Cranberry: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

. kranberi mempunyai tradisi yang panjang dari segi manusia kesihatan. Sudah Hildegard von Bingen memanfaatkan buah-buahan merah kecil sebagai ubat pada abad ke-12. Buah beri banyak vitamin, besi and kalium - bagaimanapun, mereka yang berminat dengan ramuan perubatan tidak boleh memakannya secara mentah, kerana mereka rasa sangat asam dan masam. Banyak cara lain yang ada untuk memanfaatkan potensi kranberi.

Kejadian dan penanaman cranberry

. kranberi adalah tanaman heather yang tumbuh kecil. Hampir tumbuh lebih tinggi daripada kira-kira setengah meter, biasanya pokok renek juga hanya tingginya sekitar 20 cm. Belukar cranberry (lat. Vaccinium vitis-idaea) terdapat di Eropah, Amerika Utara dan Asia - tumbuh dengan baik di kawasan yang tandus dan sejuk. Ia tumbuh subur di dataran tinggi, hutan kering dan di pergunungan. Hampir tidak ada buah beri yang dikenali dengan begitu banyak nama: Cranberry, Stoneberry, Boxberry, Winter Cherry, Duttenberry, Bickelbeere, Flourberry atau Sourberry hanya sebilangan buah beri yang diberikan oleh vernakular kepada buah-buahan semak. Kranberi adalah tanaman heather yang tumbuh kecil. Hampir tumbuh lebih tinggi daripada kira-kira setengah meter, dan biasanya semak hanya setinggi 20 cm. Tanaman ini sentiasa hijau dan memerlukan sedikit teduhan dan tanah yang berasid untuk pertumbuhan yang baik. Ia bertolak ansur dengan musim sejuk sejuk tanpa masalah, atau bahkan biji cranberry memerlukan kesejukan untuk bercambah. Daun disusun dalam bentuk ovoid terbalik dan melengkung sedikit ke bawah. Secara keseluruhan, panjangnya antara 1 hingga 2 sentimeter. Tepi daunnya licin. Walaupun bahagian atas daun berwarna hijau gelap berkilat, terdapat banyak rambut kelenjar di bahagian bawah daun.

Kesan dan aplikasi

Apabila kranberi mekar, ia membentuk tunas bunga merah gelap yang berkelompok di bahagian atas semak. Sekiranya persenyawaan oleh lebah berjaya, buah putih pertama terbentuk selepas 5 hingga 6 minggu. Tempoh berbunga semak cranberry bermula antara Mei dan Jun. Ini bermakna dari bulan Julai beri putih pertama (masih) muncul dari bunga merah. Sebaik sahaja ini berubah warna menjadi merah yang kuat, buah beri matang sepenuhnya. Musim cranberry untuk penuaian adalah akhir musim panas. Sekiranya awal musim luruh sangat ringan, buah terakhir dapat dijumpai walaupun pada bulan September dan Oktober. Kranberi yang dituai diproses segar segar, kerana buahnya lembut. Masa penyimpanan yang singkat juga mungkin di dalam peti sejuk sekiranya buahnya utuh; bagaimanapun, buah beri yang rosak mesti diselesaikan terlebih dahulu, kerana buahnya cepat busuk dan mulai membentuk. Jus cranberry atau sirap diperoleh hanya dengan merebus buahnya, menyaringnya dan menambahkannya gula. Bercampur dengan air, jus kranberi adalah penghilang dahaga yang popular dan sihat. Rebus tanpa air dan dengan banyak gula, cranberry membuat jem yang mudah dicerna. Walaupun kering, cranberry sangat enak. Apabila diawetkan dengan lembut dalam penyahhidratan / kompor, ia boleh digunakan seperti kismis setelah pengeringan. Daun kranberi kering juga digunakan: sebagai teh, ia digunakan untuk pelbagai jenis penyakit. Daun dikumpulkan paling baik dari Mei hingga Ogos. Di tempat yang sejuk dan teduh, mereka mesti dikeringkan sebelum disimpan. Untuk penyerapan teh, kira-kira 1-2 sudu teh dituangkan selama mendidih air setiap cawan. Untuk penyembuhan jangka panjang, disyorkan untuk mengambil 1-3 cawan teh daun cranberry setiap hari. Malangnya, cranberry tidak rasa baik mentah, kerana mereka sangat asam dan masam. Namun, justru ramuan rasa masam dan asam inilah yang menjadikan cranberry menarik sebagai ramuan perubatan.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Cranberry mengandungi vitamin C, provitamin A dan vitamin dari kumpulan B. Di samping itu, buah-buahan mempunyai mineral seperti kalium, magnesium, kalsium, fosforus and besi. Sebab mengapa cranberry rasa jadi masam dipanggil: asid salisilik. Selain buah yang lain asid, bahan inilah yang boleh mempunyai kesakitan-melegakan kesan terhadap aduan. Ini benar terutamanya berkaitan dengan jangkitan pada saluran kencing, yang boleh berlanjutan hingga keradangan daripada pelvis buah pinggang. Minum jus cranberry atau teh daun cranberry menyokong badan sekiranya sakit dengan cara yang serupa dengan bearberry. Daun cranberry mengandungi banyak arbutin dan tanin, yang keduanya mempunyai kesan antibakteria. Selain potensi astringen dan antibakteria, infus semak cranberry juga dikatakan mempunyai kesan menenangkan pada saraf atau bahkan mengurangkan demam. Jus kranberi yang disejukkan terutamanya sangat bermanfaat semasa sejuk. Bahagian yang tinggi vitamin C terkandung dalam cranberry tentu juga berperanan dalam pemulihan. Dalam kes vitamin C kekurangan, cranberry adalah makanan yang berguna menambah, kerana mengandungi kira-kira 13 mg vitamin C per seratus gram buah. Pesakit yang menderita gout and rematik juga boleh mendapat manfaat daripada kesan anti-radang cranberry kerana vitamin C. Kesan yang baik dari cranberry juga disokong oleh kenyataan bahawa mustahil untuk membayangkan masakan domestik tanpanya. Buah beri dengan potensi perubatan adalah bahagian penting dari hidangan tertentu: diproses menjadi jem, ia disajikan oleh tukang masak berpengalaman sebagai hiasan buah ke camembert panggang, Wiener schnitzel dan hidangan permainan. Buah beri sangat serba boleh; dan untuk beberapa waktu sekarang, saudara terdekat cranberry - cranberry - juga telah membuat nama untuk dirinya sendiri, memiliki sifat yang sangat serupa.