Polineuropati Penyakit Kritikal | Fisioterapi untuk polineuropati

Polineuropati Penyakit Kritikal

Penyakit kritikal Polyneuropathy (CIP) adalah penyakit periferal sistem saraf yang berlaku terutamanya akibat trauma yang teruk dan akibat pernafasan buatan. Lebih separuh daripada pesakit yang mengalami kegagalan banyak organ dan memerlukan pengudaraan selama lebih dari 2 minggu mengalami gejala. Penyebab sebenar CIP tidak diketahui, tetapi jika pesakit dirawat sedini mungkin dan terapi yang sesuai dimulakan, kebanyakan mereka memperoleh kemahiran motorik setelah beberapa bulan. Blok asas untuk ini adalah pelan rawatan fisioterapeutik yang konsisten dan teratur.

Diagnosis Penyakit Kritikal Polyneuropathy didasarkan pada gejala dan elektromiogram (EMG), yang menunjukkan aksonal kerosakan saraf. Keterukannya polyneuropathy kemudian dapat ditentukan berdasarkan skor defisit neuropati, yang mengklasifikasikan penyakit ini ke tahap keparahan yang berbeza.

  • Atrofi otot (pengurangan jisim otot)
  • Paresis simetri (kehilangan otot) bermula dari bahagian bawah kaki dan dalam kes yang teruk juga di bahagian muka dan bahagian atas
  • Gejala lumpuh
  • Peningkatan risiko decubitus

Penderaan alkohol

Penyalahgunaan alkohol juga boleh menyebabkan perkembangan polyneuropathy. Alkohol dikenali sebagai racun saraf dan oleh itu juga boleh menyebabkan kerosakan ini. Khas untuk neuropati yang disebabkan oleh penyalahgunaan alkohol adalah bahawa ia sering berlaku di bahagian bawah kaki.

Tanda-tanda pertama ini boleh menjadi mati rasa, kesemutan atau a membakar sensasi. Mereka yang terkena kadangkala mempunyai corak gaya berjalan yang berubah atau perasaan lemah pada kaki. Sekiranya polinuropati yang disebabkan oleh penyalahgunaan alkohol dirawat tepat pada waktunya dan rancangan rawatan yang konsisten diikuti, kebanyakan pesakit mempunyai peluang pemulihan yang baik. Namun, dalam kes yang lebih teruk, gambaran klinikal juga boleh menjadi kronik.

Ringkasan

Secara keseluruhan, fisioterapi dalam polineuropati memainkan peranan penting dalam rawatan simptomatik dan dalam mencegah perkembangan penyakit ini. Pesakit harus bekerjasama rapat dengan doktor dan ahli fisioterapi untuk mengembangkan yang optimum pelan latihan, yang kemudian dilaksanakan secara konsisten.