Kritikan untuk menurunkan berat badan tanpa sukan | Menurunkan berat badan tanpa bersukan

Kritikan untuk menurunkan berat badan tanpa bersukan

Sekiranya anda tidak bersenam ketika kehilangan berat badan, jumlah kalori mesti dikurangkan lebih banyak daripada jika anda menurunkan berat badan melalui senaman. Atas sebab ini, anda perlu makan lebih sedikit untuk menurunkan berat badan yang sama seolah-olah anda kerap bersenam. Di satu pihak, bermasalah bahawa bekalan nutrien yang tidak mencukupi sering disertai kekurangan zat makanan.

Malnutrisi tidak, seperti yang sering dianggap salah, berat badan terlalu sedikit, tetapi kekurangan komponen makanan tertentu seperti vitamin, lemak, karbohidrat, protein atau unsur surih. Namun, kerana tubuh bergantung pada zat-zat ini, kekurangan zat ini dapat menyebabkan beberapa kesan sampingan. Banyak prinsip diet yang berbeza seperti penggabungan makanan atau karbohidrat rendah diet juga nampaknya berdasarkan prinsip perolehan harian.

Walau bagaimanapun, mereka juga boleh menyebabkan kekurangan zat makanan dan pada masa yang sama sering membenarkan makanan tertentu dalam jumlah yang tidak terhad dimakan sambil melarang yang lain. Walau bagaimanapun, terlalu banyak tenaga dalam bentuk kalori masih boleh diserap. Tenaga ini tidak dibakar dan oleh itu tidak dapat dihancurkan.

Kesan positif sukan itu sendiri, yang hilang ketika dilarang sama sekali, tidak boleh dipandang rendah. Pertama, aktiviti fizikal sangat sihat, melepaskan kebahagiaan dan motivasi hormon dan dengan itu memberi kesan positif pada badan dan mood. Sebaliknya, sukan dapat digabungkan dengan baik dengan hubungan sosial dan dinamika kumpulan, yang dapat membantu untuk terus berjalan dan dapat menyenangkan.

Sebaliknya, kehilangan berat badan tanpa sukan biasanya memakan masa lebih lama, kerana jumlahnya kalori tidak boleh dikurangkan di bawah kadar metabolisme basal. Oleh itu, rasa kejayaan penurunan berat badan memerlukan masa lebih lama. Anda hanya melihat hasilnya kemudian dan harus menunjukkan banyak disiplin dan stamina tanpa melihat kesannya. Usaha yang harus dilakukan ini dapat dilakukan dengan sedikit aktiviti fizikal dan kemudian dibalas dengan sedikit makanan.

Risiko dan bahaya menurunkan berat badan tanpa bersukan

Hilang berat badan tanpa sukan boleh menyebabkan beberapa risiko dan bahaya. Oleh itu, perlu menjaga makan secara seimbang diet dan tidak menghilangkan komponen makanan. Dengan cara ini anda mengelakkan bahaya kekurangan zat makanan, yang boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan.

Selain itu, alasan kedua yang paling umum yang menyebabkan banyak orang menurunkan berat badan sering dilupakan. Selain alasan estetik, penurunan berat badan mempunyai kesan positif kesihatan. Walau bagaimanapun, faktor penting yang menyumbang kepada kesihatan juga merupakan aktiviti fizikal biasa dan kecergasan.

Di satu pihak, senaman mengekalkan sendi sesuai dan melindungi daripada kekejangan. Sebaliknya, senaman mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, yang telah menjadi penyebab utama kematian di negara-negara Barat. Kegiatan fizikal dan sukan dalam bentuk larian 40 minit dua kali seminggu juga memberi kesan positif kepada sistem kardiovaskular sebagai penurunan berat badan sebanyak lima kilogram.

Oleh itu, risiko penyakit kardiovaskular dapat dikurangkan dengan berkesan dengan menggabungkan pengurangan berat badan dan sukan. Untuk mencari resipi yang sesuai, anda boleh membaca kembali buku masakan atau laman Internet. Kita mesti selalu memastikan bahawa resipi tidak hanya "sihat", "rendah lemak" atau "berkurang kalori", tetapi jumlah kalori yang tepat diberikan.

Dengan cara ini, anda tidak akan mendapat resipi yang, misalnya, tidak mengandungi lemak, tetapi lebih banyak gula. Untuk mencari buku yang sesuai, sangat berguna untuk mendapatkan nasihat secara langsung di kedai buku. Di sana, kebanyakan orang dapat melihat buku-buku itu dengan segera. Dengan cara ini, seseorang bukan sahaja dapat memperhatikan kenyataan bahawa resipi itu disediakan dengan petunjuk kalori, tetapi seseorang juga segera melihat apakah hidangannya menyelerakan. Kami mengesyorkan buku seperti "100 hidangan di bawah 400 kalori".