Kapsul Creatine

Pengenalan

Creatine kapsul sangat popular sebagai pemakanan menambah di kalangan atlet. Kandungan mereka, creatine monohidrat, diketahui dapat meningkatkan prestasi fizikal semasa sesi latihan intensif yang singkat dan merangsang pembinaan otot. Walaupun doping-seperti ciri, mengambil creatine kapsul adalah sah dan tidak menyebabkan kebergantungan dan juga kesihatan kerosakan. Pada akhirnya, kreatin dihasilkan oleh tubuh itu sendiri hingga tahap tertentu dan juga dapat dimakan dalam jumlah kecil dengan makanan. Walau bagaimanapun, dos harian 3-5 gram sehari diperlukan untuk meningkatkan tahap kreatin.

Apa yang harus dipertimbangkan semasa mengambil kapsul creatine?

Mengambil kapsul creatine tidak rumit dan selamat untuk individu yang sihat. Orang yang menghidap penyakit kronik, terutamanya buah pinggang penyakit, mesti berjumpa doktor sebelum mengambil. Tidak ada kesan sampingan yang berkaitan secara klinikal untuk individu yang sihat.

Walaupun begitu, sebelum mengambil kapsul untuk pertama kalinya, anda harus membaca sisipan bungkusan dengan teliti dan periksa sama ada ia sesuai untuk anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau kesan sampingan, adalah penting untuk berjumpa doktor sebelum mula mengambil ubat tersebut. Semasa mengambil kapsul creatine, penting untuk diambil dengan air yang mencukupi.

Oleh kerana kreatin mengikat cecair, lebih banyak air mesti diminum pada siang hari daripada biasa. Pada ketika ini juga harus disebutkan bahawa pengambilan kapsul kreatin menyebabkan kenaikan berat badan kerana peningkatan pengekalan air. Ini boleh sampai tiga kilogram.

Sekiranya kreatin diambil secara berterusan dalam bentuk kapsul, a magnesium kekurangan boleh berlaku, jadi mineral ini mesti diambil sebagai tambahan. Beberapa pengeluar mengesyorkan mengambil kapsul kreatin dalam kombinasi dengan minuman bergula atau rantai pendek karbohidrat. Ini dikatakan dapat merangsang insulin rembesan dalam badan dan menjadikan kreatin diserap lebih cepat. Anggapan ini belum dapat dikaji dengan secukupnya.

Apakah kesan sampingan kapsul kreatin?

Creatine adalah bahan organik yang dapat dihasilkan oleh badan sendiri. Oleh itu, kesan sampingan creatine adalah terhad. Walaupun begitu, setiap badan bertindak balas secara individu terhadap penambahan kreatin.

  • 20% populasi disebut "bukan responden" - mereka sama sekali tidak bertindak balas terhadap kreatin.
  • Kesan sampingan creatine yang tidak dapat dielakkan dan tidak dapat dielakkan adalah kenaikan berat badan hingga tiga kilogram. Ini disebabkan oleh kreatin menyimpan air.
  • Walaupun ini biasanya tidak berbahaya, tekanan dalam sel meningkat dengan tambahan air. Ini sedikit meningkatkan risiko kecederaan.
  • Dalam beberapa kes, intoleransi mungkin berlaku, yang dapat menampakkan diri sebagai sakit perut, loya, kembung perut, cirit-birit, muntah atau nafas berbau. Kajian menunjukkan bahawa kesan sampingan tersebut berlaku terutamanya semasa fasa pemuatan, ketika kreatin diambil dalam dos yang sangat tinggi.
  • Di samping itu, otot kejang boleh berlaku kerana creatine mengikat bebas magnesium.
  • orang yang mempunyai buah pinggang penyakit mesti berjumpa doktor mereka sebelum mengambil creatine. Creatine digunakan melalui buah pinggang - nilai yang terlalu tinggi dapat menyebabkannya lebih jauh buah pinggang kerosakan atau bahkan kegagalan buah pinggang sekiranya buah pinggang rosak.