Otot Cricothyroid: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot krikotiroid adalah otot laring yang berasal dari krikoid rawan dan melekat pada rawan tiroid (cartilago thyroidea). Fungsinya adalah untuk menegangkan pita suara (ligamentum vocale). Kerosakan pada otot boleh mengakibatkan masalah pertuturan.

Apakah otot krikotiroid?

Di kerongkong manusia, di atas kelenjar tiroid, terletaknya laring, yang terdiri daripada tiga tingkat. Bahagian paling atas adalah supraglottis (vestibule laryngis), bahagian tengahnya adalah glotis (cavitas laryngis intermedia), dan lantai terendah sesuai dengan subglottis (cavitas infraglottica). Di dan sekitar laring terdapat banyak otot dan tulang rawan, beberapa di antaranya mengambil bahagian dalam menelan dan batuk, tetapi juga semasa bercakap. Otot krikotiroid adalah salah satu otot ini: ketegangannya disebarkan ke ketegangan pita suara. Dalam perubatan, otot krikotiroid juga dikenal sebagai otot externus atau anticus, atau sekadar anticus atau. Penunjukan ini biasa berlaku, terutamanya dalam penggunaan klinikal. Otot krikotiroid sahaja mewakili otot laring luaran. Otot laring dalaman, sebaliknya, terdiri daripada lapan otot yang berbeza.

Anatomi dan struktur

Sebagai otot rangka yang dilancarkan, otot krikotiroid menjadi sebahagian daripada sistem muskuloskeletal tubuh manusia. Ini terdiri daripada serat otot yang dikelompokkan dalam satu bundle - dikelilingi oleh lapisan tisu penghubung. Otot krikotiroid terdiri dari tiga bahagian yang berbeza, yang disebut oleh ahli anatomi sebagai pars horizontalis ("bahagian mendatar"), pars obliqua ("bahagian serong") dan pars recta ("bahagian lurus"). Ketiga-tiga bahagian berbeza dari segi asalnya pada krikoid rawan lengkungan, tetapi mereka melekat bersama pada bahagian bawah rawan tiroid (cartilago thyroidea). Tiroid rawan mempunyai bentuk cincin atau cincin hiasan dan terdiri daripada piring tulang rawan dan lengkungan (busur). Penerbitan baru-baru ini mengiktiraf pars horizontalis sebagai bahagian bebas. Struktur jaringannya membezakan pars horizontalis dari komponen otot rangka yang lain. Pars obliqua berasal dari kawasan posterior lengkungan tulang rawan krikoid. Sebaliknya, asal rektum pars adalah anterior ke tulang rawan. Dari sana, pars recta menarik tajam ke arah plat rawan tiroid.

Fungsi dan tugas

Dalam laring, otot krikotiroid menyumbang kepada pembentukan suara. Fungsinya adalah untuk meregangkan pita suara (ligamentum vocale), di mana setiap orang mempunyai dua: satu kanan dan kiri. Dengan menarik ligamen, otot laring luaran mampu mengubah nada suara. Apabila pita suara diregangkan dengan kuat, suaranya lebih tinggi - sebaliknya, jika otot krikotiroid hanya menarik sedikit pada pita suara, terdengar suara yang lebih dalam. Perubahan ini adalah hasil aliran udara yang melalui glotis dan menyebabkan udara bergetar. Telinga melihat getaran ini sebagai bunyi. Untuk meregangkan pita suara, otot krikotiroid menarik tulang rawan krikoid ke belakang dan ke atas. Tarik adalah hasil pemendekan (pengecutan) serat otot. Otot menerima isyarat untuk berkontraksi melalui saraf laring yang unggul. Saraf bercabang dari saraf vagus (saraf kranial X). Isyarat saraf yang memerintahkan otot untuk berkontrak masuk ke cabang luaran atau ramus externus di saraf laring yang unggul. Serat sarafnya akhirnya berakhir pada gentian otot otot cricothyroid di plat hujung motor, menentukan aktivitinya. Kawalan otot secara automatik pada orang dewasa. Otot laring dalaman turut mengambil bahagian dalam ketegangan pita suara: Contohnya, pengecutan otot vokalis mengakibatkan ketegangan ligamen vokal yang wujud.

Penyakit

Otot krikotiroid menyumbang kepada ketegangan pita suara, sehingga mempengaruhi suara manusia. Oleh itu, kerosakan pada otot boleh berlaku membawa kepada gangguan pertuturan. Kerana otot krikotiroid terletak di laring, kecederaan luaran terpencil jarang berlaku. Lebih kerap, ia mengalami kerosakan sebagai sebahagian daripada rawatan pada kelenjar tiroid. Yang kelenjar tiroid (kelenjar tiroid) terletak di leher sedikit lebih rendah daripada laring, di mana ia menghasilkan hormon L-triiodothyronine (T3) dan L-tiroksin (T4). Pelbagai penyakit boleh mengganggu fungsi kelenjar tiroid. Oleh kerana tugas endokrin glandula tyhroidea, penyakit semacam itu mempengaruhi metabolisme keseluruhan organisma. Sebagai tambahan kepada banyak penyebab lain, tumor juga dapat dipertimbangkan untuk keluhan di kawasan kelenjar tiroid. Doktor sering membuang seperti itu ulser secara pembedahan. Baik semasa prosedur ini dan semasa radiasi berikutnya terapi, otot krikotiroid mungkin rosak. Walau bagaimanapun, otot laring luaran juga boleh menjadi sasaran perubahan yang dirancang. Wanita transeksual yang lelaki ketika dilahirkan dan dikenali sebagai wanita kadang-kadang menderita kenyataan bahawa suaranya terdengar terlalu dalam dan sehingga maskulin. Hormon terapi juga mempengaruhi suara melalui pentadbiran seks wanita hormon, tetapi secara asasnya ia tidak dapat mengubah struktur anatomi laring dan ototnya. Sekiranya orang tersebut memutuskan untuk menjalani penugasan semula jantina, penyesuaian pembedahan alat vokal juga menjadi pilihan dalam beberapa kes. Namun, kerana sebarang pembedahan membawa risiko, banyak doktor mengesyorkan hanya ucapan terapi pertama. Oleh kerana otot krikotiroid menegangkan pita suara dengan penguncupan dan dengan cara ini menaikkan suara, ia memainkan peranan penting dalam konteks ini.