih jelas pada tapak tangan dan tapak kaki, lipatan kelopak mata bawah dua kali ganda (tanda Dennie-Morgan) dan cuping telinga yang koyak.

Dalam sesetengah penghidap neurodermatitis, kening juga menjadi sangat nipis ke arah sisi (tanda Hertoghe) atau bibir lebih berkerut dan cepat menjadi kering dan merekah. Kanak-kanak juga agak kerap mengalami ekzema di hujung jari dan kaki, yang kadangkala dikelirukan dengan penyakit kulat.

Pemeriksaan lanjut biasanya tidak diperlukan untuk diagnosis cradle cap dan neurodermatitis. Dalam kes yang tidak jelas, pemeriksaan histologi kulit tidak termasuk penyakit kulit lain. Dalam ujian darah, paras IgE yang tinggi didapati dalam banyak kes.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya penutup buaian?

Anda boleh membaca tentang sama ada anda perlu mengeluarkan penutup buaian dari kulit kepala bayi dan cara merawatnya dalam artikel Menanggalkan penutup buaian.

Apakah perjalanan penutup buaian?

Cradle cap muncul pada kulit selama beberapa bulan dan sehingga dua tahun. Biasanya, gejala dermatitis atopik beralih dalam perjalanan penyakit: Selepas tahun pertama kehidupan, ekzema muncul lebih kerap pada lengan dan lutut, di leher dan di kawasan pangkal paha.

Dalam sesetengah kes, bentuk neurodermatitis kronik kemudiannya berkembang. Dalam kebanyakan kanak-kanak, bagaimanapun, ia sembuh dalam tempoh dua tahun pertama kehidupan, supaya gejala lain hilang pada masa yang sama dengan penutup buaian.

pencegahan

Bayi yang hanya mempunyai penutup buaian ringan mendapat manfaat daripada penjagaan kulit yang teliti yang menghalang kanak-kanak daripada menggaru dan meradang kawasan yang terjejas. Salap khas membantu mengelakkan penutup buaian daripada menjadi lebih teruk. Bincangkan dengan pakar pediatrik anda yang merawat salap yang terbaik untuk anak anda.