Creatine

Pengenalan

Creatine adalah asid endogen dan terdiri daripada asid amino glisin, arginin dan metionin. Ia dijumpai terutamanya pada otot rangka, yang jantung, yang otak dan juga buah zakar. Creatine memainkan peranan penting dalam metabolisme tenaga badan dan oleh itu juga merupakan bahan yang sangat menarik untuk sukan (lihat: Creatine untuk pembinaan otot). Selain itu karbohidrat, protein dan lemak, kreatin adalah salah satu bahan utama dalam pengeluaran tenaga.

Kesan creatine

Otot rangka tubuh manusia memerlukan ATP (adenosin trifosfat) untuk pengecutannya. Walau bagaimanapun, kedai ini hanya mencukupi untuk bekalan tenaga langsung selama dua hingga tiga saat. Selepas itu, otot harus beralih ke sumber tenaga yang lain.

ADP (adenosine diphosphate) terbentuk dari ATP, yang dapat disintesis ke ATP dengan bantuan kreatin. Ini memberi otot lebih banyak tenaga lagi dan daya dapat dikekalkan. Proses regenerasi ATP ini memainkan peranan penting, terutamanya semasa beban kerja intensiti tinggi dalam jangka masa pendek.

Semasa latihan berat dan terutamanya semasa berlari, bentuk bekalan tenaga ini mula digunakan. Walau bagaimanapun, creatine juga tidak boleh digunakan dalam semua sukan. Peningkatan berat badan yang disebabkan oleh pengekalan air boleh menjadi halangan dalam sukan tertentu, seperti Taek-Won-Do, atau tidak membawa faedah.

Untuk pecut, latihan selang dan sukan permainan, creatine membolehkan penggunaan lebih banyak kekuatan dalam masa yang lebih sedikit. Di samping itu, kreatin melambatkan pengasidan otot dan otot menjadi lelah kemudian anda boleh melakukan lebih lama. Creatine sangat digemari oleh pelari pecut dan sukan pada umumnya.

Tetapi juga dalam latihan multi-set atau latihan selang, anda dapat memprovokasi pemulihan yang lebih cepat melalui bekalan kreatin dan dengan itu berlatih lebih keras. Dalam latihan kekuatan, kreatin mempunyai kesan yang signifikan terhadap peningkatan kekuatan melalui latihan. Dengan penyembuhan kreatin jangka panjang, seseorang dapat mengalami peningkatan kekuatan hingga 20 peratus dengan pemakanan yang baik, cairan yang mencukupi dan seimbang pelan latihan.

Peningkatan kekuatan dan keupayaan untuk berlatih lebih keras juga akan meningkatkan jisim otot kerana sintesis protein. Sebagai tambahan kepada kesan ini, otot juga akan kelihatan lebih besar dan lebih jelas, kerana air dialihkan ke sel-sel otot. Mengambil kreatin juga memberi kesan positif pada keupayaan untuk tumbuh semula.

Tepatnya, kreatin mempunyai kesan positif terhadap tahap kerosakan otot semasa latihan. Mobiliti dan otot kesakitan juga dipengaruhi secara positif. Creatine juga nampaknya memberi kesan positif kepada kita otak dan membolehkan pemikiran yang lebih baik dan peningkatan aktiviti kognitif.

Dalam kajian mengenai topik ini, ujian matematik menunjukkan bahawa pengambilan kreatin mengurangkan keletihan. Creatine juga mempunyai kesan positif pada masa reaksi dan bahkan dapat menyebabkan kemampuan kognitif yang lebih baik pada vegetarian. Dalam satu kajian, antidepresan pesakit diberi lima gram kreatin setiap hari selama lapan minggu.

Creatine dapat meningkatkan kecekapan antidepresan dengan ketara. Pada remaja yang mengalami kemurungan, peningkatan sebanyak 55 peratus diperhatikan. Oleh itu, Creatine mempunyai pelbagai kesan dan kesan positif terhadap tubuh dan prestasi kita.

Sudah tentu seseorang harus mempertimbangkan beberapa aspek, seperti jumlah cairan tambahan yang dibawa oleh kreatin dengannya. Di samping itu, seseorang harus makan seimbang diet dan menggabungkan berkualiti tinggi protein, karbohidrat dan lemak dengan sayur-sayuran, buah, daging dan ikan. Tidur dan pemulihan yang mencukupi dalam kombinasi dengan kebaikan pelan latihan juga merupakan sebahagian daripadanya dan menyelesaikan kerangka di mana a penawar creatine paling berkesan.