Creatine: Kesan Dadah, Kesan Sampingan, Dos dan Kegunaan

Produk

Creatine (sinonim: creatine) boleh didapati secara komersial sebagai makanan diet menambah in serbuk, bentuk tablet, dan kapsul, antara lain. Ia telah mendapat populariti sejak awal tahun 1990-an dan sekarang diambil oleh banyak atlet. Creatine tidak boleh dikelirukan dengan keratin, kreatinin atau karnitin. Creatinine adalah produk pemecahan dari creatine yang dikeluarkan dalam air kencing.

Struktur dan hartanah

Kreatin (C4H9N3O2, Mr = 131.13 g / mol) adalah sebatian guanidino semula jadi dan tidak penting yang terbentuk di dalam badan di hati and buah pinggang daripada asid amino glisin, arginine, dan methionine. Creatine juga diserap dengan makanan semasa memakan daging, ikan dan susu. Pada otot, terdapat dalam sebahagian besar (2/3) sebagai kreatin fosfat, yang terbentuk oleh fosforilasi dari kreatin dengan ATP. Tindak balas ini dikatalisis oleh creatine kinases.

Kesan

Creatine terdapat di dalam tubuh manusia terutamanya pada otot rangka (sekitar 95%), tetapi juga di bahagian tengah sistem saraf and jantung. Pada otot, ia meningkatkan tenaga yang ada dan membawa kepada peningkatan prestasi semasa latihan fizikal yang pendek dan intens. Kesannya berdasarkan pada refosforilasi cepat trifosfat difosfat (ADP) hingga adenosin trifosfat (ATP). Dalam proses ini, kumpulan fosfat dipindahkan dari kreatin fosfat ke ADP. Creatine mempromosikan pembinaan otot. Ia meningkatkan otot besar-besaran and kekuatan, dengan syarat latihan yang kerap dilakukan. Telah terbukti bahawa jumlah kreatin fosfat dalam otot meningkat dengan tambahan. Creatine didokumentasikan dengan baik secara saintifik dan dianggap berkesan.

Bidang aplikasi

Sebagai pemakanan menambah untuk sukan, bina badan dan pemulihan.

Dos

Menurut maklumat produk. Bagi orang dewasa, pengambilan 3 g sehari adalah disyorkan. Pada permulaan, ketepuan yang lebih tinggi dos juga boleh ditadbir. Untuk maklumat yang tepat, sila rujuk literatur (misalnya, Kreider er al., 2017).

Penyalahgunaan

Creatine tidak berada di doping senarai dan boleh digunakan semasa dan di luar pertandingan atletik.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • (penyakit buah pinggang)
  • (Kanak-kanak dan remaja)

Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati dalam literatur.

Kesan buruk

Creatine dianggap boleh diterima dengan baik dan terdapat beberapa kesan sampingan yang diketahui. Ini adalah dengan pengecualian kenaikan berat badan, yang berkaitan dengan air pengekalan.